Een Hollands Havenfestival IJmuiden

Zaterdag 22 en zondag 23 juni is het weer tijd voor het jaarlijkse Havenfestival IJmuiden. Twee dagen lang staat de Trawlerkade volledig in het teken van kunst, cultuur, de visserij en de havens, met dit jaar een Holland tintje. Zoals ieder jaar liggen er weer tal van schepen aan de kade die bezoekers van buiten én binnen kunnen bekijken en kan er worden genoten van professioneel en lokaal entertainment van eigen bodem. Beleef de haven op een unieke wijze, maak een rondvaart, bewonder kunst en cultuur en geniet van Noordzeevis uit IJmuiden!

Traditioneel trekt het twee dagen durende evenement ongeveer 25.000 bezoekers uit de IJmond en ver daarbuiten. Het is een familiefestival waar de veelzijdigheid van de regio kan worden ontdekt, geproefd en beleefd. De belangrijkste elementen van het Havenfestival IJmuiden zijn het nautische programma en het bieden van een podium aan de lokale cultuursector. Dankzij de ondersteuning van vele partners blijft het evenement gratis en voor iedereen toegankelijk. Hoofdsponsors zijn net als vorig jaar Cornelis Vrolijk, Rabobank, Zeehaven IJmuiden en gemeente Velsen.

Hollands Welvaren.

Dit jaar heeft het Havenfestival IJmuiden het thema ‘Hollands Welvaren’ en dat heeft een reden! Op 14 juni begint in Duitsland het EK voetbal en omdat de vlaggen dan toch al hangen, heeft het festival ervoor gekozen om in dezelfde sfeer te blijven. In de dagen voor en na het festival komen onze eigen mannen van het Nederlands elftal in actie tegen Frankrijk en Oostenrijk. Het oranje-thema vind je op meerdere plekken terug, waaronder het entertainmentprogramma. Zo is het straattheater over 2 dagen ingevuld met steltlopers ‘de Hollandse Meesters’, die als ware Rembrandts over het terrein flaneren. Op zondag is het de beurt aan de Dutch Acrobats, die als kapitein en matroos met acrobatische toeren een muzikale ode brengen aan de zee.

EKade.

Omdat het Havenfestival midden in het EK valt, is er ook gedacht aan de voetballiefhebbers. In samenwerking met Sportloket Velsen en SRO wordt er op zaterdag een EKade straatvoetbaltoernooi georganiseerd, waarvoor verenigingen en (groepen) kinderen zich kunnen inschrijven. Kijk voor meer informatie op www.sportpasvelsen.nl/Ekade-straatvoetbal-toernooi.

Schepen aan de kade.

Zoals de bezoekers van het festival gewend zijn, ligt er dit jaar ook weer een variatie aan schepen aan de Trawlerkade. Denk bijvoorbeeld aan de Yed Prior van de firma Spaansen, de Goede Verwachting van de zeeverkenners, maar ook aan waterscoutingsgroep de Ruyter die zeiltochten met kleine bootjes maken. Ook aan de kade in 2024: Statenjacht Utrecht, een prachtig stukje Nederlandse geschiedenis. Als het weer het toelaat maakt dit schip op beide dagen een zeilvaartocht tegen een kleine betaling. Blusboot de Weer uit Zaandam geeft zoals vanouds demonstraties en we zien de Naaldwijk, een mijnenveger uit Haarlem, ook dit jaar weer terug. Firma van Laar zorgt voor een aantal survey schepen en natuurlijk mogen we het opleidingsschip Prinses Maxima niet vergeten. Als klap op de vuurpijl ligt de Koninklijke Marine met vier schepen aan de kade. Al deze schepen zijn te bezoeken en aan boord wordt er graag uitleg gegeven waar het schip voor dient. De grote verrassing dit jaar is de GVB-pont. Deze hybride pont is ook te bezoeken en aan boord te bekijken.

Rondvaarten .

Er worden dit jaar ook weer verschillende rondvaarten georganiseerd. Het Loodswezen is aanwezig en doet een aantal rondvaarten, de Stoomsleepboot Adelaar maakt ook rondvaarten en een primeur: Eventmakers biedt een aantal keer per dag een spectaculaire rondvaart met hun RIB boot. Deze rondvaarten zijn allemaal gratis.

Rauwe actie op de kade en in de haven .

Ook dit jaar zijn er weer volop nieuwe activiteiten te ontdekken op de kade. Op zaterdag verzorgt de Kustwacht een spectaculaire Fly-By. Verder pakt de Koninklijke Marine deze editie groots uit met een complete roadshow, dat houdt in dat er een klimtoren te vinden is, een simulator, een kraan die je zelf kunt bedienen en nog veel meer! Op het Noordzeevis uit IJmuiden plein kunnen bezoekers onder andere genieten van Hollandse nieuwe, maar wordt er bijvoorbeeld ook het hele weekend gedemonstreerd hoe je je eigen vis kunt fileren.

Samenwerking Stadsschouwburg & Filmtheater Velsen .

Stadsschouwburg & Filmtheater Velsen heeft dit jaar wederom een extra impuls gegeven aan de culturele programmering. Met hulp van de afdeling programmering heeft het Havenfestival de voorstelling Apennoten Pop kunnen boeken, bekend van het televisieprograma voor de allerkleinsten!

Voorpremière Palingdans

Op zondag 23 juni, tijdens het Havenfestival IJmuiden, is er een unieke kans om de film Palingdans alvast te zien in voorpremière bij Stadsschouwburg & Filmtheater Velsen. Palingdans is een documentaire film van regisseur Ivo Waterman. De film belicht de schoonheid en het mysterie van de paling en de urgentie om deze bedreigde diersoort te redden. Eeuwenlang hebben wetenschappers gezocht naar de geheimen van de voortplanting van de paling. In Palingdans volgen we een bijzondere expeditie naar de Sargassozee en een laboratorium in Volendam, waar een kleurrijk gezelschap poog dit raadsel te ontrafelen. De film verkent de urgentie om de paling te redden, nu deze bedreigd wordt met uitsterven.

In Japan, waar de paling, ofwel ‘unagi’, ongekend populair is, raakt palingliefhebber Kenichi volledig in de ban van dit bijzondere dier. De film toont spectaculaire, nooit eerder vertoonde onderwaterbeelden en brengt een ode aan het verborgen en sierlijke (seks)leven van de paling. De voorpremière tijdens Havenfestival IJmuiden is een unieke kans om deze fascinerende film alvast te bewonderen. De film is die dag eenmalig te zien bij Stadsschouwburg & Filmtheater Velsen aan de Groeneweg 71, IJmuiden. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.stadsschouwburgvelsen.nl/programma/palingdans.

Pleinen.

Op de Trawlerkade zijn pleinen ingericht met ieder een verschillend thema. De Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) stelt tijdens het festival Reddingstation IJmuiden open voor publiek, verzorgt rondvaarten voor de donateurs en een aantal andere kleine activiteiten, zoals films en demonstraties. Ook is er een Kunst op de Kade plein met kunst in zeecontainers. Hier is ook een overdekt Zeehaven theater met voorstellingen en kan je een markt bezoeken waar lokale musea zich presenteren.

Rauw aan Zee plein.

Op het Rauw aan Zee plein laten we zien waar we in IJmuiden trots op zijn. Dit keer met de tentoonstelling Between Salt and Steel van Mike Bink. Wat doet een professionele fotograaf als de streek waarvan hij houdt, verandert? Als hij ziet dat het ongepolijste karakter van oude plekken en panden vervliegt door keurige nieuwbouw en gladde bedrijventerreinen? Dan pakt hij zijn camera en legt vast wat er nog rest. Voordat het te laat is. Mike Bink uit Zaandam fotografeert al jaren IJmuiden en de IJmond. Van het kanaal, de oude loodsen, visserijhavens tot vrieshallen en de pijpen van Tata Steel. En, niet te vergeten: hij portretteert graag de mensen die hier wonen en werken. Mike Bink kent IJmuiden al sinds zijn kinderjaren. Zijn vader nam hem graag op sleeptouw naar de sluizen en de havens. Mike: ‘De bedrijvigheid hier maakte een enorme indruk. Nog steeds dus. Zelf woon ik in de Zaanstreek. Volop industrie maar dat is vooral voedingsmiddelenindustrie. Vis en staal, ja, dat is toch een ander verhaal!’

De sfeer neigt naar die van Engelse of Waalse industriestreken. Met eenzelfde zweem van vergankelijkheid. Want dit type bedrijvigheid staat onder druk. De twee pijlers van de IJmond, de visserij en de staalindustrie, liggen onder vuur. Het prikkelt hem in ieder geval om het bijzondere karakter van deze streek onder de aandacht te brengen. ‘Mijn serie gaat niet over of iets goed is of slecht, of het legitiem is dat er zoveel industrie zo dicht op woonwijken zit. Ik ben geen activistische fotograaf, maar mijn foto’s mogen zeker vragen oproepen. Het is een portret van een streek met een tijdsbeeld dat dreigt te verdwijnen. Natuurlijk, dingen veranderen altijd, daar is niets mis mee, zo is het hele leven. Maar voordat die unieke sfeer in rook opgaat, ben ik er nog even bij. Met mijn camera. Voorlopig ben ik nog niet klaar met de IJmond. Deze streek zit nog steeds vol reuring en verhalen.’

Over Mike Bink

Mike Bink volgde het Grafisch Lyceum, werkte als graficus bij Sw Stolk en diverse grafische bureaus. Daarna stortte hij zich volledig op fotografie. Ed van der Elsken, Anton Corbijn en Stephan Vanfleteren behoren tot zijn favorieten. Dat kun je aflezen aan het grofkorrelige, zwart-wit karakter van zijn foto’s. Tenminste, zijn vrije werk. Zijn werk in opdracht – interieurs, architectuur, zorg en onderwijs – is kleurrijker en vloeiender. In deze tentoonstelling, waarvan sommige foto’s eerder te zien waren in KEK Beverwijk, zie je zijn ‘rauwe’ fotowerk waar je, als het ware, het kolengruis vanaf kunt scheppen en de zee en de vis kunt ruiken.

Werk op de Kade.

De haven is een dynamische plek met allerlei soorten bedrijven en organisaties. De Trawelerkade is daar een prachtig voorbeeld van! Op het Werk op de Kade plein laten bedrijven en organisaties zich zien. Kom (met je kinderen) ervaren wat voor soorten werk er te vinden is op (en naast) de kade! De volledige Marine Roadshow met klimmuur, simulator, kraan en duiktank (ism duikteam Ijmond) is een van de attracties op dit plein. Maar ook de offshore energie sector is vertegenwoordigd met Offshore4kids, een leuke doe-activiteit voor de kinderen waarbij ze zelf een windmolen in elkaar kunnen zetten. Neem een kijkje achter de schermen bij Tata Steel of ervaar de opleiding van het Maritiem College. Kortom: kom zien en doen op dit plein!

Noordzeevis plein.

Vis mag op het Havenfestival IJmuiden natuurlijk niet ontbreken. Laat je verrassen door alles wat Noordzeevis uit IJmuiden te bieden heeft. Natuurlijk kan je zelf een visje eten. Er wordt een speciale vistafel ingericht waar de bekende IJmuidenaar Jan Zwanenburg uitleg geeft over Noordzeevis uit IJmuiden. En in de informatiestand zijn de ambassadeurs van Stichting Noordzeevis uit IJmuiden natuurlijk te vinden om al je vragen over vis te beantwoorden. Daarnaast is er dit jaar iets nieuws: een echte professional legt je uit hoe je je eigen vis kunt fileren, zodat je voortaan je vis zelf op de aflsag kunt kopen!

Een Hollands Havenfestival IJmuiden

Cornelis Vrolijk plein.

Visserijbedrijf Cornelis Vrolijk is dit jaar weer naamgever van het grootste plein op de Trawlerkade. Havenfestival IJmuiden is zeer verheugd dat dit bedrijf het Havenfestival IJmuiden een warm hart toedraagt. Dit heeft onder meer geleid tot een mooi lokaal programma op de zaterdagavond, met uiteraard een hollands tintje. Zo speelt de 100% live band de lekkerste Nederlandstalige meezingers en dansnummers met een speciaal gastoptreden van een Nederlandse top-act: Loïs Lane! De twee zussen Suzanne en Monique vormen samen het geweldige duo Lois Lane. Al van 1984 tot nu nemen ze een bijzondere plaats in binnen het Nederlandse popcircuit. In 1989 wordt hun ‘It’s the first time’ een Top 10 hit in Nederland en meteen ook hun grootste hit in Vlaanderen. Loïs Lane wordt opgemerkt door Prince en hieruit volgen optredens tijdens het voorprogramma van zijn Europese tournee.

Het volledige programma is hier te vinden. Het feest eindigt op zaterdag om 22.00 uur en zondag om 18.00 uur.

Kunst aan de kade.

Op het Kunst aan de kade plein vind je kunst en de musea in containers. En net als vorig jaar komt op de kade weer een festivalmarkt met kramen te staan. Ook zijn de lokale musea weer goed vertegenwoordigd. Breng een bezoek aan een van de containers met daarin het Pieter Vermeulen Museum, het Bunkermuseum en het Hoogovenmuseum. In het kader van het thema ‘Rauwe kunst’ wordt er een Zeehaven Theater gebouwd van zeecontainers waar vooral kleinkunst te vinden is, met veel stand-up comedy. Met niemand minder dan de bekende IJmuidense comedian Arie Koomen.

We kunnen zeggen dat er een grote verscheidenheid is aan deelnemers en artikelen. Van boeken tot foto’s, van games en bordspellen tot voetbalspullen, van handgemaakte spullen, kaarsen, keramiek en zeep en van 3-D prints en printers tot petjes en kleding die je kunt laten bedrukken en natuurlijk vintage spullen. Ook staan er verschillende maatschappelijke stichtingen die laten zien wat voor werk ze doen zoals de dierenambulance, het reddingsteam zeedieren, de stichting zwerfkatten, Stichting Vaarwens en comité 4 en 5 mei. Je kunt weer simultaan dammen, een gedicht laten maken en de bel luiden op de klimtoren van het Loodswezen.

Containermuseum

Bij Kunst op de Kade plein is een containermuseum. Hier laten verschillende kunstenaars hun werk zien. Denk aan Renske de Jong. Haar nieuwste project is “schilderbreien”, een techniek die zij zelf heeft verzonnen. Zij breit eerst een doek op maat waarop zij met acrylverf schildert. Bij Mamalou kun je tijdens het havenfestival het canvas of de inspiratie zijn. Het kunstwerkje dat ontstaat kun je tegen een kleine onkostenvergoeding mee nemen. Een ‘uniekje’ voor blije gezichtjes. Overige kunstenaars waarvan je het werk kan bewonderen zijn: Annet Verplanke, Chris Drunen, Rob Langenberg, Renate van den Berg, Marion Meesters, Astra Joosten, Marcel Ruben, Thom Steinbuch, Kunstvorm, Jan Koomen en Jan Koerse.

Podiumprogramma .

Op de diverse podia verdeeld over de kade zijn vele soorten muziek, dans en theater geprogrammeerd. Zo zullen regionale zangers en zangeressen op het ‘‘Hollands Welvaren’-podium louter muziek van Nederlandse bodem ten gehore brengen, staat de Heemskerkse band ‘Starfish’ (optredens op Zwarte Cross, in het Patronaat en in Paradiso) met een mix van reggae, pop en surfrock op het podium. Na het grote succes van vorig jaar zien we Arie Koomen dit jaar terug met een aantal van zijn uiterst grappige, maar vooral scherpe comedy-collega’s.

Op ditzelfde theaterpodium is het op zondag tijd voor een bekende BN’er uit Velsen-Noord: Peter Jan Rens! Hij komt met zijn, in de jaren 80 zeer populaire ‘Grote Meneer Kaktus Show’. En wat te denken van het programma op de zaterdagavond. Te beginnen met de lokale band Full Count met zeer dansbare covers, gevolgd door de 100% Oranje Live show met als gastoptreden de dames van Lois Lane, bekend van hits als ‘It’s the first time’ en Amsterdamned’.

Première korte film ‘Kanaal naar de toekomst’ op Havenfestival IJmuiden en Zeehavendagen .

Met de film ‘Kanaal naar de toekomst’ presenteert het Noordzeekanaalgebied zich voor het eerst aan het grote publiek. Na elf jaar graven, dijken aanleggen en sluizen bouwen opende Koning Willem III op 1 november 1876 het Noordzeekanaal. Een nieuwe levensader voor industrie en economie was geboren. En tussen de IJmond en Amsterdam ontstond het Noordzeekanaalgebied. Een plek waar industrie, mensen en natuur elkaar voortdurend tegenkomen. Hier werken, wonen, leren en ontspannen mensen in een gebied dat altijd in beweging is. Dat bruist van de energie.

De bedrijven in de industrie en havens van het Noordzeekanaalgebied zijn samen hard op weg om hun uitstoot te verminderen. En straks wordt hier de groene energie geproduceerd en geïmporteerd die onmisbaar is voor de Nederlandse energievoorziening en economie. De komende jaren gebeurt hier nog heel veel meer. Zo is dit gebied al 150 jaar de toekomst in uitvoering. Of, zoals we graag zeggen: het Noordzeekanaalgebied is het Kanaal naar de toekomst. De korte film is ingesproken door acteur Thom Hoffman en duurt 4 minuten.

Naar het festival .

De organisatie vraagt bezoekers van het Havenfestival lopend, op de fiets of met het openbaar vervoer naar de Trawlerkade te komen. Wie toch de auto pakt, moet rekening houden met drukte in de omliggende straten. In het havengebied wordt een P-route uitgezet. Volg de borden en instructies van de verkeersregelaars, dan verloopt de doorstroming soepel. Net als voorgaande jaren wordt bij onderzoeksinstituut Wageningen Imares (voorheen Rivo) een grote gratis fietsenstalling geopend. Het is niet toegestaan fietsen en bromfietsen tegen de hekken te plaatsen. De Trawlerkade is tijdens het Havenfestival vanaf 10.30 uur volledig fiets- en autovrij. Ook geparkeerde auto’s moeten dan weg zijn.

Organisatie .

Het Havenfestival wordt georganiseerd door Stichting Havenfestival IJmuiden. Het bestuur bestaat uit Ard van Berkel (voorzitter), Karin Maat (vice-voorzitter), Martijn Mewe (secretaris), Dennis van Klooster (penningmeester), Kees Kuiper, Hans Weeren en Friso Huizinga (adviseur). De projectgroep bestaat uit Kees Kuiper (voorzitter), Peter Kieftenbeld (nautisch), Netty Struijs en Denise de Bokx (vrijwilligers), Hilda Oudendijk (markt), Tom Siekman (projectleider), Patrick Uitendaal (technisch producent), Dennis Sintenie (programma), Thijs Huijbens (programma), Jennifer Halewijn en Dionne Ruurda (communicatie). Het Havenfestival wordt geproduceerd door Producers Company. Citymarketing Velsen | ijmuiden.nl ondersteunt bij de promotie van het festival. De bedrijven en organisaties zonder wie het festival niet georganiseerd kan worden staan vermeld op havenfestivalijmuiden.nl.

Deel dit bericht via: