Koop en bestel lokaal. Zeker nu!

De winkeliers en restaurants staan ook tijdens de lockdown voor je klaar! Zoek contact met jouw favoriete ondernemer en ontdek wat zij voor je kunnen betekenen.

De sluiting van winkels, restaurants, theaters en musea komt hard aan. Deze sectoren hebben het al bijna twee jaar zwaar en kunnen onze steun dus goed gebruiken. Koop en bestel lokaal. Zeker nu!

Bij essentiële winkels zoals supermarkten, drogisterijen, slijters, (banket)bakkers en slagerijen kun je gewoon naar binnen. Draag wel een mondkapje en houd anderhalve meter afstand.

Bij de overige winkels (o.a. kleding, sieraden, huishoudelijke artikelen en doe het zelf) kun je terecht voor het afhalen van bestellingen.

Sommige winkels hebben een bestelwebsite, maar in bijna alle gevallen kun je bellen, appen of mailen om te bestellen. De ondernemers staan te popelen om je te helpen, dus een antwoord laat niet lang op zich wachten!

Heb je tijdens de feestdagen geen zin om zelf te koken? Kies dan voor het gemak van afhalen of laten bezorgen. Net als vorig jaar bieden veel Velsense restaurants kant en klare menu’s aan die alleen nog even opgewarmd hoeven te worden. De meest actuele info over menu’s, borrelboxen en acties vind je op de Facebook- of Instagrampagina’s van de ondernemers zelf.

Natuurlijk kun je altijd genieten van de brede stranden en de natuur in Velsen! Ga wandelen in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland of door de buitenplaatsen Beeckestijn en Velserbeek. Pak de fiets en maak een mooie fietstocht door de duinen en Spaarnwoude. Tijdens de lockdown kun je op veel plekken terecht voor een coffee to go of lekkere snack.

Tips van de redactie:

Bekijk de street art.

In de haven van IJmuiden zijn schitterende ‘murals’ te vinden! Wie vanaf het Noordzeekanaal richting IJmuiden aan Zee rijdt, komt ze tegen. De street art is op verschillende muren van bedrijven te vinden. Natuurlijk kun je er ook langs wandelen of fietsen. Haal dan meteen een lekker visje bij een van de winkels of restaurants in het havengebied.

www.ijmuiden.nl/streetart

Maak een strandwandeling.

Ga uitwaaien op IJmuiderslag, IJmuiderstrand of Strand Noordpier. Pak meteen, mits het rustig weer is, de pier mee en loop kilometers de zee in. Iedere dag is het strand weer anders, dus iedere dag beleef je een nieuw verhaal. Na afloop haal je een kop koffie of warme chocolademelk bij één van de strandpaviljoens.

www.ijmuiden.nl/strand

Volg de Safe Side Route.

De Safe Side Routes zijn vijf multidisciplinaire kunstwandelingen rondom existentiële levensthema’s die je op reis nemen door Velsen. De wandelingen zijn een ketting van ontmoetingen die alles in een zijn. Licht, duister, soms grappig, prettig herkenbaar of volkomen onverwacht. Een beetje zoals het leven zelf. Alle routes hebben een eigen kleur en staan voor een levensthema; rouw, heimwee, familie, gebed en veiligheid. Kies een kleur en laat het lot bepalen wat je op je pad vindt.

www.ijmuiden.nl/locatie/safe-side-routes/

Ontdek de duinen.

Als je naar één van de ingangen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland gaat, dan zie je dat er meerdere wandelroutes op jou liggen te wachten. Misschien kom je de Schotse Hooglanders, damherten of de konikpaarden wel tegen?

www.ijmuiden.nl/wandelen

Dorp Velsen: een oase van rust.

Omgeven door het Noordzeekanaal, de landgoederen en drukke wegen ligt het dorp Velsen. Een oase van rust met een tumultueus verleden. Het is nu moeilijk voorstelbaar maar al die eeuwen tussen begin 700 tot halverwege de vorige eeuw was dit dorp het religieus en bestuurlijk hart van de omgeving. Kerkleiders, vorsten, schout en schepenen, boeren en tuinders, handelslieden, herbergiers, koetsiers, pontbazen, hoefsmeden, herbergiers en bewoners hebben hier eeuwenlang gewoond en gewerkt.

www.ijmuiden.nl/locatie/dorp-velsen/

Bunkers zover je kunt kijken.

IJmuiden wordt door kenners ook wel het grootste bunkermuseum in de open lucht genoemd. In onze duinen en bossen vind je er tientallen! De Bunkerroute is 2.5 kilometer lang en is voorzien van nummers en QR codes. De route brengt je langs alle indrukwekkende bunkers in dit deel van IJmuiden.

www.ijmuiden.nl/locatie/bunkerroute-2-5-km/

Beleef Oud-IJmuiden.

Beleef Oud-IJmuiden tijdens een 5.5 kilometer lange wandelroute langs historisch en cultureel belangrijke plekken. Op 25 borden is een oude foto van en informatie over het betreffende gebouw, straat, plein of bedrijf te zien. De route voert langs verdwenen of veranderde plekken zoals de visbrug, het station, de Julianabrug en het Willemshuis. Aanrader!

www.ijmuiden.nl/locatie/ontdek-oud-ijmuiden-5-5-km/

Ontdek IJmuiden Rauw aan Zee.

IJmuiden is een plek van rauwe schoonheid. Stoer vanwege de haven en industrie. Met avontuurlijke stranden waar volop ruimte is voor wind- en watersport. Met brede duinen vol bunkers en een zee waar altijd wel een enorm schip langs de pier verdwijnt aan de horizon. Met ruige havens, een enorm sluizencomplex en veel vissersboten, jachten en schepen. Het is een unieke plek om, juist ook als het stormt, je ogen uit te kijken, verse vis te eten en te ervaren: IJmuiden is Rauw aan Zee!

www.ijmuiden.nl/rauwaanzee

Zeevissen en vogels spotten op de pieren

Mountainbiken in Spaarnwoude.

Zoals velen weten ligt er in Spaarnwoude een prachtige baan. Er zijn meerdere routes te fietsen en er komt er binnenkort zelfs een nieuwe route op de boseilanden bij! Je start direct met een klein klimmetje gevolgd door een pittige afdaling. Vervolgens rijd je over twee houten bruggetjes en de volgende klim dient zich aan. Dan blijf je het pad volgen en kom je een splitsing tegen in de route. Hier kun je kiezen voor de 4,5 kilometer, of de 6 kilometer. Het parcours is gevarieerd door schelpenpaadjes en gras. De paden zijn single track aangelegd, met op de top van de heuvels prachtige uitkijkpunten.

www.mtb-spaarnwoude.nl

Deel dit bericht via: