Rauwe kunst centraal tijdens Havenfestival IJmuiden

Het Havenfestival IJmuiden is dit jaar op zaterdag 24 en zondag 25 juni. Twee dagen lang staat de Trawlerkade weer volledig in het teken van kunst, cultuur, de visserij en de havens. Neem een kijkje aan boord van de schepen die aan de kade liggen en geniet van lokaal en professioneel entertainment. Beleef de haven, maak een rondvaart, geniet van Noordzeevis uit IJmuiden en laat je verrassen door rauwe kunst.

Traditioneel trekt het twee dagen durende evenement gemiddeld 30.000 bezoekers uit de IJmond en ver daarbuiten. Het is een familiefestival waar je de veelzijdigheid van onze regio kunt ontdekken, proeven en beleven. De organisatie borduurt dit jaar voort op het succes van vorig jaar. De belangrijkste elementen zijn het nautische programma en het bieden van een podium aan de lokale cultuursector. Er komen weer aantal prachtige schepen zoals de Morgenster, Aphrodite, Frank Bonefaas, Yed Prior, De Goede Verwachting, De Naaldwijk, De Weer, De Adelaar en natuurlijk mogen de Vletterlieden en de KRNM niet ontbreken. We zijn er ook trots op dat er dit jaar een goede vertegenwoordiging is van de schepen van de Koninklijke Marine en het tallship De Morgenster weer naar IJmuiden komt. Er is natuurlijk ook weer een markt en we hebben we meerdere podia met onder andere een optreden van de Bintangs.

Rauwe kunst.

IJmuiden is een rauwe bezoeklocatie waarbij de omgeving en dynamiek van de haven een uniek decor vormt. Tijdens het gratis toegankelijke Havenfestival zetten we centraal waar we in IJmuiden trots op zijn en een van de aspecten dat IJmuiden symboliseert; de rauwe, iconische kunst. Dit laten we zien in het decor van het festivalterrein, in de programmering, in aanloop naar het festival wordt een kunstproject opgepakt met scholen en organiseren samen met Citymarketing Velsen de fototentoonstelling IJmuiden Rauw aan Zee. Op het festival maakt kunstcollectief Spatzuiver uit Beverwijk een graffiti kunstwerk op een zeecontainer.

Samenwerking Stadsschouwburg & Filmtheater Velsen.

Stadsschouwburg & Filmtheater Velsen heeft dit jaar een extra impuls gegeven aan de culturele programmering. Op zaterdagmiddag kan je kijken naar De Vuilnismannen met ‘Trommelen op Rommel’. Dit team van enthousiaste slagwerkers heeft zich ontwikkeld tot ware professionals op het gebied van ritme en klank. De missie van De Vuilnismannen is om deelnemers en toeschouwers te laten ervaren hoe je door middel van creativiteit en samenwerking muziek kunt maken op duurzame slagwerkinstrumenten zoals emmers, blikken, jerrycans, pannen en andere afval. De allerkleinsten kunnen op zondag genieten van MeneerTjes SlodDe & Vos. Een gek, ondeugend duo bestaande uit rasmuzikant Llewy en begenadigd producer Delly. Met MeneerTjes SlodDe & Vos neemt het tweetal de allerkleinsten mee op een muzikale reis waarin nieuwe, eigenzinnige kinderliedjes de boventoon voeren.

Lezing Connie Braam.

Schrijfster Conny Braam geeft tijdens het Havenfestival IJmuiden zowel op zaterdag en zondag een gratis lezing. In de historische Ymuiden Stores vertelt zij over haar nieuwe boek De revolutie van Pelle, maar ook over haar liefde voor IJmuiden. Conny Braam geniet vooral bekendheid door de trilogie over de geschiedenis van haar woonplaats IJmuiden. In 2000 verscheen De woede van Abraham over de lotgevallen van de kanaalgravers die onder barre omstandigheden het Noordzeekanaal moesten graven. Daarna verscheen De onweerstaanbare bastaard over de Eerste Wereldoorlog waarin de havenplaats niet alleen strijdtoneel werd van de oorlogvoerende landen maar ook een goudmijn bleek te zijn voor vele reders, vishandelaren en gelukzoekers, terwijl er voor de arme vissersfamilies nog geen haringkop te krijgen was. Het derde deel Het schandaal is gebaseerd op de beruchte Velser Affaire, waarin verzetsstrijders en collaborateurs tegenover elkaar kwamen te staan. Afgelopen februari verscheen De revolutie van Pelle gebaseerd op onder andere het leven van Keet Pelle die in de tweede helft 19e eeuw een kroeg dreef in het oude IJmuiden en, net als veel kanaalgravers en andere uitgestotenen, in de ban raakte van de sociaal revolutionaire leider Domela Nieuwenhuis die het volk opriep tot strijd voor algemeen stemrecht en betere leefomstandigheden. De lezingen zijn zaterdag om 13.30 uur en op zondag om 15.00 uur. De organisatie verwacht veel belangstelling en raadt iedereen aan vooraf een ticket te reserveren via deze link. Met dank aan Citymarketing Velsen | ijmuiden.nl zijn de lezingen gratis toegankelijk.

Pleinen.

Op de Trawlerkade zijn pleinen ingericht met ieder een verschillend thema. De Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) stelt tijdens het festival Reddingstation IJmuiden open voor publiek, verzorgt rondvaarten voor de donateurs en een aantal andere kleine activiteiten, zoals films en demonstraties. Ook is er een Kunst op de Kade plein met kunst in zeecontainers. Hier is ook een overdekt Zeehaven theater met voorstellingen en kan je een markt bezoeken waar lokale musea zich presenteren.

Rauw aan Zee plein.

Op het Rauw aan Zee plein laten we zien waar we in IJmuiden trots op zijn. Een van de aspecten die IJmuiden symboliseert is de rauwe, iconische kunst.

Pollution Art Fietstour
In aanloop naar het Havenfestival hebben Francesca Heijnis en Jacqueline van Ouwerkerk een stopmotionfilm gemaakt met drie groepen 8 van de Franciscusschool uit Velsen. Na een informatieve les over de impact van e-waste op het milieu zijn de leerlingen gaan brainstormen over aarde-, lucht- en waterdieren. Hierna hebben ze oude elektrische apparaten gesloopt en met de onderdelen ervan fantasievolle dieren en decors gemaakt. Ze spelen de hoofdrol in de stopmotionfilm Beestenwereld die te zien is na het scannen van de QR-code.

Op zaterdag 24 juni vindt om 12.45 uur de onthulling op het Havenfestival in de IJmuiden Stores plaats. Dit gebeurt met een filmvertoning die plaatsvindt in het bijzijn van leerlingen, ouders/verzorgers en leerkrachten. Wil je hierbij aanwezig zijn, meld je dan aan via communicatie@havenfestivalijmuiden.nl. Het kunstwerk maakt deel uit van de Pollution Art Fietstour die langs kunstwerken van afval in de IJmond voert. De fietstour is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen om aandacht te vragen voor het wereldwijde afvalprobleem.

Fototentoonstelling IJmuiden Rauw aan Zee
Op het plein is ook een fototentoonstelling te zien die de rauwe schoonheid van IJmuiden laat zien. Vijftien lokale fotografen hebben hun mooiste foto’s ingestuurd en daarvan is door FishEye Events en Citymarketing Velsen een reizende expositie samengesteld. De gekozen beelden laten zien hoe veelzijdig de gemeente Velsen is en dat het rauwe randje van IJmuiden behoorlijk fotogeniek is.

Ontmoetingen in Noord-Holland
Het Noord-Hollands Archief organiseert deze zomer een reizende fototentoonstelling over Ontmoeten in Noord-Holland. De tentoonstelling is genaamd ‘Bij elkaar, met elkaar. Ontmoetingen in Noord-Holland’ en toont 10 foto’s van documentairefotograaf Martijn van der Griendt. Vanwege het thema van de fotoserie, toont het Noord-Hollands Archief de foto’s ook bij het Havenfestival in IJmuiden.

Techport plein.

Kennis maken met techniek? Bezoek dan het Techport plein. Op dit techniekplein ontdek je samen met je kind de 7 werelden van techniek. Beantwoord techniekvragen en neem een tas vol leuke goodies mee naar huis. Doe mee met techniekactiviteiten van het Technisch College Velsen en Nova College Scheepvaart. Zo kan je trossen gooien, klimmen als een loods, een sluis bedienen, een containership laden en in een reddingsvlot kruipen. Vattenfall en Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP) hebben een gezamenlijke stand waarin je Bike battle fiets simulator kan doen. Hierbij wordt vergelijking gemaakt met het opwekken van energie op de fiets tegenover windturbines.

Noordzeevis plein.

Vis mag op het Havenfestival IJmuiden natuurlijk niet ontbreken. Laat je verrassen door alles wat Noordzeevis uit IJmuiden te bieden heeft. Natuurlijk kan je zelf een visje eten. Er wordt een speciale vistafel ingericht waar de bekende IJmuidenaar Jan Zwanenburg uitleg geeft over Noordzeevis uit IJmuiden. En in de informatiestand zijn de ambassadeurs van Stichting Noordzeevis uit IJmuiden natuurlijk te vinden om al je vragen over vis te beantwoorden.

Cornelis Vrolijk plein.

Visserijbedrijf Cornelis Vrolijk is dit jaar weer naamgever van het grootste plein op de Trawlerkade. Havenfestival IJmuiden is zeer verheugd dat dit bedrijf het Havenfestival IJmuiden een warm hart toedraagt. Dit heeft onder meer geleid tot een mooi lokaal programma op de zaterdagavond. Zo treedt een van de oudste popgroepen van Nederland op: de Bintangs uit Beverwijk. Het volledige programma is hier te vinden. Het feest eindigt op zaterdag om 22.00 uur en zondag om 18.00 uur.

Kunst aan de kade.

Op het Kunst aan de kade plein vind je kunst en de musea in containers. En net als vorig jaar komt op de kade weer een festivalmarkt met kramen te staan. Ook zijn de lokale musea weer goed vertegenwoordigd. Breng een bezoek aan een van de containers met daarin het Zee- en Havenmuseum, Pieter Vermeulen Museum, Museum Kennemerland en Hoogovensmuseum.

In het kader van het thema ‘Rauwe kunst’ wordt er een Zeehaven Theater gebouwd van zeecontainers waar vooral kleinkunst te vinden is, met veel stand-up comedy. Met niemand minder dan de bekende IJmuidense comedian Arie Koomen.

Op de markt staan diverse kramen waar 3-D/pop-up kaarten, (2e hands) games, cadeaus, speelgoed, (2e hands) boeken, foto´s, (sport)kleding en nog veel meer te koop en te zien is. Er zijn ook kramen waar informatie op sociaal maatschappelijk gebied wordt gegeven er er wordt een demonstratie gegeven met houtkachels. Er is een kraam waar de ambacht houtdraaiwerk wordt getoond, er komt een dierenambulance en er staan oude legervoertuigen (jeep en rupsbandvoertuig). Het is zelfs mogelijk om een potje simultaan te dammen.

Informatie musea:

  • Het IJmuider Zee- en Havenmuseum toont de geschiedenis en ontwikkeling van het Noordzeekanaal en IJmuiden, de visserij en maritieme activiteiten zoals sleepvaart, reddings- en Loodswezen en industrie in en rondom IJmuiden.
  • Het Pieter Vermeulen museum is een kindvriendelijk museum in de gemeente Velsen en is het centrum voor iedereen met belangstelling voor cultuur, natuur, milieu, duurzaamheid en klimaatverandering natuur- en milieueducatie.
  • Museum Kennemerland is een streekmuseum in dit museum wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van Midden-Kennemerland o.a. het tuindersgebied, Velser aardewerk, Kinheim tapijten en de Hoogovens. Het museum is gevestigd in Beverwijk.
  • Het Hoogovensmuseum toont de geschiedenis van het Staalbedrijf in IJmuiden. De ontwikkeling van de IJzer- en Staalindustrie wordt o.a. levend gehouden door foto´s en filmmateriaal, historische documenten en objecten. Het Hoogovensmuseum is gevestigd in Velsen- Noord.
Rauwe kunst centraal tijdens Havenfestival IJmuiden

Kinderactiviteiten.

Op het Techport plein is een speciale kinderkaart te krijgen. Hierop staan de kinderactiviteiten die te doen zijn op het festival. Ook dit jaar is er voor de kinderen genoeg te doen. Denk aan trossen gooien, klimmen als een loods, een sluis bedienen, een containership laden en in een reddingsvlot kruipen. Bij OpStoom kunnen kinderen hutten bouwen met pallets en voor de kleinste kinderen is een stoepkrijtwall. Het Loodswezen zet weer een klimtoren neer en op de markt zijn bij het Pieter Vermeulen Museum en het Zee- en Havenmuseum verschillende kinderactiviteiten te doen.

Schepen aan de kade.

De Vissershaven ligt tijdens het Havenfestival vol met interessante schepen. Blikvangers zijn het tallship De Morgenster en Aphrodite. Ook de Goede verwachting van scoutinggroep Michiel Adriaanzoon de Ruyter, de Zaandam van het Zeekadetkorps IJmond, de havensleepboot de Adelaar, het binnenvaart opleidingsschip Prinses Maxima van het Maritiem College IJmuiden en de Naaldwijk (een voormalige mijnenveger van de marine) liggen weer afgemeerd aan de Trawlerkade. De meeste schepen zijn toegankelijk voor het publiek, maar dit hangt altijd af van de drukte. Ook geeft afhankelijk van de windrichting Blusboot de Weer verschillende demonstraties met de bluskanonnen aan boord. Achtergrondinformatie over alle schepen is te vinden op de website: havenfestivalijmuiden.nl/schepen/

Rondvaarten.

Vanaf het ponton ter hoogte van Ymuiden Stores vinden op zaterdag 24 juni en zondag 25 juni tussen 12.00 en 17.00 uur gratis rondvaarten plaats door de maritieme dienstverleners in IJmuiden. Er wordt gevaren door het Loodswezen, Vletterlieden en het Maritiem College IJmuiden. Ook het blusvaartuig ‘de Weer’ zal vanaf het ponton vaarten en blusdemonstraties verzorgen. De lange wachtrijen in het verleden hebben aangetoond dat de rondvaarten populair zijn. Bezoekers kunnen gewoon in de rij gaan staan. Het Loodswezen werkt met tijdslots. Er worden voldoende hekken neergezet om de wachtende passagiers te kunnen scheiden van eventuele andere activiteiten op de kade.

Meevaren op de Morgenster.

Tijdens het Havenfestival kan er ook worden meegevaren op het prachtige tallship de Morgenster. Deze vaart op zaterdag 24 juni en zondag 25 juni van 10.00 tot 12.00 uur uit. Aan boord stappen kost 35 euro per persoon en 20 euro voor kinderen tot 16 jaar. Er is plaats voor maximaal 90 opvarenden per vaart. Aan boord is het mogelijk om tegen betaling een drankje aan de bar te bestellen. Aanmelden kan hier. Vol is vol.

Bezoek de Frank Bonefaas.

Stap aan boord van de imposante Frank Bonefaas, het vlaggenschip van Cornelis Vrolijk, en ontdek de ultieme viservaring. Met een indrukwekkende lengte van 122 meter en een ruime omvang, biedt dit moderne schip niet alleen een comfortabele en veilige omgeving, maar ook geavanceerde vangsttechnieken en state-of-the-art verwerkingsfaciliteiten. Met een ongeëvenaarde focus op duurzaamheid tilt de Frank Bonefaas de visserij naar een nieuw niveau.

Naar het festival.

De organisatie vraagt bezoekers van het Havenfestival lopend, op de fiets of met het openbaar vervoer naar de Trawlerkade te komen. Wie toch de auto pakt, moet rekening houden met drukte in de omliggende straten. In het havengebied wordt een P-route uitgezet. Volg de borden en instructies van de verkeersregelaars, dan verloopt de doorstroming soepel. Net als voorgaande jaren wordt bij onderzoeksinstituut Wageningen Imares (voorheen Rivo) een grote gratis fietsenstalling geopend. Het is niet toegestaan fietsen en bromfietsen tegen de hekken te plaatsen. De Trawlerkade is tijdens het Havenfestival vanaf 10.30 uur volledig fiets- en autovrij. Ook geparkeerde auto’s moeten dan weg zijn.

Organisatie.

Het Havenfestival wordt georganiseerd door Stichting Havenfestival IJmuiden. Het bestuur bestaat uit Jerry Notenboom (voorzitter), Karin Maat (vice-voorzitter), Martijn Mewe (secretaris), Dennis van Klooster (penningmeester), Kees Kuiper, Hans Weeren en Friso Huizinga (adviseur). De projectgroep bestaat uit Kees Kuiper (voorzitter), Peter Kieftenbeld (nautisch), Netty Struijs en Denise de Bokx (vrijwilligers), Hilda Oudendijk (markt), Tom Siekman (projectleider), Patrick Uitendaal (technisch producent), Dennis Sintenie (programma), Thijs Huijbens (programma) en Dionne Ruurda (communicatie). Het Havenfestival wordt geproduceerd door Producers Company. Citymarketing Velsen | ijmuiden.nl ondersteunt bij de promotie van het festival. De bedrijven en organisaties zonder wie het festival niet georganiseerd kan worden staan vermeld op havenfestivalijmuiden.nl.

Deel dit bericht via: