Als je in het weekend langs Molen De Zandhaas in Santpoort rijdt, zie je waarschijnlijk een rij mensen buiten staan. Wat ze daar doen? Meel kopen! De Zandhaas is een begrip voor iedere (thuis)bakker in de wijde omgeving. Het meel wordt hier nog steeds gemalen zoals in 1779, toen de molen werd gebouwd. Het malen met molenstenen levert het zuiverste volkorenmeel op en dat maakt elk brood en elke cake lekkerder! Dat de wieken van de molen weer draaien, komt door de huidige molenaar Jos Kors. Hij zorgde ervoor dat er in de jaren ’90 weer meel werd gemalen, nadat de molen jaren had stilgestaan. In zijn eigen woorden: “Nu is het monument weer in bedrijf.”
De molenwinkel is open van donderdag tot en met zaterdag. Je vindt er alles wat je nodig hebt om lekkere broden, cakes, koekjes en meer te bakken. Zo maak je thuis de lekkerste pannenkoeken of boerencake en geniet je nog even na van je dagje of weekendje in Velsen. Behalve verschillende soorten meel vind je in de winkel ook andere ingrediënten, die vaak lokaal worden ingekocht en van biologische oorsprong zijn. Wil je de binnenkant van de molen zien? Schrijf dan alvast de Nationale Molendag in je agenda. In het tweede weekend van mei laten de molenaars je graag kennismaken met de ingenieuze techniek van de molen. Je kunt dan een kijkje nemen op de zolder, waar het piept en kraakt als de harde wind het graan op de molenstenen vermaalt. Een bijzondere ervaring!