Ontdek IJmuiden Rauw aan Zee

Bezoek de stranden van IJmuiden

IJmuiden beschikt over drie stranden: IJmuiderslag, IJmuiden aan Zee en Strand Noordpier. De stranden zijn zo ingericht dat alle groepen bezoekers – rustzoekers en actieve bezoekers – er hun plek kunnen vinden. Kom naar IJmuiden voor een dagje strand!

Strand-
activiteiten

Strand IJmuiderslag

IJmuiderslag ligt ten zuiden van het strand van IJmuiden aan Zee en biedt veel rust en ruimte. Hier zijn honden het hele jaar door welkom ten zuiden van kilometerpaal 57,5.

Lees verder >

Strand Noordpier

Strand Noordpier is een rustig, breed strand en ligt direct ten noorden van het Noordzeekanaal, ten zuiden van Wijk aan Zee.

Lees verder >

Strand IJmuiden aan Zee

IJmuiden aan Zee heeft één van de mooiste stranden in Noord-Holland met vijf strandpaviljoens die het hele jaar door geopend zijn.

Lees verder >

Strand IJmuiden aan Zee

Strand IJmuiden aan Zee ligt bij de jachthaven Marina Seaport IJmuiden en is bereikbaar via de borden Strand IJmuiden aan Zee. Het is geschikt voor actieve watersporten. Door de ligging van de Zuidpier ontstaat er een golfstroming die ideaal is voor wind- en kitesurfen. Maar ook gezinnen hebben het naar hun zin op het ruime recreatiedeel.

Je vindt er de strandpaviljoens Zeezicht, Zilt aan Zee, Noordzee, Zuidpier en Makai Beach. De paviljoens zijn het gehele jaar geopend.

In de duinen achter het strand liggen de overblijfselen van de Atlantikwall, een rij van verschillende bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Via een bunkerroute loop je door de duinen langs de bunkers richting IJmuiderslag.

IJmuiden aan Zee is zowel met de auto of de fiets als met het openbaar vervoer (bus) goed te bereiken. Er is een ruim aanbod aan parkeerplaatsen (betaald) op de Parking bij IJmuiden aan Zee. Deze is te bereiken door bij de rotonde aan de Badweg links af te slaan

Strand van IJmuiden
Strand Noordpier

Strand Noordpier ligt ten noorden van het Noordzeekanaal en is bereikbaar via Wijk aan Zee en verschillende opgangen aan de Reyndersweg. Het is geschikt voor actieve watersporten. Door de ligging van de Noordpier ontstaat er een speciale golfstroming die zeer geschikt is voor golf-, wind- en kitesurfen. Je kunt je eigen surfplank meenemen of ter plaatse ééntje huren. Ook kun je les nemen of gewoon lekker kijken naar alle bedrijvigheid vanaf het zand of het terras van één van de strandpaviljoens.

Je vindt er twee strandpaviljoens. Timboektoe en Aloha. Verder zijn er gevestigd de surfwinkel en surfschool Ozlines, surfvereniging Hui Nalu en Outstanding Events voor actieve bedrijfsuitjes. Paviljoen De Hangout is te vinden bij het Kitesurferspad. Aan de parkeerplaats ligt het restaurant Sea You.

Langs de Reyndersweg en op de parkeerplaats kun je in de vakken het gehele jaar door gratis parkeren.

Strandzonering en regelgeving

Wat zijn de mogelijkheden op de stranden van IJmuiden? En waar en wanneer? Waar kun je bijvoorbeeld kitesurfen, suppen, blokarten of paardrijden? Of waar mogen de honden loslopen? Hieronder vind je de kaarten en uitleg over de zonering:

Actuele informatie over de spelregels per zone kun je ter plekke goed vinden.

Naaktrecreatie

Voor personen die graag naakt willen recreëren, is dit toegestaan tussen IJmuiderslag en Bloemendaal. Het officiële naaktstrand is te vinden tussen paal 58,0 en 58,425.

IJmuiderslag
IJmuiderslag

IJmuiderslag ligt ten zuiden van IJmuiden aan Zee en is bereikbaar via de borden IJmuiderslag. Het zuidelijke deel van dit strand is een hondenlosloopgebied. Dit strand is onder andere geschikt voor blokarten, kitebuggying, strandzeilen en paardrijden. Ook vind je hier het strandpaviljoen Beach Inn, Seaside Sports en het wind- en watersportcentrum Hightide Surf & Food. IJmuiderslag ligt tegen het natuurgebied Nationaal Park Zuid-Kennemerland aan waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen.

Parkeren is mogelijk bovenaan bij de strandingang. Je kunt hier maximaal 2 of 4 uur parkeren. Dat is afhankelijk van de parkeerzone. In de zomerperiode kun je je auto kwijt op het grote parkeerterrein bij de Heerenduinweg. Parkeren is daar dan de hele dag mogelijk.

Toegankelijkheid mindervaliden

Op alle stranden worden strandrolstoelen gratis ter beschikking gesteld. Ook rijdt er een strandtaxi op het strand IJmuiden aan Zee. Hier vind je meer informatie over de toegankelijkheid voor minder validen.

Strandtaxi IJmuiden
Blauwe Vlag

De stranden IJmuiderslag, IJmuiden aan Zee en Noordpier zijn onderscheiden met de Blauwe Vlag. Dit betekent dat de stranden schoon en veilig zijn en voldoen aan criteria op het gebied van milieu, duurzaamheid, informatie, educatie, onderhoud, voorzieningen en toegankelijkheid. De Blauwe Vlag stimuleert niet alleen het behoud en de bescherming van onze natuurlijke omgeving, maar biedt ook een waardevolle garantie voor bezoekers. Zij kunnen vertrouwen op de Blauwe Vlag als een betrouwbare indicator voor schone en veilige locaties, wat essentieel is voor een positieve en verantwoorde ervaring op onze brede stranden. Jachthaven Marina Seaport heeft ook een Blauwe Vlag.

Blauwe vlag