Markten in Velsen

Vroeger werd er vaak gezegd dat op de markt een gulden een daalder waard was. Ondanks dat we sinds 2002 met euro’s betalen, geldt dat eigenlijk nog steeds. Gelukkig beschikken we ook in de gemeente Velsen over weekmarkten. Maar liefst drie hele leuke en gezellige. Iedere dinsdag is er een weekmarkt op het Aurora Bastion in de Velserbroek. Op donderdag is er een markt te vinden op het Velserduinplein in IJmuiden en op vrijdag is er een markt op de Hagelingerweg in Santpoort-Noord.

Deze markten kunnen niet worden georganiseerd zonder een marktmeester, die onder andere het elektra, de administratie en de wegafsluiting regelt. Sinds 2019 is dat Erik de Vrij. Hij loopt al 20 jaar mee in het marktwereldje. Een hele leuke wereld. Dus toen hij hoorde dat de vorige marktmeester met pensioen ging, heeft hij zich meteen gemeld bij de gemeente. ‘Het is een heerlijk beroep en geen dag is hetzelfde’, vertelt hij. ‘Je bent veel in de buitenlucht bezig en je ontmoet en spreekt veel mensen. Natuurlijk moet je ook weleens optreden als iets niet helemaal volgens de marktverordening verloopt. Maar de markten in Velsen zijn zo gezellig dat dat niet vaak voorkomt.’

IJmuiden is de grootste van de drie markten. Maar ook Velserbroek en Santpoort-Noord hebben gezellige en sterke markten. Er staan groente- en fruithandelaren, kaasboeren, bakkers, slagers, vishandelaren, marktkooplieden met noten en zuidvruchten, snoepkramen, bloemenkramen en de nodige non-foodkramen. Van dames- en herenondergoed tot drogisterijartikelen. Uiteraard kunnen bezoekers er ook terecht voor een lunch. ‘Tot op de dag van vandaag heb ik nog geen spijt dat ik dit werk mag doen’, besluit Erik.

  • Velserbroek: dinsdag van 9.00 tot 16.00 uur
  • IJmuiden: donderdag van 9.00 tot 16.00 uur
  • Santpoort-Noord: vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur