Gemaal Velserbroek

Het gemaal Velserbroek is een van de mooiste gemaaltjes in het gebied van Rijnland. Het gemaal maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam.

Het gemaal De Velserbroek is in 1914 gebouwd en voorzien van een centrifugaalpomp, fabrikaat Louis Smulders & Co. met een capaciteit van 45 m3/min. De aandrijving vindt plaats door een verticale 1-cilinder Brons ruwolie motor met een vermogen van 25 pk. Na het defect raken van deze motor heeft van 1979 tot 1985 de bemaling plaats gevonden met een elektrisch aangedreven noodpomp. Na het buiten gebruik stellen van het gemaal in 1985 is de elektromotor gedemonteerd en is de oorspronkelijke Brons dieselmotor weer in bedrijfsvaardige staat gebracht. Ook de uit 1985 daterende Leroy-Somer vacuüminstallatie, die via een riemoverbrenging op de krukas van de dieselmotor wordt aangedreven, is nog in inzetbare staat in het gemaal aanwezig. 

Het gemaal heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit één bouwlaag met een pannengedekt zadeldak. De gevels zijn opgetrokken in metselwerk. Aan één zijkant bevindt zich een kleine uitbouw met een plat dak. Hierin bevinden zich de toegang en een kleine werkplaats. In de hoofdruimte zijn de motor en de pomp naast elkaar geplaatst. De architectuur is zorgvuldig gedetailleerd met gietijzeren rondboogramen in gelede gevels met speklagen van geglazuurde baksteen.

Contactgegevens

Gemaal Velserbroek
Oostbroekerweg 13
1981 LR VELSEN-ZUID

Tel.