Als één man in de benen voor de strijd tegen kanker

Zaterdag 25 mei is het weer zo ver. Dan wordt voor de achtste keer de Vissenloop gelopen, georganiseerd door de Stichting wandelevenement Vissenloop. Doel is zoveel mogelijk geld bijeen te brengen voor KWF Kankerbestrijding. Geld voor onderzoek zodat hopelijk in een nabije toekomst kanker ‘gewoon’ een chronische ziekte wordt.

Maar de Vissenloop is zoveel meer. Het is een evenement dat niet alleen heel Velsen verbindt maar ook onze veelzijdige omgeving en de betrokkenheid van de vele vrijwilligers laat zien. De dag dat iedereen als één man in de benen gaat. Lokaal natuurlijk, maar door heel Nederland staat de Vissenloop inmiddels bekend als een evenement dat prima georganiseerd wordt en heel feestelijk is. Of je nu vijf of veertig kilometer loopt, het inhalen op Plein 1945, nadat je al dan niet met de tong op je wandelschoenen toegejuicht en aangemoedigd bent in de laatste kilometers, is een wonderlijk maar fantastisch gevoel. Je voelt je gedragen.

Vrijwilligers.

Vrijwilligers zijn onmisbaar bij een evenement van deze omvang. Denk alleen maar aan de stempelposten, de opbouw, de uitdeelpunten, de verkeersregelaars en noem maar op. Vader en zoon Roel (74) en Theo (50) Kips zíjn zulke gemotiveerde vrijwilligers. Roel houdt zich bezig met de logistiek en Theo is samen met Ruud van Hooijdonk verantwoordelijk voor het uitzetten van de routes.

Roel: ‘Ik was al betrokken bij de Samenloop voor Hoop in Haarlem en dan heb je ergens ja op gezegd en raak je betrokken. Ze zeggen weleens: als je vrijwilligers wil hebben, moet je iemand zoeken die het druk heeft, want die heeft tijd. Ik heb in mijn leven allerlei banen gehad en aan projecten gewerkt als vrijwilliger. Dat probeer je dan uit te stralen naar je kinderen. Dat is gelukt, mijn zoon en dochters hebben allemaal een sociale tik.’

Veelzijdig Velsen.

Theo: ‘Ruud en ik gaan samen om de tafel zitten om de routes uit te zetten. Ik loop ze nog eens na ter controle. Waar zijn de rustpunten, lopen we langs sponsors, hoe staat het met de veiligheid, is het afwisselend en laat de route de veelzijdigheid van de omgeving zien? Want een vriend uit Nijmegen zei:‘Ongelooflijk wat je hier tegenkomt in een straal van 10 kilometer. Van ruig havengebied tot mooi natuurgebied.’ Zo gaan de routes dit jaar ook door de Marconistraat, bij allerlei gelegenheden de leukst versierde straat van Velsen. Reken er maar op dat ze daar weer uit hun dak zullen gaan.’ Vader en zoon zeggen: ‘Maar laat dit artikel vooral niet de Roel en Theoshow worden. Respect voor alle vrijwilligers. Al die fijne anonieme mensen die gewoon hun ding doen om deze Vissenloop weer tot een groots en gezellig evenement te maken met een recordopbrengst voor KWF!’

www.vissenloop.nl