Bereikbaarheid en parkeren

Bereikbaarheid en parkeren

IJmuiden en de meeste kernen in Velsen zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Dat geldt ook als je met de fiets komt. Want onze gemeente is aangesloten op het landelijke fietsnetwerk. Kom je toch met de auto? Neem dan de A9/A22 (vanuit de richtingen Alkmaar en Amstelveen), de N202 (vanuit Amsterdam-West) en de N208 (vanuit Haarlem).

Kinderen tot 12 jaar reizen gratis met de bus

Kinderen tot 12 jaar reizen, onder begeleiding van een volwassene, gratis met de bus. De regeling geldt in de gebieden waar de provincie opdrachtgever is voor het busvervoer: Noord-Holland Noord en Haarlem/IJmond.

Openbaar vervoer

IJmuiden is aangesloten op R-net. Hierdoor rijden er regelmatig bussen vanuit Amsterdam-Sloterdijk (382) en Haarlem Centraal (lijn 385). Bus 3 rijdt via Velserbroek en Driehuis naar IJmuiden. Buslijn 74 verbindt Beverwijk en Velsen-Noord met IJmuiden. De gemeente Velsen heeft drie treinstations: Santpoort-Zuid, Santpoort-Noord en Driehuis. Vanaf daar ben je in een halfuur in Amsterdam of Alkmaar. Reizigers kunnen in Driehuis overstappen op lijn 3 (Van den Vondellaan) of lijn 385 (Westerveld).

Klik hier voor de Amsterdam Area Card waarmee je in de hele regio kunt reizen met het openbaar vervoer.

Parkeren

Natuurlijk wil je de auto, het liefst gratis, voor de deur parkeren. In de gemeente Velsen is dit vrijwel overal mogelijk. Betaald parkeren is op slechts een paar plekken verplicht, namelijk in het centrum van IJmuiden (alleen de parkeerplaatsen dicht bij de winkels) en nabij het strand (tijdens het zomerseizoen). Parkeren bij het strand van IJmuiden aan Zee is gedurende het winterseizoen (1 november t/m 29 februari) op werkdagen (maandag t/m vrijdag) excl. feestdagen de eerste 30 minuten gratis. Het maximumbedrag per 24 uur is € 12,-. Klik hier voor een overzicht van de parkeerzones en- tarieven in de gemeente Velsen.

Ponttijden

De veerponten varen 7 dagen per week, dag en nacht, om de 20 minuten. Voetgangers, (brom-) fietsers en overig langzaam verkeer krijgen voorrang op de pont en kunnen gratis mee. Gemotoriseerde pontgebruikers betalen voor de overtocht.

Volg bijgaande link voor een overzicht van alle ponttijden.

Watertaxi IJmuiden

Watertaxi IJmuiden is een veerdienst voor personen en fietsen tussen IJmuiden en Velsen-Noord (niet gratis). Elke eerste zondag van de maand is er een tussenstop op het Forteiland. De watertaxi vaart vier keer per dag, dagelijks van 4 april t/m 4 oktober. Voor meer informatie en tarieven zie de website van Watertaxi IJmuiden.

Pont IJmuiden

Mindervaliden

In de gemeente Velsen zijn meerdere strandpaviljoens rolstoeltoegankelijk. Het gaat dan om de paviljoens Zilt aan Zee, Paviljoen Noordzee, Zuidpier en Beach Inn in IJmuiden en Aloha en Timboektoe in Velsen-Noord. Zilt aan Zee en Zuidpier beschikken over een invalidentoilet en Paviljoen Noordzee beschikt over een verbrede toiletruimte. Er zijn vier locaties die strandrolstoelen gratis ter gebruik op het strand aanbieden. Strandrolstoelen zijn vaak gemaakt van kunststof en hebben grote wielen, zodat ze gemakkelijker door het zand kunnen rijden en soms ook een stukje de zee in kunnen. Zo hebben ook mindervaliden en mensen die slecht ter been zijn de mogelijkheid om een dagje strand te ervaren. Daarnaast is er de mogelijkheid om gebruik te maken van het strandvervoer.

Strandrolstoel Noordpier

Outstanding Events heeft één strandrolstoel beschikbaar. Het navigatieadres is: Reyndersweg 2, 1951 LA Velsen Noord. Parkeren is mogelijk op de parkeerplaats van Restaurant Sea You. Er zijn een aantal parkeerplaatsen voor mindervaliden. De strandrolstoel is kosteloos op te halen bij het paviljoen.

Strandrolstoel IJmuiden aan Zee

Strandpaviljoen Noordzee heeft twee strandrolstoelen beschikbaar en Zuidpier heeft één strandrolstoel ter beschikking. Deze zijn geheel van kunststof. Door de zachte en brede luchtbanden zijn de strandrolstoelen uitermate geschikt om ermee op het strand te rijden. De strandrolstoelen zijn bestand tegen zeewater, zodat je er een klein stukje mee het water in kunt. Om het strand beter toegankelijk te maken voor mensen met een functiebeperking stellen de strandpaviljoens deze strandrolstoelen kosteloos ter beschikking. De stoelen worden het hele jaar beschikbaar gesteld. Nabij de strandopgang op de parkeerplaats zijn ook invalidenparkeerplaatsen.

  • Strandpaviljoen Noordzee: (0255) 514 004
  • Strandpaviljoen Zuidpier: (0255) 514 222

Strandrolstoel IJmuiderslag

Strandpaviljoen Beach Inn heeft één strandrolstoel beschikbaar en ligt aan het Kennemerstrand 800 en zijn bereikbaar via (0255) 520 222.

Parkeren

Bij de drie stranden in de gemeente zijn meerdere mogelijkheden om te parkeren voor mindervaliden. Er zijn per strand vier parkeervakken beschikbaar. Bij het Apollo Hotel IJmuiden Seaport Beach is tevens de mogelijkheid om te parkeren. In het hotel kan men gebruik maken van de lift. Deze brengt u naar de Kennemerboulevard. Voor het hotel zijn twee parkeerplaatsen voor mindervaliden.

Strandvervoer

Ook bestaat er de mogelijkheid voor mensen met een beperking en mensen die slecht ter been zijn om met Strandvervoer vanaf de parkeerplaats het IJmuiderstrand op gebracht te worden. Op de pagina ‘strandvervoer’ vindt u meer informatie.

Strandvervoer