Twee nieuwe exposities Zee- en Havenmuseum

Met ingang van zaterdag 9 oktober zijn in het Zee- en Havenmuseum twee nieuwe exposities te zien. Deze exposities hebben gemeen dat zij beide aandacht schenken aan het jubileum van twee markante Velsense bedrijven. De firma KVSA (Koninklijke Verenigde Scheepsagenturen) bestaat dit jaar 145 jaar en in de papierfabriek Crown Van Gelder wordt al 125 jaar papier gemaakt.

IJmuiden van badplaats tot cruiseport.

De expositie ‘IJmuiden van badplaats tot cruiseport’ laat zien dat al vanaf begin 1900 IJmuiden de ambitie had een mondaine badplaats van allure te worden waar toeristen uit het hele land en ver daarbuiten naar toe zouden komen. De sfeer van het begin van de 20e eeuw is gecreëerd door de badmode voor mannen en vrouwen uit die tijd, strandstoelen, badkoetsjes en veel (oude) beelden. De geschiedenis van Hotel Willem Barendz aan de Kanaalstraat, speciaal gebouwd voor de rijkere toeristen, ontbreekt natuurlijk niet, evenals die van het eerste badpaviljoen in IJmuiden opgericht door Jac. List. Hoewel de luxe badplaats de tand des tijds niet heeft doorstaan, is IJmuiden inmiddels wel uitgegroeid tot een bedrijvige cruiseport. Zo wordt de geschiedenis van KVSA, opgericht in 1876 onder de naam Halverhout & Zwart Ship Agents VOF, getoond, maar ook van de Felison Terminal en de Felison Cruise Terminal.

125 jaar papier maken in Velsen.

De expositie ‘125 jaar papier maken in Velsen’ in de loodsenzaal staat stil bij het jubileum van de papierfabriek Crown Van Gelder. In deze tentoonstelling wordt met veel foto’s een overzicht gegeven van de sociale ontwikkelingen rondom papierfabriek De Eendracht. Met de komst van de papierfabriek in 1896 begon namelijk ook de ontwikkeling van Velsen Noord. De papierfabriek bouwde voor haar werknemers woningen nabij de fabriek. Daarnaast liet de directie het gebouw Concordia bouwen waar de (fabrieks)verenigingen zoals de harmonie en de gymnastiekvereniging hun activiteiten konden uitoefenen. Ook was in Concordia een badhuis gevestigd. Nog steeds maakt Crown Van Gelder op dezelfde locatie aan het Noordzeekanaal hoogwaardig papier.

Beide tentoonstellingen zijn te zien vanaf zaterdag 9 oktober tot en met respectievelijk 15 mei en 9 januari 2022.

Workshop papier maken.

Altijd al zelf mooi papier willen leren maken? Dat kan op zaterdag 9 oktober en zondag 10 oktober van 14.00 tot 16.00 uur. De workshops worden gegeven door de ervaren docent Akira Matsumoto en zijn geschikt voor jong en oud. Meer informatie over de workshops en reserveren kan via de website van het museum.

Het museum is geopend op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties extra geopend op donderdag- en vrijdagmiddag.

www.zeehavenmuseum.nl