Pollution Art Festival op strand van IJmuiden, Heemskerk en Wijk aan Zee
Op dinsdag 29 juni 2021 is het Pollution Art Festival van start gegaan met het onthullen van drie nieuwe kunstwerken, gemaakt van afval. In totaal doen er zeven kunstwerken uit de gemeente Velsen, Beverwijk en Heemskerk mee dit jaar. De onthullingen van de nieuwe kuntswerken werden op één dag gedaan door wethouders uit de gemeenten Heemskerk en Velsen. Vloggers Jelle en Dave waren ook aanwezig en fietsten de speciale Pollution Art Fietsroute. Gemeenten vragen door middel van het plaatsen van deze kunstwerken aandacht voor het wereldwijde afvalprobleem.
Pollution Art Festival is een initiatief van de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen. Op een unieke manier vragen zij samen aandacht voor een maatschappelijk probleem: de wereldwijde vervuiling zoals de grote hoeveelheid plastic in de oceaan, smog in China, grote afvalbergen en olierampen. Door met afval en rauwe producten kunst te maken en deze kunstwerken te plaatsen op en rond het strand, duinen en haven in Heemskerk, IJmuiden en Wijk aan Zee willen de gemeenten de bewustwording rond het afvalprobleem vergroten.
Kunstwerken van afval.
Dit jaar zijn maar liefst zeven kunstwerken onderdeel van het Pollution Art Festival. Vier kunstwerken deden vorig jaar al mee. Er zijn drie nieuwe kunstwerken toegevoegd aan de collectie waarbij regionale kunstenaars ieder vanuit een eigen invalshoek kunstwerken hebben gemaakt van afval.
In het voorjaar van 2021 is het kunstwerk Catchfish van het kunstenaarscollectief CAKtwo geplaatst op het strand van IJmuiden aan Zee tussen Makai en paviljoen Zuidpier. Dit kunstwerk werd op 29 juni officieel onthult door wethouder Jeroen Verwoort van de gemeente Velsen samen met leerlingen van basisschool Het Kompas uit IJmuiden. CatchFish heeft z’n buik vol van Plastic Soep. Het doel van CatchFish is mensen bewust maken van de gevolgen van plastic zwerfafval. Dat wordt al snel duidelijk door de plastic flessen in de buik. Om te voorkomen dat de vis als vuilnisbak gaat dienen en gevuld wordt met ongewenste rommel als hondenpoepzakjes en luiers, kan de voorbijganger niet zelf de vis ‘vullen’. De vis kan uitsluitend gevuld worden met lege plastic flessen via georganiseerde inzamel- en opruimacties. Met zulke acties wordt de bewustwording en betrokkenheid van de omgeving vergroot.
Ook nieuw zijn twee kunstwerken van kunstenares Francesca Heijnis. Beide kunstwerken werden op 29 juni 2021 onthuld door wethouder Aad Schoorl van gemeente Heemskerk. Het kunstwerk Metamorfose heeft Francesca gemaakt met twee klassen van basisschool De Vlinder uit Heemskerk en staat bij de entree van het duingebied van Heemskerk. Na een les over de impact van plastic soep en de Co2 uitstoot op het milieu, zijn de kinderen gestart met brainstormen en schetsen. Het doel van het kunstwerk is om aandacht vestigen op het milieu en zwerfaval in de directe omgeving. Daaruit is het idee voortgekomen om een duurzame vitrine te ontwikkelen. De transformatie van de rups naar een vlinder staat symbool voor de overgang van afval naar kunst.
Het kunstwerk Pollution ‘Bloesem’ heeft Francesca gemaakt samen met groep 8 van Kindcentrum Het Rinket uit Heemskerk. Alle uiteenlopende creatieve ideeën van de kinderen en inspiratie van verschillende kunstenaars hebben geleid tot dit Pollution Art kunstwerk met stalen knoppen op een boom. Een boom geeft niet alleen zuurstof en bescherming, maar vormt ook een prachtig decor voor de afvalkunst van de kinderen. Deze lindeboom moest gekapt worden en is door de kinderen tot Pollution Art verheven. In de kasteeltuin van Assumburg zet deze kleurrijke boom van gedoneerd vistouw en afvalkunst de bezoekers aan het denken.
De overige kunstwerken die meedoen zijn het kunstwerk Het Anker van Rik Hermans. Deze staat aan de Dokweg in IJmuiden. Dit anker is volledig opgebouwd uit gevonden en afgedankte metalen onderdelen van bedrijven uit de omgeving. IJmuiden heeft een ruig en rauw karakter en dit heeft de kunstenaar proberen te verbeelden.
Herbert Nouwens maakt met zijn kunstwerk FUGA ook onderdeel uit van het Pollution Art Festival. Dit kunstwerk staat langs het kanaal in IJmuiden. Nouwens werkt het liefst met materiaal dat al een leven achter de rug heeft en dat is gedeukt, gevouwen, gepatineerd door tijd en gebruik. Het materiaal waar FUGA van gemaakt is, is afkomstig van schepen, die eind jaren tachtig door de sluizen zijn gevaren op weg naar Amsterdam, om daar gerepareerd te worden.
Vorig jaar heeft Francesca Heijnis samen met leerlingen van basisschool de Leonardus het kunstwerk Leo gemaakt. Deze staat inmiddels op het schoolplein van de school. De leerlingen hebben voor het kunstwerk Leo doppen gevlochten in netten en touwen die beschikbaar zijn gesteld door de visserij in IJmuiden.
Vanuit gemeente Beverwijk doet het kunstwerk Scrapfish van Rik Hermans ook weer mee. Dit kunstwerk staat bij de strandopgang aan de Zwaanstraat in Wijk aan Zee.
Vloggers Jelle en Dave.
De Velsense vloggers Jelle en Dave waren aanwezig bij de onthullingen van de kunstwerken op 29 juni. Zij fietsen de speciale fietsroute tussen de kunstwerken. Deze vlog wordt binnenkort gepubliceerd.
Fietsroute.
De kunstwerken van het Pollution Art Festival zijn met elkaar verbonden door middel van een fietsroute. In ongeveer 1,5 uur fiets je in totaal langs zeven kunstwerken. Door één fietsroute te maken over de drie gemeenten heen, willen de gemeenten de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het probleem benadrukken. Alleen met elkaar is het mogelijk het afvalprobleem tegen te gaan. De fietsroute is gekoppeld aan fietsknooppunten en is hier te vinden.