Kinderklimaattop 2021

Op 15 april wordt tijdens de nationale Kinderklimaattop 2021 het allereerste Kinderklimaatakkoord ondertekend. 23 groepen 7 en 8 van basisscholen verspreid over heel Nederland bedachten welke afspraken zij het belangrijkste vinden om verdere klimaatverandering te voorkomen. Maar wat vind jij? Welke afspraak springt er voor jou uit? Breng je stem uit tijdens de Kinderklimaattop! Klimaatverbond Nederland, Pieter Vermeulen Museum en gemeente Velsen roepen kinderen in heel Nederland op om van zich te laten horen.

Het nationale Kinderklimaatakkoord: Verdrag van Velsen

Elk jaar maken wereldleiders nieuwe afspraken om verdere klimaatverandering te voorkomen. Maar wanneer krijgen de kinderen het voor het zeggen? De Kinderklimaattop geeft kinderen een stem en een podium. Het gaat tenslotte om hun toekomst! Dit jaar hebben basisschoolklassen uit héél Nederland bepaald welke afspraken nodig zijn om klimaatverandering te stoppen, ons hierop aan te passen en hoe we de gevolgen zo eerlijk mogelijk aanpakken met elkaar. Deze afspraken komen in een heus Kinderklimaatakkoord te staan dat 15 april digitaal wordt ondertekend. Het decor van de top is de raadzaal van gemeente Velsen.

Kijk je mee?

We roepen iedereen op om 15 april van 13:00 tot 14:00 uur mee te kijken via YouTube. Kijk je mee? Dat kan via deze link. Kinderen, ouders, leraren, ondernemers, bestuurders, iedereen kan tijdens deze live-uitzending stemmen welke van de drie afspraken bovenaan het Kinderklimaatakkoord moeten komen. De drie belangrijkste afspraken van de kinderen worden live in de raadzaal van gemeente Velsen uitgekozen.

Beslissers kijken mee: bedrijven, wethouders, maatschappelijke organisaties en verenigingen. Tevens wordt tijdens de live-uitzending de Philip de Roo-prijs uitgereikt aan de klas met de beste en meest inspirerende poster. De winnende poster wordt samen met de nummers twee en drie uitvergroot en op een prominente plek opgehangen bij het Pieter Vermeulen Museum in Velsen. Deze poster hebben de kinderen voorafgaand aan de Kinderklimaattop gemaakt om de afspraken te verbeelden.

Kinderklimaattop 2021

Kinderklimaatakkoord naar de Tweede Kamer

Zodra de stem van de kinderen is vastgelegd in het nationale Kinderklimaatakkoord, wordt het akkoord door Klimaatverbond Nederland en gemeente Velsen aangeboden aan de Tweede Kamer. Een groepje kinderen gaat – indien de coronamaatregelen het toelaten – samen met Petra Lettink, de directeur van Klimaatverbond en Sebastian Dinjens, wethouder Duurzaamheid en Jeugd gemeente Velsen, op weg naar Den Haag om het akkoord landelijk onder de aandacht te brengen.

Meer informatie zie je hier in deze video.

Deel dit bericht via: