Velsen past niet in een hokje

‘Ik was heel lang niet in een hokje te stoppen. Maar nu ben ik serieus aan het nadenken over waar ik me voorgoed wil vestigen. Blij dat ik Velsen, en IJmuiden als woonplaats, ontdekt heb.’ Dit zijn de woorden van Jeroen Mutsaers (52), die sinds een jaartje in IJmuiden woont en ontdekte dat het hier niet alleen ideaal is voor kitesurfen, wat zijn grote hobby is, maar dat Velsen zo vol variatie en zelfs tegenstellingen zit dat je ook deze gemeente niet in een hokje kunt stoppen.

‘Ik heb lang in Amsterdam gewoond, maar ook met mijn bedrijf zit ik nu in IJmuiden.’ Jeroen is eigenaar van Event Kollektiv en 12inchCity Festivals. Hij organiseert festivals op bijzondere locaties en ontwikkelt en ondersteunt evenementen. ‘Ook daarvoor zit hier heel veel potentie.’

Hoe hij hier terecht kwam? ‘Eigenlijk voor het kitesurfen. Ik dacht: waarom ga ik niet in de buurt van de meest interessante plek waar je dit kan doen wonen? Bij noordwesten wind heb je hier een zeelandschap van golven, alsof je een heuvel aan het afglijden bent.’

Heel speciaal vindt Jeroen de combinatie van strand en bos, zoals hij Nationaal Park Zuid-Kennemerland noemt. ‘Ik pak mijn fietsje en ben er zó, een prachtige route. Verder ben ik alles een beetje aan het ontdekken en wat opvalt zijn de tegenstellingen. Rauw en zacht. Mooi en een ratjetoe. Van alles door elkaar. En hoewel wel eens anders wordt beweerd: de mensen hier zijn heel toegankelijk. Wel heel open maar dat is oké. Ik denk zomaar dat ik me hier prima kan settelen.’

www.ijmuiden.nl/rauwaanzee