IJmond Culinair

De route IJmond Culinair laat u wandelend kennismaken met een aantal culturele en culinaire hoogtepunten in deze veelzijdige regio. In de IJmond vindt u nog veel meer dan bedrijvigheid. Op korte afstand van elkaar zijn oude steden en dorpen, vooraanstaande agrarische gebieden en hoogwaardige natuur. Deze route brengt u door de duinen, over het Noordzeekanaal, langs tuinderijen, door kasteeltuinen en parken en door de kernen van Beverwijk, Wijk aan Zee, Heemskerk en IJmuiden.

IJmond Culinair wandeltocht

De smakelijkste wandelroutes van de IJmond

Naast bijzondere architectuur, openbare kunst en fraaie landschappen, treft u de sporen aan van het rijke cultuurhistorische verleden van de regio tijdens deze wandeling die uw eetlust opwekt. Onderweg kunt u genieten van een heerlijk hapje of drankje bij een van de vele horecagelegenheden. U loopt de route via de aangegeven knooppunten.

IJmuiden en vis
IJmuiden staat bekend om zijn dagverse visproducten. Dagelijks wordt er verse vis aangevoerd in de havens en verkocht op de Visafslag. Vele visverwerkingsbedrijven zijn daarom gevestigd in dit van oudsher vissersdorp. IJmuiden is daarom de ideale plek om te genieten van een lekker vers visje, met het zicht op een van de havens.

Beverwijker ‘Aardbeien’
De inwoners van Beverwijk hebben de bijnaam ‘Aardbeien’ of ‘Klapbessen’. Waar komt dat eigenlijk vandaan? Door de groei in Haarlem en Amsterdam in de 17de eeuw gingen steeds meer boeren in de omgeving Beverwijk zich toeleggen op het verbouwen van tuinbouwgewassen. Bijna dagelijks voeren schepen met peulvruchten, wortelen, rapen, asperges, kruisbessen, kersen en aardbeien via het Wijkermeer en het IJ naar Amsterdam. De Wijker boertjes liepen van deur tot deur met over de schouder een juk met twee manden vol groenten of fruit. Later brachten ze hun waren naar de Beverwijkse groenteveiling.

Cultureel Wijk aan Zee
Naast de vele horecagelegenheden, zowel op het strand als in het dorp, beschikt Wijk aan Zee over een indrukwekkende beeldentuin: een ‘Zee van Staal’, gelegen aan de Reyndersweg. Het park dat in 1999 voor het publiek werd geopend en vrij toegankelijk is, ligt in het duingebied onder de rook van TATA Steel Europe, IJmuiden.

Verkoopstalletjes Heemskerkse tuindersgebied
Verspreid door het tuindersgebied vindt u diverse stalletjes waar u heerlijke ingrediënten kunt halen voor uw diner of prachtige bloemen voor in huis.

Download de verschillende culinaire wandelroutes.

Contactgegevens

Zee-en Havenmuseum
Havenkade 55
1973 AK Ijmuiden

Tel.