Noord- en Zuidpier

Loop kilometers de zee in

IJmuiden ligt aan de monding van het Noordzeekanaal met aan het begin van de monding twee pieren die de zee inlopen. De Noordpier en de Zuidpier. Ze zorgen er beide voor dat de schepen rustig de haven en het kanaal in kunnen varen. En dat de haven niet verzandt.

Vissen op zee
en de pieren

Strand-
paviljoens

Zuidpier

De Zuidpier is te bereiken via IJmuiden. De pier ligt bij zeejachthaven Seaport Marina IJmuiden en bij Strand IJmuiden aan Zee. Wandelaars lopen circa 2 kilometer tot het einde van de pier. Onderweg kom je veel zeevissers en vogelaars tegen. Ondertussen varen grote zeeschepen voorbij. Op weg naar de havens van IJmuiden en Amsterdam of juist de andere kant op, de wijde wereld in.

Bij windkracht 6 uit zuidwest, west of noordwest wordt de Zuidpier gesloten voor publiek. Het is dan te gevaarlijk om de pier te betreden. Er hangt dan een rode vlag en het toegangshek is gesloten. De politie handhaaft het toegangsverbod. Betreden mensen de gesloten pier dan riskeren ze een geldboete of celstraf.

Noordpier

De Noordpier is te bereiken via Wijk aan Zee en de Reyndersweg. Vanaf de parkeerplaats bij Café-Restaurant Sea You is het circa twee kilometer wandelen tot aan het einde van de Noordpier. De pier steekt minder ver de zee in dan de Zuidpier. Toch zijn hier ook veel vogelspotters aanwezig en gooit menig sportvisser zijn hengel in het water.

Bij windkracht 6 uit west en noordwest wordt de Noordpier gesloten voor publiek. Ook voor deze pier geldt dat het dan te gevaarlijk wordt, omdat golven hoog over de pier slaan en deze spoelen je eenvoudig de pier af. Ook hier handhaaft de politie en riskeert men een geldboete of celstraf.

Zeevissen en vogels spotten op de pieren
Eindpunt van de Zuidpier in IJmuiden
Pieren

Beide pieren zijn een ideale plek voor wandelaars en fietsers om even lekker uit te waaien. Ze lenen zich ideaal voor sportvissers die hun hengel willen uitgooien. Er wordt veel gevist op zeebaars, gul, wijting, schar, makreel en horsmakreel. Onder andere omdat de stroming er zo goed is. Een optimale visstek ligt in de bocht van de Zuidpier waar het ongeveer 13 meter diep is. Op de uiteinde van de pieren is het zelfs 18 meter diep.

Vogels spotten

Naast vissers zijn er ook veel vogelaars op de pier te vinden. Ze komen vanuit het hele land. Niet alleen om zeevogels te spotten, maar ook voor de vele soorten trekvogels die langs vliegen. Met een beetje mazzel worden er zelfs bijzondere exemplaren gespot. Meer dan 300 vogelsoorten zijn er gezien. Naast vogels zie je ook vaak bruinvissen, zeehonden, vossen en zelfs een enkele keer een dolfijn.

Schepen kijken

Op weg naar de haven van Amsterdam en IJmuiden varen vele schepen voorbij. Soms voortgesleept door sleepboten. Ook schiet geregeld de loods voorbij die aan boord van één van de zeereuzen wordt afgezet. Steeds vaker zijn dat ook cruiseschepen die aanleggen bij de Felison Cruise Terminal. Hele flatgebouwen draaien en keren dan in de monding van het Noordzeekanaal. Een waanzinnig gezicht.