Streetart

Street art in de haven van IJmuiden

Het kan de meeste bezoekers van Velsen niet zijn ontgaan. In de haven van IJmuiden zijn tegenwoordig schitterende murals te vinden. Wie vanaf het Noordzeekanaal richting IJmuiden aan Zee rijdt, komt ze tegen. De street art is op verschillende muren van bedrijven te vinden. In de zomer van 2020 werden de kunstwerken van Bier en Brood al onthuld en in 2021 zijn daar de werken van Smates en Karski & Beyond bijgekomen.

De Kunstcommissie Velsen bracht het afgelopen jaar verschillende locaties langs de Haven- en Pierroute in kaart. Na overleg met de eigenaren zijn er verschillende locaties gevonden waarop street art gerealiseerd is. In samenwerking met Amsterdam Street Art werden per locatie verschillende
kunstenaars geselecteerd. Dit resulteerde in een groep (inter-)nationale kunstenaars die met hun werk goed passen bij de rauwe identiteit van IJmuiden. Voor dit project werkt Amsterdam Street Art nauw samen met de RIGO Verffabriek.

Het anker

Sinds de zomer van 2020 staat het Anker van beeldend kunstenaar Rik Hermans aan de Viskade in IJmuiden. Het kunstwerk is gemaakt in het kader van het regionale Pollution Art project, een fietstocht langs kunstwerken tussen Heemskerk en Zandvoort. Het Anker is een symbool van het rauwe IJmuiden met zijn havens, staalindustrie en metaalnijverheid. Rik heeft gebruik gemaakt van metaalafval dat hij heeft verzameld bij lokale bedrijven.

Street art in de haven van IJmuiden
Beelden van Velsen

Op 10 december 2020 heeft Henk van den Bosch, voorzitter van de Kunstcommissie, het eerste exemplaar van het boekje Beelden van Velsen overhandigd aan wethouder kunstzaken Jeroen Verwoort. De derde editie van het boekje wordt, als pdf, door de gemeente gratis aangeboden. Het staat boordevol informatie over de beelden in de openbare ruimte die in Velsen. Ook is er informatie te vinden over de achtergrond van de kunstwerken en de kunstenaars zelf.