De IJmuider Kotterbal
‘Het is hartstikke leuk om te experimenteren’, zegt Frank van Es. ‘Daar kunnen namelijk hele leuke recepten en producten uit naar voren komen. Toen Tim van Zeben namens Noordzeevis uit IJmuiden bij ons langskwam met garnalenkroketjes, dachten wij direct: dat kunnen wij minstens net zo goed. Dus Tom Huizinga en ik zijn meteen de keuken ingedoken en zelf aan de slag gegaan. De eerste Kotterbal was al snel een feit. We lieten deze proeven aan een klant van ons. Zij vond hem ook lekker en via een lokale krokettenfabriek konden we verder met de ontwikkeling, want we waren er nog niet helemaal.’
‘Waar de eerste Kotterbal gemaakt werd van kabeljauw, hebben we daarna verder geëxperimenteerd met tarbot en later met griet in combinatie met Hollandse garnalen. Dat was in 2020 en in 2021 hebben we de Kotterbal gezamenlijk naar de horeca en viswinkels in de haven gebracht. Een samenwerking tussen Seabites en Van Es Catering was geboren’, vult Tim aan. ‘We hebben dat precies zo getimed toen de terrassen weer opengingen. Daardoor kregen we een hoop aandacht. Mensen vinden hem ook erg lekker.’
‘En het mooie is dat de IJmuider Kotterbal echt een lokaal product is. De inhoud komt uit de Noordzee. Het recept is gecreëerd door lokale bedrijven. De bal is gemaakt bij een lokale krokettenfabriek. En zelfs de vormgeving van het logo en de verpakking is lokaal, door Jeff Folkerts, bedacht. Inmiddels is de Kotterbal zelfs op Texel verkrijgbaar. Maar uiteraard ook gewoon in onze eigen gemeente’, eindigt Tim. Frank vraagt tenslotte: ‘Heb jij hem al geproefd?’