Tata Steel lanceert CO2-arm staal

Tata Steel in IJmuiden heeft Zeremis Carbon Lite gelanceerd. Dit is staal met een toegekende CO2-reductie van maximaal 100%. De lagere CO2-intensiteit is gebaseerd op CO2-besparingen die Tata Steel sinds 2018 heeft gerealiseerd en is gecertificeerd door het onafhankelijke verificatiebureau DNV. Met Zeremis Carbon Lite komt het bedrijf tegemoet aan de groeiende vraag naar CO2-arm staal in onder meer consumentgerichte industrieën als de automobiel-, de verpakkings- en de witgoedsector.

Tata Steel heeft de ambitie om zijn CO2-uitstoot met 500 kiloton terug te dringen voordat de eerste Direct Reduced Iron (DRI) installatie in gebruik wordt genomen. Dit moet het bedrijf in staat stellen om op jaarbasis minimaal 200 kiloton CO2-neutraal equivalent staal te leveren. Meer groene staalproducten volgen in de nabije toekomst.

‘In de markten die wij bedienen, zien we steeds meer belangstelling voor milieuvriendelijker geproduceerd staal’, zegt Hans van den Berg, CEO van Tata Steel Nederland. ‘Deze vraag neemt vooral toe bij onze consumentgerichte klanten die zelf ambitieuze CO2-doelstellingen hebben. Door het gebruik van CO2-arm staal kunnen zij hun zogenoemde Scope 3-emissies2) verminderen en zo hun productaanbod verduurzamen. Wij zijn ervan overtuigd dat groen staal de toekomst is. Vóór 2030 zullen wij op een andere manier staal maken, met minder impact op onze directe omgeving en buren. Dankzij onze huidige CO2-besparingen kunnen we onze klanten nu al een aanzienlijke hoeveelheid hoogwaardig CO2-arm staal aanbieden. Dit maakt de lancering van Zeremis Carbon Lite een belangrijke stap omdat het doorgeven van onze besparingen aan onze klanten ons helpt om onze transformatie naar een duurzamere staalproducent te versnellen.’

Tata Steel werkt al jaren aan het verminderen van zijn CO2-uitstoot. Hierdoor is de staalfabriek in IJmuiden nu al een van de meest CO2-efficiënte staalfabrieken ter wereld3). De CO2-intensiteit van het staal dat in IJmuiden wordt geproduceerd, ligt zo’n 7% onder het Europese gemiddelde en bijna 20% onder het mondiale gemiddelde. Desondanks voelt Tata Steel de urgentie om zijn milieu-impact verder te verkleinen.

Tata Steel lanceert CO2-arm staal

Om de uitstoot van de staalproductie op grote schaal terug te brengen, wil Tata Steel staal op basis van groene waterstof gaan maken. Het bedrijf heeft als doelstelling om de CO2-uitstoot vóór 2030 – wanneer de eerste DRI-installatie in bedrijf wordt genomen – met ten minste 30% te verlagen. Rond 2035 moet de uitstoot 75% minder zijn. Dat is het moment waarop het bedrijf grote hoeveelheden hoogwaardig groen staal gaat produceren. Het uiteindelijke doel is om in 2050 helemaal CO2-neutraal staal te produceren.

Deel dit bericht via: