UITagenda gemeente Velsen

Tijd voor een feestje!

In de gemeente Velsen vinden jaarlijks meer dan 150 grote en kleine evenementen plaats. Het festivalseizoen wordt in juni geopend met het Havenfestival IJmuiden, een gratis nautisch en cultureel evenement dat zo’n 25.000 mensen trekt. Eens in de vijf jaar maakt het Havenfestival plaats voor PreSail IJmond, dat voorafgaand aan SAIL Amsterdam plaatsvindt in de havens van IJmuiden en Beverwijk. In verschillende kernen worden in de zomer dorpsfeesten gehouden, waarvan Zomerfestival IJmuiden.nl en Dorpsfeest Santpoort de bekendste zijn. In de Velsen Valley in Spaarnwoude vinden drie grote evenementen plaats waar tienduizenden bezoekers op af komen: Dance Valley, Dutch Valley en Latin Village Festival. In combinatie met Amsterdam, Haarlem, Zandvoort en Bloemendaal aan Zee heeft onze regio de hoogste evenementendichtheid van Nederland.

Havenfestival IJmuiden

Havenfestival IJmuiden is een gratis cultureel en nautisch evenement dat elk jaar plaatsvindt in de haven van IJmuiden. Bezoekers kunnen er culturele shows en optredens combineren met een bezoek aan schepen die aan de kade liggen. De bijzondere omgeving maakt het Havenfestival tot een uniek evenement. Bezoek de oude havens van IJmuiden, proef een visje op de kade, maak een rondvaart langs de bijzondere vissersschepen en geniet van één van de vele optredens!

Havenfestival

Dorpsfeest Santpoort

De moeder aller dorpsfeesten! Zo kan de jaarlijkse feestweek in Santpoort gerust worden genoemd. In het dorp wordt al meer dan 250 jaar gefeest ter gelegenheid van de kortebaandraverij. Dit is de oudste van Nederland en daarom is de draverij sinds 2020 bijgeschreven in het Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. In de eerste week van augustus worden in Santpoort tientallen activiteiten georganiseerd, van concours hippique tot het ringsteken en van het buikschuiven tot de bierproeverij. ‘s Avonds gaat het feest verder in de Hoofdstraat, waar artiesten optreden en het bier rijkelijk vloeit.

Dorpsfeest Santpoort

Dance Valley

Dance Valley is een eendaags festival dat jaarlijks in augustus wordt gehouden in de Velsen Valley in recreatiegebied Spaarnwoude. Het festival dankt zijn naam aan de locatie van het hoofdpodium. Deze bevindt zich in een grote kuil, oftewel een vallei. Dance Valley werd voor het eerst gehouden in 1995. Die editie trok direct 8.000 bezoekers. Op het ‘Woodstock van de dance’ hebben sinds die tijd honderden dj’s opgetreden, van Carl Cox tot Armin van Buuren en van Tiësto tot Avicii.

Dance Valley
Zomerfestival

Zomerfestival IJmuiden.nl

De zomervakantie wordt ingeluid door het Zomerfestival IJmuiden.nl. Op en rond de Kennemerlaan vinden tal van activiteiten plaats, zoals de braderie, een foodfestival en natuurlijk de Kortebaan van IJmuiden, die inmiddels is uitgegroeid tot een van de grootste van Nederland. Het Kennemerplein wordt omgetoverd tot festivalterrein waar elke avond optredens van bekende artiesten zijn. De meeste activiteiten op Zomerfestival IJmuiden.nl zijn gratis toegankelijk, maar voor de muziekoptredens wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Dutch Valley

Dutch Valley

Dutch Valley is een eendaags festival waarop muziek van Nederlandse bodem centraal staat. De eerste editie vond plaats op 13 augustus 2011. Sinds 2019 wordt het festival gehouden op de dag na Dance Valley. Op Dutch Valley treden uitsluitend artiesten van Nederlandse bodem op. Er zijn vele tientallen optredens, verdeeld over tien tenten en twee openluchtpodia. Het festival vindt plaats in de Velsen Valley in recreatiegebied Spaarnwoude.

Latin Village

Latin Village

Salsa, urban, reggaeton, eclectic, latin en house. Dit zijn nog maar een paar van de muziekstijlen die je kunt horen op Latin Village, hét festival voor mensen met ritmegevoel! Stil staan bij het horen van de zonnige beats is bijna niet mogelijk. De bezoekers besteden veel aandacht aan hun uiterlijk en dat maakt dit festival net even anders dan de andere festivals in de Velsen Valley. Latin Village vindt ieder jaar plaats op de derde zondag van augustus, na Dance Valley en Dutch Valley.

Kleinere evenementen

In de zomer vinden in het centrum van IJmuiden regelmatig snuffelmarkten en kofferbakmarkten plaats. Bekende kleinere evenementen zijn wandelevenement Vissenloop IJmuiden, Summer Park Sessions in Velserbeek, de Jaarmarkt Oud-Velsen en de Christmas Castle Fair op Buitenplaats Beeckestijn.