Bezoek Velsen

Avontuurlijke stranden, ruige havens en ruimte

Brede stranden. Uitgestrekte duingebieden. Ruige havens. Bosrijke buitenplaatsen. Groene recreatiegebieden. De gemeente Velsen, met IJmuiden als kloppend hart, heeft veel meer te bieden dan je denkt! Door de vele ruimte kun je hier het hele jaar optimaal recreëren.

IJmuiden Rauw aan Zee

Geniet dichtbij huis van rust en avontuur. Ga naar onze brede stranden met volop ruimte voor wind- en watersport. Ontdek Oud-IJmuiden, de haven, landgoederen, ruïnes, recreatiegebied Spaarnwoude of Nationaal Park Zuid-Kennemerland met diverse wandel- en fietsroutes en de grootste zeesluis ter wereld (opening in 2022). Of leg je handdoek op het strand en geniet van de zon en de zee. Heb je aan één dag niet genoeg? Maak er dan een lang weekend van. Beleef IJmuiden Rauw aan Zee.

Natuur

Velsen bestaat voor eenderde uit natuur. In de duinen, de buitenplaatsen en recreatiegebied Spaarnwoude wandel of fiets je urenlang in het groen. Ga op zoek naar de Schotse Hooglanders en Konikpaarden. Haal een frisse neus op het strand en maak een wandeling op de twee kilometer lange pieren. Of kom helemaal tot rust op een van de prachtige buitenplaatsen in Velsen. Ontdek de groene kant van IJmuiden en de andere kernen in Velsen!

Avontuur

In Velsen zijn genoeg mogelijkheden voor actieve sporten, zowel indoor als outdoor. Zoals verschillende wind- en watersporten. Je kunt hier ook golfen, skiën, snowboarden, windsurfen, zeilen, zwemmen, fietsen en kitesurfen. Het strand van IJmuiden aan Zee is vooral populair voor blokarts, flyboarden en vliegeren. Ook vinden er regelmatig hardloop-, wieler- en strandzeilenwedstrijden plaats op het strand.

Cultuur

Zeven musea, een schouwburg, meerdere muziekpodia, een rijk verenigingsleven en bruisende evenementen. De culturele instellingen in Velsen zorgen met elkaar voor een gevarieerd aanbod waar jong en oud van kan genieten. Dat geldt ook voor de organisaties van de grote festivals en dorpsfeesten, waar jaarlijks tienduizenden mensen op af komen. Fan van monumentale dorpsgezichten? Neem dan een kijkje in Dorp Velsen, waar een van de oudste kerken van Nederland staat en waar je verdwaalt in de kleine straatjes.

Eten, drinken en winkelen

De gemeente Velsen telt meer dan 50 restaurants, traiteurs en cafetaria’s waar je uitstekend kunt eten of op een terras kunt neerstrijken. De keuze is enorm! Van verse vis tot een lekker stuk vlees, bij ons vind je het allemaal. Er zijn verschillende winkelcentra in de gemeente Velsen. Het winkelcentrum in IJmuiden bestaat uit de Lange Nieuwstraat en de Kennemerlaan. In het dorpshart Santpoort-Noord is een concentratie van kleinschalige winkels, speciaalzaken met relatief veel horeca (vooral restaurants en cafés) te zien geconcentreerd rondom de Hoofdstraat.