Street art project ‘Kantje Pikken’ van start

In het havengebied van IJmuiden realiseert de gemeente Velsen deze zomer op verschillende locaties langs de route naar IJmuiden aan Zee street art. De gemeente heeft hierin de samenwerking gezocht met Amsterdam Street Art (ASA) en maakte gebruik van de expertise van de Velsense kunstcommissie. Het project heet ‘Kantje Pikken’, met een knipoog en verwijzing naar de IJmuidense betekenis om heerlijke verse vis in de haven te eten en ondertussen (al dan niet wandelend) naar de verschillende schepen te kijken. Het realiseren van street art is een onderdeel van het project De Rauwe Loper van de gemeente Velsen.

Samenwerking.

De Kunstcommissie Velsen bracht het afgelopen jaar verschillende locaties langs de haven- en pierroute in kaart. Na overleg met de eigenaren zijn er verschillende locaties gevonden waarop street art gerealiseerd wordt. Voor twee locaties is een definitieve go. De pandeigenaren stellen hun muren gratis beschikbaar.

In samenwerking met Amsterdam Street Art zijn per locatie verschillende kunstenaars geselecteerd. De selectie resulteerde in een groep hoogstaande (inter)nationale kunstenaars die met hun werk passen bij de rauwe identiteit van IJmuiden. Voor dit project wordt intensief samengewerkt met Rigo Verffabriek.

Er wordt gestart met de muren van Wageningen Marine Research en aannemersbedrijf de Branding. Het kunstenaarsduo Bier en Brood, tevens winnaar van de Benelux Street Art awards 2018, zal voor beide locaties een spraakmakende ‘mural’ realiseren. De uitvoering start vanaf 17 augustus en loopt door tot eind augustus. Kijk voor actuele informatie op de Facebookpagina’s van Amsterdam Street Art of IJmuiden Rauw aan Zee.

Street art project Kantje Pikken

De Rauwe Loper.

Het doel van project De Rauwe Loper is het verbeteren van de toegankelijkheid, de herkenbaarheid van het (rauwe) DNA van IJmuiden te vergroten en bezoekers, cruisetoeristen en de inwoners een welkom gevoel te geven.

Het vergroten van de herkenbaarheid en de toegankelijkheid gebeurt door elementen toe te voegen die het unieke karakter van IJmuiden versterken. Zo zijn er banken van oude meerpalen met een IJM stempel geplaatst; dit verwijst naar de IJmuidense scheepvaart. Ook staan er inmiddels cortenstalen prullenbakken met IJM op verschillende plekken. Op de weg richting strand Noordpier is, ter verduidelijking, signing op de weg aangebracht. En aan de Dokweg is een plattegrond met cortenstalen dakje geplaatst, geheel in rauwe stijl.

Bij IJmuiderslag bij de Kop van de Haven, IJmuiderslag, Strand Noordpier en IJmuiden aan Zee is een verrekijker geplaatst. De omgeving van het Cornelis Vreeswijkbeeld in IJmuiden aan Zee is opgeknapt. En onlangs zijn nieuwe toeristische borden en ondernemersframes o.a. bij de entrees van de stranden, de kop van de haven en de terminals geplaatst van oude meerpalen met ook een IJm stempel er op.

Deel dit bericht via: