UITagenda gemeente Velsen

UITagenda

In Velsen vinden elk jaar 200 kleine en grote evenementen plaats. Daarnaast zijn er het hele jaar interessante tentoonstellingen, leuke voorstellingen en spannende activiteiten. Op deze pagina hebben we alles op een rijtje gezet zodat jij je uitje eenvoudig kunt plannen. In de IJmond is nog meer te doen, klik voor het aanbod in Beverwijk hier en voor het aanbod in Heemskerk hier.

Binnenkort

Categorie

Van tot

De week van de stenen winkel

 • Varia
De 2e editie van de ‘Week van de stenen winkel’ komt eraan! Het is een landelijk initiatief bedoelt om de lokale shoppers van de stenen winkels te bedanken. Natuurlijk doen wij daar ook aan mee, want waar shop je nou gezelliger dan in het mooie Santpoort-Noord en hoe blij zijn wij met onze lokale shoppers.

Lees verder →

Van 11-11-2023 tot 05-05-2024

Fred Boom ‘Tijd op zee’

 • Tentoonstelling
Tot en met 5 mei 2024 is in het IJmuider Zee- en Havenmuseum een jubileum (verkoop)tentoonstelling te zien van de bekende maritiem schilder Fred Boom. Fred Boom viert hiermee zijn 85e verjaardag met 85 schilderijen met daarop één of meerdere schepen, geschilderd met grote precisie en in de historische context. Het gaat om schepen van de koopvaardij, de sleepvaart, de binnenvaart, de visserij en de marine. Voor liefhebbers van dit genre een lust voor het oog en niet te missen.

Lees verder →

Van 23-03-2024 tot 21-04-2024

Expositie Het Nieuwe Leven

 • Tentoonstelling
13 kunstenaars geven hun visie op Het Nieuwe Leven in het Raadhuis voor de Kunst in Oud-Velsen. Hoe ziet de huidige wereld eruit, hoe beweegt de mens zich daarin en wat is het verschil met vroeger? Dat is het thema van de nieuwste tentoonstelling georganiseerd door Pieter van Geest, bekend van de Visserhallen te IJmuiden.

Lees verder →

Van 23-03-2024 tot 30-06-2024

Expostite Tanja Koelemij

 • Tentoonstelling
In de Stadsschouwburg Velsen is tot het einde van dit seizoen een expositie van Tanja Koelemij te zien. Deze expositie is een samenwerkingsverband tussen de Beeldend kunstenaars Velsen en de Stadsschouwburg Velsen. Na Dakmar Scholten en Jeroen Effern is zij de derde, lokale kunstenaar die aan de beurt is.

Lees verder →

Van 31-03-2024 tot 01-09-2024

Rijdt mee met een kleine stoomtrein

In Spaarnwoude wordt elke zondag gereden met de treinen door onze enthousiaste groep ‘Zondagsrijders’. De treinen en wagons zijn voor publiek ook te bewonderen waarbij op de grotere modellen kinderen en hun begeleiders mee kunnen rijden. De kinderen kunnen bij een treinloket tegen een zeer kleine vergoeding een ouderwets treinkaartje halen, deze wordt net zoals vroeger door de conducteur geknipt. Kinderen tot 1,2 meter lang mogen onder begeleiding van een volwassene mee, grotere kinderen mogen zelfstandig meerijden. De treinen rijden alleen met goed weer.

Lees verder →

Van 08-04-2024 tot 20-05-2024

Expositie Hans van der Spek

 • Tentoonstelling
Hans van der Spek, presenteert zijn werk in de Bibliotheek IJmuiden. De expositie "Van een wakend oog op de toren naar een fotografisch oog voor de toren “ is een ontdekkingsreis naar de imposante vuurtorens langs de kust van Europa.

Lees verder →

Van 08-04-2024 tot 16-05-2024

Expositie Carla de Vries

 • Tentoonstelling
Vanaf 8 april zijn de vitrines van het leescafé in de Bibliotheek IJmuiden gevuld met de expositie van Carla de Vries. Carla’s passie voor afwisseling en haar streven naar voortdurende groei komen duidelijk naar voren in de verscheidenheid aan onderwerpen en technieken die ze hanteert in haar schilderijen. Van kleurrijke stadsgezichten tot intieme portretten, haar werk weerspiegelt de rijke bron van inspiratie die ze vindt in haar dagelijks leven en omgeving.

Lees verder →

16-04-2024

All of us strangers

 • Film
Adam (Andrew Scott, bekend als 'The Hot Priest' uit Fleabag) woont in Londen in een bijna lege torenflat. Op een avond ontmoet hij bij toeval zijn mysterieuze buurman Harry (Paul Mescal, vorig jaar nog voor een Oscar genomineerd voor Aftersun), die het ritme van zijn dagelijkse sleur doorbreekt. Terwijl er een relatie tussen hen ontstaat, is Adam veel bezig met herinneringen aan het verleden. Hij voelt een drang om naar de stad waar hij opgroeide te gaan en het huis waar zijn ouders (Claire Foy, The Crown en Jamie Bell, Billy Elliott) woonden te bezoeken. Daar lijkt het alsof er niks is veranderd sinds de dag dat ze stierven, 30 jaar geleden.

Lees verder →

16-04-2024

Four Daughters

 • Film
Met Four Daughters heeft regisseur Kaouther Ben Hania (The Man Who Sold His Skin, Beauty and the Dogs) haar tweede Oscarnominatie binnen. De film is een unieke en aangrijpende film die zweeft tussen documentaire en fictie. Olfa is de moeder van vier meisjes. Op een dag verdwijnen haar twee oudste dochters. Regisseur Kaouther Ben Hania vertelt het verhaal van de verdwijning samen met Olfa, haar twee overgebleven dochters en professionele acteurs. Een intieme vertelling vol hoop, verzet en verdriet over botsende werelden en wat het is om moeder of zus te zijn.

Lees verder →

16-04-2024

Civil War

 • Film
Civil War is een spectaculaire actiefilm over een uitgebroken burgeroorlog in de Verenigde Staten, waarbij het hele land op de rand van totale instorting staat en in chaos verkeert. Tijdens deze heftige situatie wordt een groep moedige journalisten gevolgd bij het vertellen van - waarschijnlijk - het grootste verhaal van hun leven: het onontkoombare einde van de Verenigde Staten zoals we het kennen.

Lees verder →

17-04-2024

Ashton Brothers – Brothers

 • Cabaret
De tijd is voorbij gevlogen. Twintig jaar Ashton Brothers, waarin de alleskunnende theatermakers/musici/acrobaten doorschoten naar de wereldtop. Aanleiding voor een jubileumshow, waarmee de heren elkaar en hun publiek nog eens inpeperen wát ze allemaal kunnen.

Lees verder →

18-04-2024

Rondleiding Zeesluis IJmuiden

 • Rondleiding
Het sluizencomplex IJmuiden bestaat uit 5 schutsluizen en een spuisluis. De meest recente sluis, de Zeesluis IJmuiden, is in 2022 door Koning Willem Alexander geopend en is de grootste sluis ter wereld. De rondleiding begint in het Zee- en Havenmuseum, waar je in de filmzaal allereerst informatie krijgt over het totale, enorme sluizencomplex IJmuiden, maar ook specifiek over het bouwen van de nieuwe Zeesluis IJmuiden. Vervolgens ga je met eigen vervoer (auto of fiets) naar het sluizencomplex, waar de gids je verder meeneemt om de nieuwe sluis en (een gedeelte van) het sluizencomplex te zien. Uiteraard vertelt hij ook het een en ander tijdens de wandeling. De wandeling op het sluizencomplex is in totaal circa 4 km.

Lees verder →

18-04-2024

De Terugreis

 • Film
Jaap is al bijna 50 jaar samen met Maartje. Waar de nukkige Jaap niet veel zin meer heeft om dingen te ondernemen, zit de soms wat verwarde Maartje nog vol levenslust. Als het echtpaar een brief ontvangt van een oude vakantievriend, laat Jaap zich met gepaste tegenzin overhalen om hem op te zoeken in Zuid-Europa. Zoveel jaar later reizen de twee in hun oude auto door een totaal veranderd Europa; kibbelend, maar ook de ene herinnering na de andere ophalend. Onderweg komt Jaap tot het pijnlijke besef dat zijn vrouw dementerend is. Zich realiserend dat alles wellicht anders gaat worden, leren ze opnieuw waarom ze elkaar liefhebben.

Lees verder →

18-04-2024

Wandeling: Loop je mee Velsen-Noord?

 • Varia
Elke donderdag wordt er om 10.30 vanuit Wijkcentrum De Stek in Velsen-Noord ongeveer anderhalf uur door de omgeving gewandeld. Deze tocht heet Loop je mee? en is een gezellige, laagdrempelige wandeling voor iedereen.

Lees verder →

18-04-2024

Green Border

 • Film
In de verraderlijke bossen die de zogenaamde ‘green border’ tussen Belarus en Polen vormen, belanden vluchtelingen die Europa via deze route proberen te bereiken. Belarus probeert de EU te ondermijnen door deze grensoversteek te stimuleren, terwijl Polen weigert ze toe te laten. En zo komen de vluchtelingen in een koud, moerassig niemandsland terecht, zonder eten en medische zorg. Als pionnen in een politiek spel worden de levens van de activistische Julia, grenswachter Jan en een Syrische familie met elkaar verweven.

Lees verder →

19-04-2024

Telstar – FC Emmen

 • Sportevenement
Bezoek een wedstrijd van de Witte Leeuwen en brul mee vanaf de tribune. De sfeer is gezellig en de jongens van Telstar hebben jouw aanmoedigingen hard nodig. Dus juich mee! Biertje in de hand, sjaal om en (meestal) een mooie pot voetbal bij de enige betaald voetbalclub met 20 letters: Telstarrrrrrrrrrrrrr!

Lees verder →

19-04-2024

Pianoduo Amacord

 • Klassieke muziek
Op vrijdag 19 april om 20.00 uur is het pianisten echtpaar Ivana Alkovic en Maarten den Hengst te gast in 't Mosterdzaadje. Onder de noemer ‘Vienna, Theme & Variations’ voert het pianoduo Amacord muziek uit van Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms en Von Herzogenberg. Weense componisten en meesters in het maken van variaties. Tevens brengen zij een ode aan de stad waar hun liefde begon. En dat was in het café Amacord.

Lees verder →

19-04-2024

Voorjaarsvogels in het duin

 • Excursie
In de maanden maart en april keren duizenden tjiftjaffen, zwartkoppen, nachtegalen en andere zangvogels terug van hun overwinteringsgebieden naar Nederland om zich voort te planten. Tijd voor machogedrag van de bovenste plank; wie zingt het mooiste lied en verovert het hart van een vrouwtje? We leren onder andere dat zang een belangrijk onderdeel is van het observeren van vogels, hoe je een tjiftjaf van een fitis onderscheidt en hoe je een goed begin maakt met waarnemen van vogels.

Lees verder →

20-04-2024

Motorendraaidag Zee- en Havenmuseum

 • Tentoonstelling
Oude scheepsmotoren van weleer komen tot leven tijdens de motorendraaidagen in het Zee- en Havenmuseum. Tijdens deze dag ziet (en hoort!) u tal van bijzondere motoren.

Lees verder →

20-04-2024

Hair in concert

 • Musical of Show
Met een gelegenheidskoor, gevormd uit de Velsense musical-, opera- en zangkoren, brengt AHA-productions de concertversie van de rockopera HAIR. Het wordt een lokaal feest dus, vol met al die wereldberoemde songs.

Lees verder →

20-04-2024

Stiltewandelingen

 • Wandeltocht
De werkgroep Inspiratie van de PKN kerk van Santpoort en Velserbroek organiseert weer stiltewandelingen! Elke twee weken tot de zomervakantie verzamelen we op zaterdagochtend om 9.30 uur bij de ingang (bij de fietsen) van Duin en Kruidberg.

Lees verder →

Van 20-04-2024 tot 27-04-2024

Kermis IJmuiden

 • Kermis
Een gezellige kermis met diverse attracties op Plein 1945 te IJmuiden. De kermis vindt plaats van 20 t/m 27 april 2024.

Lees verder →

20-04-2024

Thee uit de natuur – Lente

 • Workshop
In deze workshop over natuur en gezondheid staan de meidoornbloesem en onkruid centraal. We starten met een stiltewandeling, waarbij je het bos op een andere manier beleeft. We zoeken een fijne plek in het bos en daar drinken we middels een eenvoudige theeceremonie thee uit de natuur. Ervaar de kracht van de natuur in de thee.

Lees verder →

21-04-2024

Krinkels Pim Mulierloop

 • Sportevenement
Dit jaar zijn er weer 4 afstanden; de snelle 5 kilometer langs de groene duinrand, of de prachtige 10 kilometer over het landgoed Duin- en Kruidberg. De langste afstand is de 10 Engelse Miles (16,1 km) door het uitgestrekte duingebied van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Voor de jeugdige lopers tot 12 jaar is er de kidsrun van 1250 meter.

Lees verder →

21-04-2024

Samsara

 • Film
Samsara is een Sanskrietwoord dat verwijst naar de cyclus van geboorte, leven, dood en reïncarnatie. Patiño's film gaat van de tempels van Laos naar de stranden van Zanzibar en begeleidt een ziel op doorreis van het ene lichaam naar het andere.In Laos wonen en studeren tientallen monniken in prachtige boeddhistische tempels. Elke dag steekt een jonge monnik de rivier over om een oude vrouw een tekst voor te lezen die als leidraad dient voor het vinden van de weg naar het hiernamaals. Wanneer de vrouw sterft, begint haar geest een zintuiglijke reis naar reïncarnatie in een volgend lichaam. Om de reis te voltooien, moet je je te laten meeslepen door licht en geluid. Met een wervelwind van geluiden en kleuren, flitsend in verschillende snelheden, bombardeert Patiño de zintuigen van de kijker op een bijzondere en indrukwekkende manier. In het tweede deel van de film bevinden we ons in Zanzibar, Tanzania waar de Islam op een andere manier omgaat met geboorte, leven, dood en reïncarnatie.

Lees verder →

21-04-2024

Rondleiding door hoofdhuis en tuinen Beeckestijn

 • Museum
Geniet iedere eerste en derde zondag van de maand van de rijke cultuurhistorie van buitenplaats Beeckestijn tijdens een rondwandeling door huis en tuinen.

Lees verder →

21-04-2024

Bunker Museum IJmuiden

 • Rondleiding
Iedere eerste en derde zondag van de maand is ook het Bunker Museum IJmuiden te bezoeken. Het museum bestaat uit zeven bunkers waarin de collectie tentoongesteld wordt. In één van de ruimtes is een onderkomen ingericht zoals dit er in de oorlog uitgezien heeft. Aan de bedden hangen de veldflessen en helmen. Op tafel ligt zelfs nog het kaartspel alsof de ruimte net is verlaten. We nodigen je graag uit om aan deze tafel plaats te nemen om het verblijf in een bunker zelf te ervaren.

Lees verder →

21-04-2024

The Great Escaper

 • Film
Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Britse Tweede Wereldoorlog veteraan Bernard Jordan die op 89-jarige leeftijd ontsnapte uit het verzorgingstehuis om de 70e herinneringsdag van D-Day in Normandië bij te wonen. Met top-acteur Michael Caine (90) in de hoofdrol en Glenda Jackson in haar laatste rol voor haar dood in 2023.

Lees verder →

21-04-2024

Een samengaan uit gedeelde liefde

 • Klassieke muziek
Zondag 21 april om 15.00 uur zijn de pianiste Ischico Velzel en de klarinettist Santiago Lurueña te gast in 't Mosterdzaadje. Hun samenspel begon vanwege de gedeelde liefde voor ongebruikelijke stukken en improvisatie. Uitgevoerd wordt muziek van Kovács, de Falla, Poulenc, Clark en Francaix.

Lees verder →

21-04-2024

Tribute aan Quincy Jones

 • Jazz of Wereldmuziek
Bob Wiebes featuring 'The Leaning In Underground' brengen tribute aan Quincy Jones. Quincy Jones (1933) is misschien wel de meest veelzijdige en bekendste muzikant allertijden. Hij schreef, arrangeerde, produceerde en speelde muziek met beste muzikanten uit de werelden van de jazz, soul, r&b, pop en hiphop.

Lees verder →

22-04-2024

Wandeling: Loop je mee IJmuiden?

 • Varia
Vanaf maandag 12 december wordt er wekelijks gewandeld om 13.00 vanuit Sluis 751 (Lange nieuwstraat 751). De wandeltocht duurt ongeveer anderhalf uur en gaat door de omgeving. Deze tocht heet Loop je mee? en is een gezellige, laagdrempelige wandeling voor iedereen.

Lees verder →

22-04-2024

Chaos en orde in de Bibliotheek

 • Wandeltocht
In een wereld waarin orde en structuur de fundamenten van onze samenleving vormen, lijkt chaos vaak een tegenstrijdig concept. Toch is het juist dit fenomeen dat centraal staat in de Maand van de Filosofie van 2024. Onder het motto "Chaos: Bron van Creativiteit of Onzekerheid?" onderzoeken we hoe onze moderne maatschappij omgaat met de voortdurende stroom van crises en onzekerheden die ons omringen.

Lees verder →

24-04-2024

Luxembourg, Luxembourg

 • Film
De film Luxembourg, Luxembourg draait om de tweelingbroers Mykola en Vasya. De broers groeiden op en wonen in Lubny, in de regio Poltava. Kolya is buschauffeur en verkoopt marihuana en Vasya werkt bij de politie. Als ze horen dat hun vader – een gangster uit Servië die ze sinds hun zesde niet meer hebben gezien – in Luxemburg op sterven ligt, beginnen ze samen in de oude auto van hun vader aan een lange reis naar Luxemburg om hem te zoeken. Ondertussen beschouwt Kolya hun vader als een held, terwijl hij volgens Vasya een schurk is.

Lees verder →

24-04-2024

Lezing Oorlog en verzet in Velsen

 • Lezing/Debat
In de aanloop naar de nationale herdenking op 4 mei is er op 24 april een bijzondere lezing in de Bibliotheek. In de lezing "Oorlog en Verzet in Velsen vertelt Tjerk Faber het verhaal van Velsen in WOII in beeld.

Lees verder →

25-04-2024

Rondleiding Visafslag IJmuiden

 • Rondleiding
Voor een bezoek aan de grootste visafslag van Nederland moet je vroeg opstaan, maar dat is het meer dan waard. In de visafslag aan de Halkade worden grote hoeveelheden platvis (schol, tong, tarbot, schar, griet) en rondvis (kabeljauw en wijting) vers aangevoerd, gesorteerd en verkoopgereed gemaakt.

Lees verder →

26-04-2024

Vuile Huichelaar – de foute liedjes parade

 • Cabaret
Begonnen als meezingprogramma voor de bedrogen vrouw is Vuile Huichelaar inmiddels een begrip. Paulette Willemse en Saskia van Zutphen vonden hun eigen genre uit: meezingcabaret! Voor iedereen.

Lees verder →

28-04-2024

Robot Dreams

 • Film
In het New York van de jaren ’80 wordt de vriendschap tussen Dog en Robot op de proef gesteld in dit hartverwarmende avontuur. Dog woont op zichzelf in Manhattan, maar is het zat om altijd alleen te zijn. En dus bestelt en bouwt hij zijn eigen robot. Al snel worden Dog en Robot beste vrienden en gaan ze er samen op uit om New York te ontdekken. Maar na een prachtige stranddag slaat het noodlot toe en worden ze van elkaar gescheiden. Dog zet alles op alles om bij zijn robotmaatje terug te komen, terwijl Robot blijft dromen over hun avonturen samen.

Lees verder →

28-04-2024

Melk

 • Film
Na de stilgeboorte van hun kindje zoekt Robin troost in een onverwachte bron. Robin en Jonas keren verslagen terug naar huis na de stilgeboorte van hun kindje. Verlamd door verdriet proberen ze te begrijpen wat er is gebeurd. Ondertussen begint Robins lichaam onverwachts melk te produceren. Vastberaden om iets zinvols te doen met deze geschenk, besluit ze haar melk te doneren.

Lees verder →

28-04-2024

Buitenrondleiding bunkers

 • Excursie
Regelmatig organiseert Bunker Museum IJmuiden een rondleiding langs en door de bunkers van de batterijen Olmen en Heerenduin. De rondleidingen zijn afgestemd op iedere doelgroep. Ben je een avonturier dan boek je bijvoorbeeld de buitenrondleiding. Je klimt en klautert door de bunkers om alle hoekjes en gaatjes te ontdekken. Vergeet vooral jouw zaklamp niet.

Lees verder →

28-04-2024

ActionPlanet 4×4 Sunday

 • Actief en Sportief
Het vrijrijden met eigen auto is mogelijk op iedere laatste zondag van de maand en wordt begeleid door een ervaren 4×4 instructeur die toezicht houdt en instructie geeft waar nodig.

Lees verder →

01-05-2024

Telstar – AZ

 • Sportevenement
Telstar Vrouwen geeft jonge meiden een voetbaldroom, een kans om de top te bereiken. Onze eerste droom hebben we waargemaakt: een plek in de Vrouwen Eredivisie. Wil jij onze reis van dichtbij meemaken?

Lees verder →

01-05-2024

Duindetective: speuren naar sporen (6+)

 • Excursie
Ga mee met de boswachter en wordt duindetective! Wie woont, loopt en eet hier? Ontdek tijdens deze wandeling welke dieren er in de duinen leven. Deze activiteit is voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. Spechten, eekhoorns, reeën, damherten, koeien, kevers… Alle dieren laten hun eigen sporen na in het duin. Die gaan we eens goed bekijken! Voor jong en oud een interessante en verrassende wandeling. We gaan ook van de paden af, dus trek stevige schoenen aan.

Lees verder →

02-05-2024

Je, Anne

 • Theater en Toneel
In Je, Anne vormen liedjes en dagboekfragmenten een gecombineerde rode draad door de vertelling. Centraal staat natuurlijk het persoonlijke verhaal van Anne, dat zij altijd ondertekende met ‘Je Anne’. Het tijdloze verhaal uit de dagboeken van Anne Frank keert terug in de theaters en wel in een bijzondere versie. In ‘Je, Anne’ vormen liedjes en dagboekfragmenten (en soms een combinatie van beide) een rode draad door de vertelling van de complete onderduikperiode. Het verhaal blijft hierbij volledig trouw aan de feiten zodat het de ware Anne Frank laat zien.

Lees verder →

03-05-2024

Hypnosen

 • Film
Het ondernemersstel André en Vera wil de wereld veroveren met een internationale app die zich richt op de gezondheid van vrouwen. Voordat ze hun startup presenteren aan potentiële investeerders, volgen ze een intensief trainingsprogramma waarin ondernemersgoeroe Julian leert hoe startups goed en effectief kunnen pitchen. Een dag voor het trainingsweekeinde doet Vera nog een hypnosesessie om van haar rookverslaving af te komen. Ze voelt zich daarna sociaal minder geremd en tijdens het trainingsweekeinde leidt dit tot amusante gevolgen en hun ingestudeerde pitch ontspoort volledig.

Lees verder →

03-05-2024

Telstar – FC Groningen

 • Sportevenement
Bezoek een wedstrijd van de Witte Leeuwen en brul mee vanaf de tribune. De sfeer is gezellig en de jongens van Telstar hebben jouw aanmoedigingen hard nodig. Dus juich mee! Biertje in de hand, sjaal om en (meestal) een mooie pot voetbal bij de enige betaald voetbalclub met 20 letters: Telstarrrrrrrrrrrrrr!

Lees verder →

03-05-2024

They Shot the Piano Player

 • Film
Een gevierde pianist verdwijnt spoorloos. Een jazzliefhebbende journalist gaat op zoek naar antwoorden. En de passie voor muziek ontsluit een turbulent hoofdstuk in de geschiedenis. Duik in de wervelende wereld van They Shot the Piano Player, waar fictie en realiteit samensmelten in een meeslepende animatiedocumentaire. De film ontrafelt het mysterie rond de verdwijning van de Braziliaanse jazzpianist Tenório Jr., terwijl muziekjournalist Jeff Harris (gespeeld door Jeff Goldblum) de sporen van zijn leven en muziek volgt.

Lees verder →

04-05-2024

Un Métier Sérieux

 • Film
Een humorvolle en ontroerende film over de uitdagingen van het leraarschap. Een nieuw schooljaar, nieuwe uitdagingen. Op een middelbare school in Frankrijk begint een nieuw schooljaar. Pierre, Meriem, Fouad, Sophie, Sandrine, Alix en Sofiane vormen een toegewijde en hechte groep leraren die met passie hun vak uitoefenen. Ze krijgen gezelschap van Benjamin, een jonge, ambitieuze leraar die geld nodig heeft om zijn studie te betalen. Zonder enige ervaring stapt hij vol enthousiasme de klas in, maar al snel beseft hij dat het leraarschap een stuk lastiger is dan hij had gedacht.

Lees verder →

04-05-2024

De Verdwenen Stad

 • Film
Nooit eerder werd de onthutsende rol van de Amsterdamse tram verteld die collaboreerde met de nazi-bezetter en tienduizenden Joden wegvoerde, waaronder Anne Frank en haar familie. Willy Lindwer en Guus Luijters reisden door de stad met de originele tram die de Joden deporteerde op zoek naar het onbekende verhaal. Ze spraken met de laatste overlevenden die afgevoerd zijn met de tram vanaf de vele ‘schuldige plekken’. Verdwenen Stad geeft een nieuwe en onthullende kijk op de moord op de Amsterdamse Joden.

Lees verder →

04-05-2024

The Zone of Interest

 • Film
Tijdens de Tweede Wereldoorlog woont kampcommandant Rudolf Höss met zijn gezin in een mooie, ruime dienstwoning met een grote tuin, die grenst aan de muur van Auschwitz. Zijn vrouw Hedwig voelt zich de koning te rijk. In deze omgeving creëert ze een paradijs voor haar gezin, en dit laat ze zich niet meer afnemen.

Lees verder →

05-05-2024

Historisch Forteiland IJmuiden

 • Open Dag
Forteiland IJmuiden is onderdeel van De Stelling van Amsterdam. De stelling is rond 1885 aangelegd om Amsterdam te verdedigen. Het fort op het Forteiland is de grootste van de hele stelling. Reusachtig bijna. Compleet met koepelzaal, muurschilderingen, labyrinth en bunkers, is het een locatie om je ogen bij uit te kijken. Ook om het eiland heen is genoeg te zien. Schepen van over de hele wereld varen af en aan en ook staal gigant Tata Steel is indrukwekkend om te zien.

Lees verder →

07-05-2024

Bos- en duinvogelexcursie op een lenteavond

 • Excursie
Tijdens deze wandeling hoor je de vogels, terwijl het langzaam donker wordt. Het bos en het duin worden stil, de vogels gaan nog even door. Sta stil, luister, hoor, herken en geniet!

Lees verder →

11-05-2024

Verhalen van de wind

 • Varia
Interdisciplinaire performance met spoken word, live muziek en archiefbeelden brengt de mondelinge tradities en verhalen van molenaars tot leven. Er zijn ook kinderworkshops die storytelling en maakopdrachten combineren. Verhalen van de wind prikkelt je zintuigen en nodigt je uit om op een frisse en avontuurlijke manier in de molenaarscultuur te duiken.

Lees verder →

11-05-2024

Moederdag in Santpoort-Noord

 • Varia
Iedereen weet het, alle moeders hebben een wow-factor! Om alle moeders ook een wow-cadeau te geven richten we een echte mom=wow-studio in! Kom naar de studio en maak je eigen wow-kaartje! Samen met een bloem maak je dan je moederdag cadeau nog specialer!

Lees verder →

12-05-2024

ActionPlanet Offroad Motordagen

 • Actief en Sportief
Het rijden met eigen motor is mogelijk op iedere 2e zondag van de maand tussen februari en november en wordt begeleid door een ervaren instructeur die toezicht houdt en instructie geeft waar nodig.

Lees verder →

12-05-2024

Moeder Suriname

 • Film
Moeder Suriname is een aangrijpende documentaire die uniek archiefmateriaal gebruikt om het levensverhaal van een Surinaamse wasvrouw, geïnspireerd door Tessa's grootmoeder Fansi, te vertellen.

Lees verder →

17-05-2024

Fietsexcursie naar de blauwborst en andere duinvogels

 • Excursie
Fiets mee met de boswachters door Duin en Kruidberg om duinvogels te spotten. n de maanden maart en april keren duizenden tjiftjaffen, zwartkoppen, nachtegalen en andere zangvogels terug van hun overwinteringsgebieden naar Nederland om zich voort te planten. Tijd voor machogedrag van de bovenste plank; wie zingt het mooiste lied en verovert het hart van een vrouwtje? We leren onder andere dat zang een belangrijk onderdeel is van het observeren van vogels, hoe je een tjiftjaf van een fitis onderscheidt en hoe je een goed begin maakt met waarnemen van vogels.

Lees verder →

18-05-2024

Expositie Gígja Reynisdóttir

 • Tentoonstelling
Het werk van Gígja Reynisdóttir valt op vanwege de bijzondere technieken die zij heeft ontwikkeld. Zij verweeft in haar werk haar twee belangrijkste inspiratiebronnen; de natuur en de condition humaine, dat wil zeggen de maatschappelijke, psychologische en emotionele aspecten van het mens zijn.

Lees verder →

25-05-2024

Vissenloop IJmuiden

 • Wandeltocht
De commissie van de Vissenloop en het bestuur van KWF Kankerbestrijding afdeling Velsen organiseren op zaterdag 25 mei 2024 voor de achtste keer de Vissenloop IJmuiden. Dit jaar doen ze dat wederom in samenwerking met Stichting Citymarketing Velsen | .IJmuiden, BIZ Centrum IJmuiden en BIZ Kennemerlaan.

Lees verder →

26-05-2024

Kofferbakmarkt Plein 1945

 • Rommelmarkt
Bezoek de gezellige Kofferbakmarkt op Plein 1945. De markt vindt meerdere keren per jaar op zaterdag of zondag plaats in IJmuiden.

Lees verder →

26-05-2024

Elk Uur Natuur

 • Excursie
Ben je jong, hou je van natuur, of wil je kennismaken met deze wondere wereld? Kom dan naar Elk Uur Natuur, hét natuurevenement van 2024! Neem ook al je vrienden en familieleden mee! Zondag 26 mei zal de NJN in Nationaal Park Zuid-Kennemerland elk uur een excursie in de natuur organiseren. Hier zullen we proberen 500 soorten vogels, planten, insecten, zoog- en zeedieren te herkennen.

Lees verder →

26-05-2024

Vg-concert

 • Gezelschap/orkest
De Velser Gemeenschap stelt aangesloten organisaties voor zang en muziek in de gelegenheid zich te presenteren tijdens de welbekende, traditionele VG-concerten.

Lees verder →

26-05-2024

National Theatre Live: Vanya

 • Film
In onemanshow Vanya, een moderne en veelgeprezen bewerking van Tsjechovs beroemde toneelstuk Oom Vanya, speelt Andrew Scott (All of Us Strangers) de sterren van de hemel. Live gefilmd in het legendarische West End theater in Londen en strak gemonteerd tot een onvergetelijke bioscoopervaring.

Lees verder →

31-05-2024

Thee uit de natuur – Zomer

 • Workshop
In deze workshop over natuur en gezondheid staan de vlier en lindebloesem centraal. We starten met een stiltewandeling, waarbij je het bos op een andere manier beleeft. We zoeken een fijne plek in het bos en daar drinken we middels een eenvoudige theeceremonie thee uit de natuur. Ervaar de kracht van de natuur in de thee.

Lees verder →

01-06-2024

Kunstroute 2024

 • Tentoonstelling
Zaterdag 1 en zondag 2 juni wordt de Velsense Kunstroute gehouden!

Lees verder →

02-06-2024

Rommelmarkt De Dwarsligger

 • Rommelmarkt
Terug van weggeweest is de Rommelmarkt in het huis van de wijk de Dwarsligger, weer heerlijk snuffelen en op zoek naar koopjes. Natuurlijk is het ook mogelijk om een tafel te huren.

Lees verder →

08-06-2024

Rommelmarktroute Velserbroek

 • Rommelmarkt
Ontdek bijzondere schatten tijdens de rommelmarktroute van Velserbroek! Op 8 juni 2024 vindt de rommelmarktroute in Velserbroek plaats. Dit beloofd een onvergetelijke dag vol gezelligheid, verbinding en duurzaamheid tijdens de Rommelmarktroute van 9.00 tot 16.00 uur op 8 juni! Ontdek bijzondere schatten tijdens een leuke wandeling of fietstocht door het dorp.

Lees verder →

09-06-2024

Beach Tennis Toernooi

 • Sportevenement
Een leuk alternatief om eens van de padel- of tennisbaan te komen en deze sport op het strand te proberen.

Lees verder →

14-06-2024

Ciske de Rat – De Musical

 • Musical of Show
Musicalclub Bij Koel speelt: Ciske de Rat! Deze musical, gebaseerd op de trilogie van Piet Bakker, vertelt het verhaal van de Jordanese Ciske Vrijmoeth. De prachtige voorstelling neemt je mee in het leven van het straatschoffie Ciske die het zwaar te verduren heeft. Eenmaal opgegroeid tot volwassenen man worstelt hij in 1939 met gebeurtenissen uit zijn verleden en met een aanstaande oorlog, waarvoor hij als soldaat is opgeroepen.

Lees verder →

15-06-2024

Kunstroute Velserbroek

 • Tentoonstelling
Dompel jezelf onder in creativiteit tijdens de kunstroute in Velserbroek. Velserbroek organiseert haar eerste ‘Kunstroute“. Op zaterdag 15 juni en zondag 16 juni kunnen Velserbroekse amateur en professionele kunstenaars hun kunst met bezoekers delen vanuit hun eigen huis, tuin of atelier in Velserbroek.

Lees verder →

15-06-2024

Talentroute Velserbroek

 • Varia
Velserbroek organiseert haar eerste Talentroute. Op zaterdag 15 juni en zondag 16 juni kunnen Velserbroekse inwoners hun talenten met bezoekers delen vanuit hun eigen huis, tuin, atelier of ontmoetingsplek in Velserbroek.

Lees verder →

20-06-2024

Hit Man

 • Film
Glen Powell (Anyone But You) is Gary Johnson, een professor die zich namens de politie van New Orleans als undercover huurmoordenaar voordoet. Gary blijkt namelijk zéér begaafd in het schakelen tussen verschillende persoonlijkheden: voor sommigen is hij een brave docent, voor anderen een gevreesde crimineel.

Lees verder →

21-06-2024

Buurtkien bij de Dwarsligger

 • Varia
Een kaartenboek kost € 12,-. Inclusief drie rondes kienen en een Dwarse ronde. De opbrengst is voor activiteiten in de wijk en in het Huis van de Wijk de Dwarsligger.

Lees verder →

06-07-2024

The Promised Land Open Air

Zaterdag 6 juli 2024 is het weer zover, de nieuwe editie van The Promised Land op De Ven in Velsen-zuid. En wat hebben we een mega dikke line-up, met een hoop namen waar we bijzonder vrolijk van worden! Met o.a. Erik E, Thomas Schumacher, Roog, Marcello, Isis, Ronald Molendijk en heel veel andere

Lees verder →

13-07-2024

Full Moon Festival

Op zaterdag 13 juli 2024 is er weer een te gekke editie van Full Moon Festival! Er zullen 4 stages aanwezig zijn met verschillende stijlen muziek, entertainment, decoratie, gezellige mensen en leuke gadget- & foodmarket. Een gezellig en sprookjesachtig festival op het meest mooiste en intiemste festivalterrein in Spaarnwoude: De Ven!

Lees verder →

14-07-2024

Duinen vertellen oorlogsverhalen: de landverdediging

 • Excursie
In Duin en Kruidberg, Midden-Herenduin en Heerenduinen is een bijzonder stuk erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog bewaard gebleven. Op deze excursie ga je mee met onze Tweede Wereldoorlog-expert. Zo zie en hoor je meer over de geschiedenis van de bunkers en de landverdediging in ons duin. Zo zijn er nog resten van anti-tank geschutsposities, mitrailleurposten en tankversperringen te vinden.

Lees verder →

20-07-2024

PIV Festival

Op zaterdag 20 juli is het zover, het derde PIV Festival! Het PIV Festival heeft een elegant gecureerde mix samengesteld van industrie iconen, de heetste talenten en PIV-mainstays die we allemaal kennen. Met optredens van o.a. Prunk, Leroy Ray, Kellie Allen, Eilneen en nog vele andere.

Lees verder →

21-07-2024

Avontuurlijk Forteiland

 • Actief en Sportief
Stap aan boord! Het avontuur kan beginnen. Vaar mee met de boot en maak de oversteek naar een onbekend stukje Nederland: het Forteiland in IJmuiden. Lekker uitwaaien in de wind, zout water in je gezicht. Als je van avontuur houdt, zit je nu goed. Ontdek de ondergrondse gangen en bunkers met een speurtocht en beleef de rijke historie. Het Forteiland is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Op ieder stukje van dit imposante verdedigingswerk trilt de spanning van vroegere gebeurtenissen nog na. Avontuurlijk Forteiland kost € 18,50 p.p. incl. bootovertocht. Kinderen tot 4 jaar kunnen gratis als verstekeling mee.

Lees verder →

27-07-2024

Hardclassics Festival

Vanwege de enorm succesvolle eerste uitverkochte editie zijn wij op zaterdag 27 juli 2024 terug op een toffe nieuwe locatie! Een groter festival terrein aan het water, nog dikkere line-up, meerdere stages met ieder een eigen stijl. Van early en euphorisch tot RAW classics en millennium. Tijdens deze editie zullen wij jullie meenemen op een muzikale reis vol nostalgische beats en onvergetelijke herinneringen. Dus blok de datum alvast in je agenda.

Lees verder →

28-07-2024

Duinen vertellen oorlogsverhalen: de luchtoorlog

 • Excursie
In Duin en Kruidberg, Midden-Herenduin en Heerenduinen is een bijzonder stuk erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog bewaard gebleven. Op deze excursie ga je mee met onze Tweede Wereldoorlog-expert. Zo zie en hoor je meer over de geschiedenis van de bunkers en de luchtverdediging in ons duin. Er zijn nog resten van zoeklicht posities en beddingen voor zwaar luchtafweergeschut te vinden.

Lees verder →

10-08-2024

Dance Valley

 • Muziekfestival
Dance Valley was the world's first festival to bring electronic dance music from the darkness of night into the light of a daytime event.

Lees verder →

11-08-2024

Dutch Valley

 • Muziekfestival
Op zondag 11 augustus 2024 staan in recreatiegebied Spaarnwoude meer dan 100 Nederlandse topartiesten klaar om de grootste muzikale kermis van het land te verzorgen!

Lees verder →

17-08-2024

R² Festival

R² Festival vindt plaats op het legendarische terrein van Spaarnwoude en wordt gehost door Kompass, Amnesia Pyramid, De Marktkantine, STOOR, The Beginning, Filth On Acid en Unreal. Ook is het debuut van Reinier Zonneveld's R² AI live muziek project te zien.

Lees verder →

18-08-2024

LatinVillage Festival

 • Muziekfestival
We hebben groot nieuws, we veranderen de datum! Na lang nadenken hebben we besloten om terug te gaan naar onze roots voor onze 20e verjaardag. 20 jaar bij de LatinVillage Familie en het is alleen maar goed om het te vieren hoe we begonnen zijn. LatinVillage Festival 2024 zal plaatsvinden op zondag 18 augustus 2024. Eén dag, de beste muziek, de beste vibes, en natuurlijk willen we dat jij, onze LatinVillage Family erbij bent om het te vieren!

Lees verder →

15-09-2024

Brocante en curiosamarkt op Beeckestijn

 • Markt
Ruim honderd exclusieve standhouders etaleren en presenteren een schitterende collectie hoogwaardig antiek, leuke snuisterijen, oude serviezen, nostalgisch speelgoed, klein meubilair, klokken, tuindecoraties, (strip-)boeken, Verkadealbums, schoolplaten, landkaarten en andere artikelen en verzamelobjecten van vroeger.

Lees verder →

06-10-2024

Dutch Sunday Cup Blokarten

 • Sportevenement
De Dutch Sunday Cup is terug van weggeweest! Acht zondagen verspreid 2023 zullen er wedstrijden worden georganiseerd door Blokart Club Nederland. Van de acht racedagen vallen er 2 af, zodat de twee racedagen met het slechtste resultaat, of zonder resultaat, niet meetellen in het eindresultaat. Dus blijven er zes over.

Lees verder →

16-11-2024

Donker in de duinen (10+)

 • Excursie
Met het invallen van de avond veranderen de duinen. Spits je oren en geniet in het donker van de geluiden in het duin! Ga mee met de boswachter op een mooie wandeltocht door de schemering en geniet van het donker in het duin. Spannend!

Lees verder →