Zeesluis IJmuiden

Toegangspoort van de wereld

Aan de monding van het Noordzeekanaal met het uitzicht op Forteiland ligt hij: Zeesluis IJmuiden. De sluis is 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep. Daarmee is Zeesluis IJmuiden de grootste zeesluis van de wereld. De sluis is op 26 januari 2022 geopend door Z.M. Koning Willem-Alexander.

Zeesluis IJmuiden geopend door de Koning

Zijne Majesteit de Koning heeft woensdag 26 januari 2022 officieel Zeesluis IJmuiden in gebruik genomen. Met een druk op de knop opende Koning Willem-Alexander vanuit het Sluis Operatie Centrum (SOC) de binnendeur van de grootste zeesluis ter wereld. Daarmee gaf de Koning officieel het eerste schip, Bontrup Amsterdam, toegang tot het Noordzeekanaal. Daar werd het schip welkom geheten door een vloot van nautische dienstverleners.

Blijvende herinnering en souvenirs

Geïnspireerd door de wandtegel uit 1930, toen de Noordersluis werd geopend door Koningin Wilhelmina, heeft Citymarketing Velsen | .IJmuiden een unieke herinnering laten maken door de bekende tekenaar Eric J. Coolen. Verschillende ondernemers hebben hier leuke souvenirs van gemaakt.

Vissenloop 2022 wordt heel speciaal

De Vissenloop over Zeesluis IJmuiden

De Vissenloop leidt de wandelaars dit jaar over Zeesluis IJmuiden. De opening van de grootste zeesluis is voor de organisatie aanleiding om de krachten te bundelen met Citymarketing Velsen | .IJmuiden en de winkeliersvereniging in het centrum van IJmuiden. Om deze reden is de wandeltocht voor KWF Kankerbestrijding verplaatst naar zaterdag 21 mei 2022. Alle deelnemers ontvangen een unieke herinnering aan de opening van Zeesluis IJmuiden.

Meer weten over de activiteiten die Citymarketing Velsen | .IJmuiden in het kader van de opening van Zeesluis IJmuiden organiseert? Neem dan contact via info@ijmuiden.nl.

Grotere en bredere schepen

De schepen worden de laatste decennia groter en breder. De moderne schepen hebben meer goederen en bulk. Er komen ook steeds grotere cruiseschepen naar onze regio. Om deze schepen bij laag water veilig en vlot toegang tot de Amsterdamse haven te kunnen blijven verlenen, moest er een grotere zeesluis in IJmuiden gemaakt worden. In 2016 is daarom de start gemaakt met de werkzaamheden op het sluizencomplex. Na een intensieve bouw-  en testperiode is de nieuwe zeesluis in 2022 in gebruik genomen.

Enorm sluizencomplex

Er liggen meerdere sluizen op het sluizencomplex van IJmuiden. De Zuidersluis voor de pleziervaart, de Middensluis en de Noordersluis. Tot nu toe was de Noordersluis uit 1929 dus de grootste. Maar deze voldeed niet meer om economische maar ook technische redenen. Wat er in de toekomst gaat gebeuren met de Noordersluis is nog onbekend.

Selectieve onttrekking zoutwater

Ook is er een spui- en gemaalcomplex aan de noordkant van de sluizen. Hier wordt straks door middel van selectieve onttrekking zout water terug naar zee gebracht. Dat is nodig omdat anders het water in het achterland te zout wordt. Iedere keer dat een schip door de sluizen gaat, komt er zout water in het kanaal. Te veel zout water in het Noordzeekanaal heeft negatieve invloeden op ons drinkwater, de natuur en land- en tuinbouw.