Lancering audiowandelroute door het Romeinse rijk in Spaarnwoude Park

Op woensdag 12 oktober is er een nieuwe Romeinse audiowandelroute in Spaarnwoude Park gelanceerd. Bram Diepstraten, vicevoorzitter van het algemeen bestuur recreatieschap Spaarnwoude, tevens wethouder van de gemeente Velsen, opende samen met wethouder Sander Smeets van de gemeente Velsen en Jos Teeuwisse van stichting Oer-IJ de twee routes door te proosten met een Romeinse kelk.

Een route door het verleden van het Romeinse rijk.

Het startpunt van beide routes ligt bij ontvangstgebied Velsen/ SnowWorld. Via de korte- (3,8 km) en lange (5,1 km) avontuurlijke routes, komen wandelaars langs verschillende archeologische punten bij de Ven. Onder begeleiding van de stem van ‘Romein Bato’ komt men meer te weten over het Romeinse fort, de Friese opstand, bijzondere opgravingen en belangrijke natuurwaarden van het Oer-IJ gebied. De route slaat een brug tussen de Romeinse geschiedenis en natuurwaarden van Spaarnwoude Park.

Feestelijke opening voor jong en oud.

De Romeinse route werd op een feestelijke manier geopend. Samen met een échte Romeinse soldaat Bato werd langs verschillende belangrijke plekken met Romeinse geschiedenis in het gebied gelopen. Na afloop van de wandeling waren er verschillende kinderactiviteiten zoals ‘archeoloog spelen’, ‘obstakels overwinnen’ en een Romeinse helm inkleuren. De dag werd afgesloten met een echt Romeins hapje en drankje.

Een succesvolle samenwerking.

Het afgelopen jaar hebben het Recreatieschap Spaarnwoude, Stichting Oer-IJ, Archeologische Werkgroep Velsen, Historische Kring Velsen en de Gemeente Velsen samengewerkt aan deze audio-wandelroute in Velsen-Zuid. Wandelaars kunnen genieten van deze bijzondere verhalen uit het verleden. Een geweldig avontuur dwars door de Oer-IJ voor jong én oud!

Beide routes zijn vanaf 12 oktober beschikbaar en gratis te downloaden op een mobiele telefoon. Kijk voor meer informatie op www.spaarnwoudepark.nl/activiteiten.