Natuur in Velsen

Ontdek de natuur in Velsen

IJmuiden en de gemeente Velsen scoren hoog als het gaat om natuur en water! Dat is niet zo gek, want wij hebben één van de breedste stranden van het land (dat door de stroming elk jaar breder wordt), een nationaal park met 38 vierkante kilometer ongerepte natuur, een veelvoud aan prachtige buitenplaatsen en natuurlijk Spaarnwoude, waar je op heel veel verschillende manieren kunt recreëren in de uitgestrekte natuur in Velsen.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een bijzonder natuurgebied tussen IJmuiden en Haarlem waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen.

Lees verder >

Strand IJmuiderslag

IJmuiderslag ligt ten zuiden van het strand van IJmuiden aan Zee en biedt veel rust en ruimte. Hier zijn honden het hele jaar door welkom ten zuiden van kilometerpaal 57,5.

Lees verder >

Midden-Herenduin

Midden-Herenduin is een voormalig landgoed en omgetoverd tot een prachtig bos en open tuin.

Lees verder >

Buitenplaats Beeckestijn

De 18e-eeuwse Buitenplaats Beeckestijn is één van de weinige geheel bewaard gebleven buitens in Kennemerland, op steenworp afstand van Amsterdam. Het hoofdhuis maakt nu onderdeel uit van de Museumhuizen van Vereniging Hendrick de Keyser. Voor openingstijden, informatie, on-line tickets en informatie over de andere museumhuizen van Vereniging Hendrick de Keyser.

Lees verder >

Recreatiegebied Spaarnwoude

Recreatiegebied Spaarnwoude ligt tussen Haarlem, Amsterdam en Velsen en leent zich uitstekend voor mooie wandelingen en fietstochten door het typische Hollandse veenweidegebied.

Lees verder >

Strand Noordpier

Strand Noordpier is een rustig, breed strand en ligt direct ten noorden van het Noordzeekanaal, ten zuiden van Wijk aan Zee.

Lees verder >

Buitenplaats Velserbeek

Lekker wandelen in het park, naar de kinderboerderij, spelen in de speeltuin, of een drankje drinken in de theeschenkerij. In Buitenplaats Velserbeek zijn er tal van mogelijkheden.

Lees verder >

Strand IJmuiden aan Zee

IJmuiden aan Zee heeft één van de mooiste stranden in Noord-Holland met vijf strandpaviljoens die het hele jaar door geopend zijn.

Lees verder >

Landgoed Duin & Kruidberg

In de adembenemende natuur van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en op steenworp afstand van Amsterdam, Haarlem, Bloemendaal aan Zee en Zandvoort, ligt het schitterende Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord. Dit authentieke landhuis werd in 1907 gebouwd in opdracht van tabak- en theehandelaar Jacob Theodoor Cremer. Samen met zijn vrouw Annie Hogan woonde hij in het grootste woonhuis van Nederland.

Lees verder >

Stranden

Gemeente Velsen beschikt over drie brede stranden. IJmuiderslag, IJmuiderstrand en Strand Noordpier. Prima plekken voor een gezonde strandwandeling. De stranden zijn zo breed vanwege de pieren. Ook zorgen de pieren voor speciale stromingen waardoor site- en windsurfers hier veel plezier hebben. De stromingen zorgen bovendien voor een grote verscheidenheid aan vissoorten. Waardoor sportvissen vanaf de pier veel wordt gedaan. De ligging van de pieren zorgt ervoor dat ruim 60% van alle vogelsoorten in Nederland hier te spotten zijn.

Stranden

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Aan de westkant van Santpoort en de zuidkant van IJmuiden ligt Nationaal Park Zuid-Kennemerland. In het park is een uniek stuk natuur in Velsen te vinden: de duinen. Zandverstuivingen, duinvennetjes en oude bossen wisselen zich af. Hoe dichter bezoekers van het park bij de zee komen, hoe ruiger en meer open het gebied wordt. Ondertussen zien wandelaars en fietsers Schotse Hooglanders en Konikpaarden grazen. De beheerders van het gebied spreken zelfs van een big five met het damhert, de ree, de buizerd en natuurlijk de Schotse Hooglander en het Konikpaard. Naast deze grote dieren zijn de beheerders ook zeker heel blij met de small five. Dit zijn het duinviooltje, de parnassia, de zandhagedis, het konijn en de parelmoervlinder. Je vindt het allemaal in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Buitenplaats Beeckestijn

In Velsen-Zuid licht Buitenplaats Beeckestijn. Rond het Museumhuis Beeckestijn, het witte landhuis uit de 18e eeuw, liggen geometrisch aangelegde tuinen, die volgens de Franse barok zijn aangelegd. Direct aansluitend is een meer speels en natuurlijk aangelegde Engels landschapspark te vinden. In de tuinen zijn een klassieke kruidentuin en een barokke siertuin te vinden. Bovendien vinden bezoekers hier ook één van de langste eikenlanen van Europa. Dwaal door het bosrijke park en de tuinen die sinds 2007 eigendom zijn van Natuurmonumenten.

Recreatiegebied Spaarnwoude

Recreatiegebied Spaarnwoude

Ingeklemd tussen gemeente Velsen, Haarlem, Haarlemmerliede en Amsterdam ligt recreatiegebied Spaarnwoude. Een groen en ruim gebied dat in de eerste plaats is ontworpen om mensen te laten genieten van allerlei spannende en ontspannende activiteiten. Een gebied om te recreëren. Toch kun je in dit gebied genieten van de natuur. De polders en bossen zijn een ideale leefomgeving voor veel vogels en kleine fauna. Als bezoekers er doorheen wandelen of fietsen , komen ze die grote verscheidenheid ook tegen. Daarnaast ligt midden in Spaarnwoude Informatieboerderij Zorgvrij, waar wandelaars en fietsers even op adem kunnen komen met een kop koffie of een lunch en waar jong en oud alles kunnen leren over het leven op de boerderij.

Velserbeek

Velserbeek en Schoonenberg

In Velsen-Zuid en Driehuis liggen park Velserbeek en Schoonenberg. Deze twee parken vormen samen met Buitenplaats Beeckestijn en Landgoed Waterland een groen, bosrijk gebied midden in de gemeente Velsen. De parken nodigen uit voor een picknick op het veld of een boswandeling. Daarnaast is er in Velserbeek een kinderboerderij en hertenkamp te vinden, waar jong en oud veel over boerderijdieren kunnen leren en waar de kleine kinderen herten en eendjes kunnen voeren.

Buitenplaats Beeckestijn, beleef cultuur in Velsen