Havens & vis

Noordzeevis, vers van het schip

IJmuiden ademt vis. De havenplaats in de monding van het Noordzeekanaal heeft een eigen visafslag, een grote vissersvloot en tientallen bedrijven die tot ver over de landsgrenzen in vis handelen. Dat moet je zien! Bezoek de haven, bekijk de schepen en eet een visje in een van de vele restaurants en viswinkels.

Visrestaurants
in Velsen

Viswinkels
in Velsen

Vier havens

IJmuiden heeft vier havens: de Vissershaven met een visafslag en Viskade, de Haringhaven, de IJmondhaven en de jachthaven Seaport Marina IJmuiden. Het is naar overslag gemeten een van de grootste zeehavens van Nederland. Alleen de havens van Rotterdam en Amsterdam zijn groter. IJmuiden is tevens de grootste vissershaven van Nederland. Vanuit de vissershaven van IJmuiden vaart ook een veerboot van en naar Newcastle.

DFDS IJmuiden
Viskade

De locatie Vis- en Halkade is een bruisend gebied waar je als bezoeker of bewoner op een bankje van het uitzicht over de haven kunt genieten terwijl je een visje eet. Kantje Pikken 2.0. De steiger aan de Vissershaven en de openbare ruimte aan de Halkade waren al enige tijd aan vervanging toe. Het was daarom de wens van Zeehaven IJmuiden om in samenwerking met de gemeente Velsen ook op deze plek een kade te realiseren. Tussen de Halkade en de Vissershaven is een mooie plek ontstaan met ruimte voor de verkoop van verse vis en bankjes om van het uitzicht te genieten. Daarbij zijn er nieuwe terrassen en parkeerplekken bij de winkels aan de Halkade gerealiseerd.

Kortom: een aantrekkelijk gebied waar mensen graag komen om iets lekkers te eten en naar de haven en schepen te kijken.

Rondvaart

Altijd al een keer de vissershaven met visafslag van dichterbij willen bekijken? Stap dan op de MS Koningin Emma van de IJmuidense Rondvaart Maatschappij. Dit kan twee keer per dag. Maar je kunt natuurlijk ook doen wat IJmuidenaren het liefste doen: lopend of op de fiets ‘kantje pikken’. Dan zie je goed wat IJmuiden zo rauw en tegelijkertijd zo mooi maakt.

Noordzeevis uit IJmuiden

Vooral in deze tijd is het belangrijk om gezond te eten. En laat vis nou toevallig heel erg gezond zijn. In IJmuiden hebben we het voordeel dat er vis in overvloed is. De Noordzee is namelijk een van de schoonste zeeën ter wereld. Mede daardoor is de Noordzee rijk aan een enorme variëteit aan vis en schaal- en schelpdieren. Zo leven in de Noordzee wel 220 vissoorten. Veel mensen kennen natuurlijk een schol, tong en kabeljauw. Maar heb je ook wel eens gehoord van een steenbolk, poon of geep? In het kookboek van Noordzeevis uit IJmuiden vind je tal van verhalen en recepten. Het boek is verkrijgbaar bij de lokale boekwinkels in de gemeente Velsen.