Trots op Velsen

Waarschijnlijk zal iedere Velsenaar die de foto van Caroline Koks bekijkt zeggen: ‘Hé, die ken ik!’ Dat klopt. Toen ze 13 was zei vader Koks: ’Zeg zus, als jij zondagscenten wil hebben dan zul je aan het werk moeten.’ En dat gebeurde, Caroline was tot voor kort het gezicht van tankstation Koks schuin tegenover het Telstar stadion. Ze is opgegroeid in de Leeuweriklaan in IJmuiden en woont nu in Driehuis. Beide plekken op loopafstand van onze landgoederen Beeckestijn en Velserbeek. ‘Ik besef heel erg goed dat ik bof, ik ben een bevoorrecht mens. Het bos als achtertuin en tien minuten van strand en duinen. Als ik een toerist was zou ik me wel vermaken hier.’ Dat is denkelijk iets wat de inwoners van Velsen altijd zal verbinden, die trots op het feit dat de omgeving heerlijk en ongekend divers is.

’Ik heb even in een tijdje in Brabant en Limburg gewoond. Maar met gierende banden weer terug naar huis. Ik loop de deur uit en ben midden in die eeuwenoude en prachtige natuur van Velserbeek en Beeckestijn. Een wandeling van dik anderhalf uur red je makkelijk daar.’ Haar hond Pebbles, een flat-coated retriever van anderhalf jaar oud, lijkt dat volkomen met haar eens te zijn.

‘Ik kom tot rust tijdens mijn wandelingen. De mooiste maand vind ik mei, bijna magisch als de natuur weer wakker wordt. En je voelt de geschiedenis tot leven komen als je door de statige lanen of de ruigere bospaden loopt. Je zou stiekem in het verleden willen kijken. Ik voel dat nergens anders.’