IJmuiden ademt vis
IJmuiden ademt vis. Met een eigen visafslag, vloot en tal van handelsbedrijven behoort IJmuiden met recht tot een van Nederlands grootste vissersplaatsen. En dat al sinds het einde van de 19e eeuw. Stichting Noordzeevis uit IJmuiden zet zich in voor de promotie van verse vis als streekproduct.
Kwaliteit
Door jarenlange ervaring weten IJmuidense visbedrijven als geen ander een authentiek en kwalitatief hoogwaardig streekproduct te produceren. Vrijwel alle disciplines van vangst tot verwerking zijn in de haven te vinden. IJmuiden heeft een boeiend verhaal te vertellen. Waarin een echt streekproduct, namelijk Noordzeevis, de hoofdrol speelt.
Schone zee
De waardering in ons land voor streekproducten neemt gestaag toe. Denk maar aan Texels lam, kaas uit de Beemster, Limburgse asperges, terwijl vis uit onze Noordzee ondergewaardeerd blijkt. En dat terwijl de Noordzee een van de schoonste en meest gereguleerde zeeën ter wereld is. Mede daardoor is de Noordzee rijk aan een enorme variëteit aan vis en schaal- en schelpdieren.
Duurzaam
De IJmuider vissector doet hard haar best om te zorgen voor een duurzame industrie. Dit is een continu proces waar niet alleen de hele Nederlandse sector aan werkt, maar waar internationaal aandacht voor is. Dat gebeurt bijvoorbeeld door afspraken over quota, rekening houden met seizoenen en vernieuwende vangsttechnieken.
Topkwaliteit
De gehele keten in IJmuiden zorgt ervoor dat de consument een topproduct op zijn bord krijgt. Dat begint al bij de vissermannen, zoals hierboven beschreven. Maar ook op de visafslag, bij de verwerkende handelsbedrijven en de visspecialist staat de kwaliteit van IJmuidense vis in een hoog vaandel.
Vissoorten
In de Noordzee leven wel 220 vissoorten. Niet vreemd dus dat je niet alles weet van elke vissoort. Sterker nog, veel soorten ken je misschien niet eens van naam. Wat dacht je bijvoorbeeld van een steenbolk, poon of geep? Op de pagina van visrecepten.nl lees je alles over de verschillende vissoorten zoals hun leefgebied, kleur, voedingstoffen per portie en in welke periode van het jaar je deze het best kunt eten.