Winter op de stoere stranden van Velsen

‘We gaan naar het strand’ is in Velsen een begrip. Er zijn drie stranden die elk hun eigen sfeertje en faciliteiten hebben. IJmuiderslag, IJmuiden aan Zee en Strand Noordpier hebben één ding gemeen, het zijn stoere stranden met volop ruimte voor sportieve activiteiten. Ook in de winter, want de meeste strandpaviljoens zijn het gehele jaar geopend. En voor de rustzoekers geldt dat niets zoveel rust en ruimte in het hoofd geeft als, juist door weer en wind, een wandeling langs de zee. De zee die alle muizenissen opruimt door het eeuwige ritme van de golven en de kracht die daarvan uitgaat.

IJmuiderslag.

IJmuiderslag ligt ten zuiden van het strand van IJmuiden aan Zee. Het is een authentiek onontdekt surfstrand dat vrijheid ademt en waar alles mogelijk is. Door de ligging van de pier en het brede strand zijn er vaak golven, waar de relaxte surfcommunity te vinden is. Honden zijn het hele jaar welkom en er is ruim parkeergelegenheid. High Tide Surf & Food bijvoorbeeld heeft een chille sfeer en is geliefd bij kitesurfers, surfers en suppers. Ivo en Tamar Kemper creëerden die plek. Zo’n plek die je aan de kust van Californië, Florida of Hawaï vindt en waar iedereen dezelfde taal spreekt. Een plek waar je even van de wereld en toch stevig verbonden met de natuur en onze aarde bent. Tamar: ‘We hebben veel gereisd en geweldige indrukken opgedaan. Dat alles zit in Hightide. Waar het altijd om draait is dat mensen zich prettig voelen hier. Dat ze rust – ook in hun hoofd – ondervinden en kwaliteit krijgen.’

Strand Noordpier.

Strand Noordpier is een rustig, breed strand direct ten noorden van het Noordzeekanaal. Alleen al een belevenis doordat je links van je de machtige cruiseschepen en ander waterverkeer, tussen de pieren door, richting de sluizen ziet laveren. En de wind en golfstroming die wordt veroorzaakt door de Noordpier maakt het een populaire hang out voor kitesurfers. Vooral Aloha en de daarbij horende surfshop maakt kiters ‘super stoked’, ofwel heel blij. Bedrijfsleider Floris van Aloha vindt op waarschijnlijk de laatste zonnige dag van september even een momentje om te vertellen waarom: ‘Aloha is zeker een dingetje onder de kiters. We hebben een heel eigen sfeertje, beetje eigenwijs zijn we wel. Op de kaart staan ook gerechten die we zelf leuk en lekker vinden om te serveren, veel vega en veganistisch ook. En nee, concurrentie bestaat hier niet onderling tussen de paviljoens, we zijn gewoon allemaal anders.’

IJmuiden aan Zee.

IJmuiden aan Zee staat bekend als één van de mooiste stranden in Noord-Holland en dat is niet voor niets. Wat je ook wilt, rust, ruimte, actief bezig zijn, reuring of gezelligheid, je vindt dat allemaal, ook in de winterse maanden. Het is makkelijk te bereiken en ook op de meest ideale stranddagen van elk seizoen heb je nooit files.

Stoere stranden.

Voor alle drie de stranden geldt: het zijn relaxte, stoere stranden. Ongekunsteld. Heerlijk voor kinderen ook. Spontaan, hartelijk en vriendschappelijk zijn termen die deze stranden kenmerken. Tip van insiders nu hybride werken is ingeburgerd: met je laptop vóór je en de zee met surfers op de achtergrond kom je op de allerbeste ideeën.

ijmuiden.nl/strand