Twee winnaars bij kleurwedstrijd Zeesluis IJmuiden Sanna en Laura uit honderden inzendingen gekozen

Een tafel vol met kleurplaten en er kan er maar een winnen. Een lastige klus, blijkt al snel. Het wordt een wedstrijd met niet een, maar twee winnaars.

Citymarketeer Friso Huizinga en ik hebben de zware taak om uit alle ingezonden tekeningen de mooiste te kiezen. De kleurwedstrijd bij de opening van Zeesluis IJmuiden heeft in ieder geval een flink tekentalent in de gemeente onthuld. ‘Hier liggen alleen de selecties van de scholen, op de scholen liggen dus ook nog honderden tekeningen’, schat Friso in.

Terwijl we de voorbereidingen voor de jurering treffen, levert de Vliegende Hollander op de valreep nog tekeningen aan. In totaal hebben tien scholen hun beste werk ingestuurd. De scholen moesten vooraf een selectie maken, dat is een lastige klus. Een klus waar sommige scholen ook al moeite mee hadden. Zo besloot de Toermalijn maar liefst zestien kleurplaten in te dienen. Friso: ‘We zullen er maar uit afleiden dat het enthousiasme om mee te doen aan de tekenwedstrijd op de Toermalijn erg groot was.’ Onze eerste taak als jurylid donderdag is zorgen dat er maximaal vijf tekeningen daarvan overblijven. Niet alleen schrijven is schrappen, een tekenwedstrijd jureren ook. Een voor een leggen we tekeningen weg, vijf kanshebbers voor de Toermalijn blijven over.

Leeftijdsgroepen.

Uiteindelijk liggen er per school maximaal vijf kleurplaten, het verschil in leeftijd is groot. En uiteraard is er verschil in wat de kinderen per leeftijd kunnen met een kleurplaat. We besluiten niet een, maar twee prijzen uit te delen en de deelnemende kinderen in twee groepen te verdelen op leeftijd. Kinderen van vier tot en met acht jaar gaan met elkaar de strijd aan om de prijs en kinderen van 9 tot en met 12 jaar. We verbazen ons over het oog voor detail dat veel deelnemers hebben. Zo zijn er een aantal die de baard van de koning hebben toegevoegd op de baardloze kleurplaat. Ook is op meerdere tekeningen een laag water gekleurd tussen het schip en de weerspiegeling. Het Sluis Operatie Centrum is bij velen in de weerspiegeling ook in dezelfde kleur gemaakt. Yousef, van de Boekanier, heeft als detail de Nederlandse vlag toegevoegd in de ramen van het schip. Een leuk detail. Uiteindelijk blijven twee tekeningen over in deze jongste leeftijdsgroep. Elise (6) van de Rozenbeek en Sanna (5) van de Brederode Daltonschool maken het ons niet makkelijk. Elise heeft wolken toegevoegd als extra, maar Sanna heeft beter binnen de lijnen gekleurd. Friso en ik zijn het niet direct eens en duiken in de details. Sanna heeft de lucht niet gekleurd, maar de veelkleurige details in haar tekening geven uiteindelijk de doorslag. De klas van Sanna mag binnenkort een kijkje nemen bij de nieuwe zeesluis, krijgt een rondleiding en brengt een bezoek aan Ship.

Creatief.

Bij de oudere leerlingen is het evenmin makkelijk. Negentien kanshebbers liggen voor ons op tafel. Ook hier veel creatief kleurgebruik en toevoegingen van extra’s. Romée van de Toermalijn heeft op de meeuw van Coolen een meeuw geplakt van strijkkralen. Het zorgt dat haar tekening opvalt. Jammer genoeg zijn de andere kleuren heel licht en is een deel van de plaat niet ingekleurd. Zo gaat een mooie prijs aan haar voorbij. In deze groep hebben sommige leerlingen materialen door elkaar gebruikt, zoals stift en potlood. Hier ook veel extra baarden bij de koning. Een tekening springt er echter uit. Keurig binnen de lijnen, mooi kleurgebruik en kleurvervaging maken het een kunstige tekening. ‘Dit is geen kleurplaat, dit lijkt wel zo getekend’, zegt Friso. Alsof de tekenaar het zo bedoeld had. En zo gaat Laura (11) van De Vuurtoren er bij de oudere kinderen met de hoofdprijs vandoor. Ook haar klas krijgt een rondleiding over de nieuwe zeesluis, onder leiding van iemand van Ship, een kijkje bij Ship en wat lekkers daar.

Friso: ‘De opening van de sluis was natuurlijk een fantastisch, historisch moment. Ik ben echt verrast door het enthousiasme waarmee is gekleurd. Het zijn echt kunstwerkjes.’ Daarom broedt hij nog op een manier om de tekeningen aan een breder publiek te laten zien, wellicht bij de Vissenloop of – als het doorgaat – bij het Havenfestival. ‘We hebben in ieder geval duidelijk veel creatief talent in Velsen.’

Kleurwedstrijd.

Ter viering van de opening van Zeesluis IJmuiden schreef de werkgroep met onder meer Rijkswaterstaat, Port of Amsterdam, OpenIJ en citymarketing Velsen een kleurwedstrijd uit. Een tekening van Eric Coolen diende als basis. Kinderen van Velsense basisscholen konden hun kunstwerken op school inleveren. De school maakte een voorselectie van vijf tekeningen en stuurde die in.

Tekst: Susanne Moerkerk IJmuider Courant
Foto’s: United Photos/Paul Vreeker en Mediahuis