Op de fiets langs de parels van Velsen

Gisteren wandelde en fietste ik de westelijke route langs de Parels van Velsen. Vandaag ga ik route b fietsen. Wandelend ook heel best te doen maar vooral de route naar SHIP is sneller op de fiets. En weer een bekentenis: alles wat ik tegenkom aan rauws, cultureels, natuur en leuks is al -vaak fenomenaal- gefotografeerd door onze lokale (hobby) fotografen. Ik ben dat niet. Ik heb een goed oog, zie alle moois en bijzonders maar ben dan al bezig met ‘hoe leg ik dat uit?’, niet ‘hoe leg ik dat vast?’ Ik verzeker jullie wel dat het smullen is onderweg voor fotografen. Zo zag ik gisteren, heel onverwacht, een groepje Konikpaarden. Voordat ik de fiets afwas, telefoon had gepakt, leesbril had opgezet en de weg was overgestoken waren ze al omgekeerd. Dus ik vertel het maar even.

Route A voert langs de oostelijke kant van Velsen. Daar waar industrie, visserij, historie, zand en zee, cultuur en álles samenkomt en toch weer een eigen plaats heeft. Dat gedeelte waar je van gaat houden als je ziet hoe vreselijk bijzonder deze combinatie is. De eerste QR code wordt gescand op de Kennemerboulevard. Voor de fotografen: voel je niet te goed om de foto te maken met die gouden lijst met op de achtergrond de bootjes in de haven. Het bunkermuseum en de bunkerroute zou ik persoonlijk een paar uur voor uittrekken en gaan wandelen. Ik weet nog dat mijn kinderen het altijd waanzinnig spannend vonden. Vooral als je er wat bij kunt vertellen en daar zorgen de verhaaltjes van Koel Productions voor. En dan over het strand weer terug naar de boulevard met een lekkere pauze bij een van de gezellige strandtenten. Topdagje toch?

Maar we zijn er nog niet, op de route ligt ook Zeesluis IJmuiden. Ooit maakte ik in de krant een vergissing van een paar honderd ton aan gewicht op de vraag wat de nieuwe sluisdeur zou gaan wegen. Niemand die het opmerkte en geloof me; ze zijn alert hier in IJmuiden. Voor mij het bewijs dat dit bouwwerk, de grootste zeesluis van de wereld, een dermate imposant staaltje van het allerbeste vakmanschap op dit gebied is, dat het bijna te ‘groot’ is om te bevatten. SHIP legt het prima en aanschouwelijk uit. Maak er ook maar weer een ochtendje of middagje van. Of kom nog eens terug.

Terugkomen zul je zeker op de plek waar de parel Noordzeevis uit IJmuiden te vinden is. Daar waar de citymarketeer in een filmpje uitlegt hoe belangrijk onze visindustrie is en hoe trots we daar eigenlijk op zijn. En iedereen weet toch wat we bedoelen met ‘kantje pikken’? Ik ga weer verder. Er is hier zo veel te zien. Het Zee-en Havenmuseum en de Stadsschouwburg onder andere. Laatste tegenwoordig ook filmtheater met echt héél goede films en lekker terras. Overigens is deze opsomming willekeurig. Dat kan want het spel van de 18 letters die samen een woord vormen hoef je niet in een bepaalde volgorde te doen. Ik eindig bij het BUKO Stadion, waar Telstarrrrr voetbalt maar ook een belangrijke maatschappelijk functie heeft. Bijna thuis. Ik denk aan de aanschaf van een fiets. Of een fototoestel?

Blog door Ingeborg Baumann

Deel dit bericht via:

Op de fiets langs de parels van Velsen
Op de fiets langs de parels van Velsen