Films in Hoogovensmuseum

In het Hoogovensmuseum zijn naast de tijdlijn, die de historie van meer dan een eeuw staalmaken in de IJmond laat zien, ook films te zien. In het museum kunnen zowel oude bedrijfsfilms, journaals, als diverse films over de staal industrie tot en met de film met Donald Duck als staalmaker vertoond worden, dit naar wens van de bezoekers. De films worden gedraaid tijdens de normale openingstijden van het museum van 10.30 tot 15.30 uur, waarbij de laatste toegang 15.00 uur is.

Daarnaast laat het museum behalve de historie van het staalmaken ook zien hoe men nu staal maakt. Tevens kan men dan de nieuwe exposities van MEKOG/CEMIJ/DCTS bewonderen die onlangs geopend zijn. Waar de MEKOG (Maatschappij tot Exploitatie van Kooksoven Gassen) geheel is verdwenen uit IJmuiden, zijn CEMIJ (als producent van Hoogovencement) en DCTS (Danieli-Corus als internationaal werkend ingenieursbureau) nog steeds actief. Drie nieuwe informatie zuilen geven elk een goed beeld van de drie firma’s welke allen hun oorsprong vonden binnen Hoogovens en daarna verzelfstandigd verder gingen. Daarmee beschikt het Hoogovens museum dus niet alleen over de geschiedenis en productie expositie van het staalbedrijf in IJmuiden zelf maar is nu aangevuld met die van de drie ex-dochterondernemingen CEMIJ, MEKOG en HTS, nu Danieli-Corus.

Ook is de modelspoorbaan weer verder uitgebreid en wordt er hard gewerkt aan een grote treintentoonstelling, waar al het oude spoormateriaal in model gaat worden vertoond. Dit met materiaal in bruikleen van de Stichting Doorreis. Het Hoogovensmuseum is gevestigd in het oude bad- en kleedlokaal van de Mobiele Vaklieden en brengt zowel de meer dan honderdjarige historie van het staalbedrijf, als het proces van het maken van ijzer en staal in beeld. Het museum is open op woensdag, zaterdag en zondag, Ga voor de actuele openingstijden naar de website.

www.hoogovensmuseum.nl