Werken in Velsen

IJmuiden maakt het!

De gemeente Velsen, met IJmuiden als economisch kloppend hart, is altijd in beweging! Hier draait het om (maak)industrie, visserij, logistiek en toerisme. Vakmensen maken producten die je dagelijks tegenkomt, zoals papier, verf en blikjes. Door de ligging aan zee is IJmuiden een belangrijke toegangspoort naar de wereld. We hebben de grootste vissershaven van Nederland en dankzij de komst van Vattenfall en Eneco wordt onze rol in groene energie steeds groter. En sinds 2022 ligt de grootste zeesluis ter wereld weer in IJmuiden!

Innovatieve maakindustrie

IJmuiden is de thuishaven van de innovatieve maakindustrie van de regio: Techport. Onze producten worden steeds vaker duurzaam geproduceerd omdat in de fabrieken gebruik wordt gemaakt van slim onderhoud. Hiermee is het mogelijk om machines goed in de gaten te houden en pas onderhoud te plegen als het ook echt nodig is. Dit scheelt tijd en het voorkomt dat mensen werk doen dat eigenlijk veel later had gekund. Op de praktijkgerichte beroepsopleidingen in IJmuiden worden de vakmensen van de toekomst opgeleid. Kinderen komen dankzij Techport al vanaf de basisschool in aanraking met de duurzame en innovatieve bedrijven uit de regio en het slim onderhoud dat zij uitvoeren.

Techport
Werken staalindustrie

Staal

Het staal dat in IJmuiden wordt gemaakt behoort tot het beste ter wereld. Het is steeds dunner en sterker en gaat hierdoor veel langer mee. Als het niet meer kan worden gebruikt, dan wordt het 100% gerecycled. Met staal uit IJmuiden worden energiezuinige huizen, windmolens, elektrische bruggen, treinen en zonnepanelen gebouwd. Daarnaast wordt ons staal ook steeds meer gebruikt door de verpakkingsindustrie. Het zou dus goed kunnen dat jouw blikje Coca Cola in IJmuiden is gemaakt! Bij Tata Steel werken ruim 9.000 mensen die jaarlijks ruim 7 miljoen ton hoogwaardig staal maken.

Visserij

IJmuiden is de grootste vissershaven van Nederland. In de afslag aan de Halkade wordt elke dag verse schol, tong, tarbot, schar, griet, kabeljauw en wijting aangevoerd. Jaarlijks wordt voor circa € 65 miljoen verse vis verhandeld in de afslag! IJmuiden fungeert als het centrum voor de vissector in West-Europa. Ladingen verse en diepgevroren vis van alle wereldcontinenten worden hier overgeslagen, verwerkt, geïmporteerd en geëxporteerd. Door al die activiteiten op het gebied van vis heeft IJmuiden een centrumpositie gekregen met de nodige aantrekkingskracht voor allerlei bedrijvigheid. Ook zijn een aantal uitstekende visrestaurants en viswinkels in IJmuiden gevestigd. In 2018 is Stichting Noordzeevis uit IJmuiden opgericht om de verkoop van in de IJmuiden aangevoerde vissoorten te promoten.

Werken visserij
Werken offshore

Offshore windenergie

IJmuiden is pionier op het gebied van offshore wind. Dankzij de komst van Vattenfall en Eneco spelen wij een steeds belangrijkere rol in groene energie. Om extra kaderuimte vrij te maken komt er een nieuwe haven bij, de Energiehaven. Dit wordt de uitvalsbasis voor de innovatieve bedrijven die de windmolenparken in de Noordzee aanleggen en het slim onderhoud van de windmolens uitvoeren. Deze bedrijven hebben zich verenigd in Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP).

Toerisme

In IJmuiden komen honderdduizenden cruise- en ferrypassagiers aan. Het aantal rederijen dat onze havenplaats verkiest boven Amsterdam loopt elk jaar op. Er liggen regelmatig cruiseschepen in de IJmondhaven. De dagelijkse ferryverbinding tussen IJmuiden en Newcastle vervoert jaarlijks circa 550.000 passagiers en is een groot succes. IJmuiden en de andere delen van Velsen trekken ook veel bezoekers uit Nederland, Duitsland en België. Zij komen vooral voor het strand, de duinen en de havens.

DFDS IJmuiden