Kickstart Meldpunt Cybersecurity Haven IJmuiden

Op 11 november jl. vond de kick-off plaats van het Meldpunt Cybersecurity voor de bedrijven in het havengebied van IJmuiden. Een initiatief van IJPOS en BIZ in samenwerking met Politie Noord-Holland, RPC Noord-Holland, Gemeente Velsen en Korper ICT. Het eerste meldpunt in deze vorm in heel Nederland!

Met het Meldpunt willen IJPOS en BIZ Havengebied IJmuiden allereerst de bewustwording van de ondernemers vergroten en ervoor zorgdragen dat de digitale veiligheid stap voor stap een vast onderdeel wordt van de bedrijfsvoering. Het Meldpunt bestaat uit een beveiligd digitaal platform waar relevante en onafhankelijke informatie te vinden is over cybercrime. Denk aan tips & tricks, workshops, trainingen op maat en nieuws vanuit politie en (regionale) overheid. In die gevallen dat er daadwerkelijk sprake is van een cyberincident fungeert het Meldpunt bovendien als telefonisch meldpunt en als eerste hulplijn voor de leden van IJPOS en BIZ in geval van een cyberaanval.

Dat het Meldpunt geen overbodige luxe is, blijkt uit het aangrijpende verhaal van een van de aanwezigen afgelopen donderdag. Erwin van Hardeveld, algemeen directeur van IJmond Werkt!, heeft recent ervaren hoe verschrikkelijk een ransomware aanval is. ‘Begin september zijn wij gehackt door cybercriminelen. Niet alleen onze bedrijfsgegevens, maar mogelijk ook persoonsgegevens kwamen op straat (lees het darkweb) te liggen. Geen fijne boodschap voor 9000 betrokkenen aan wie brieven zijn gestuurd om ze hiervan op de hoogte te stellen. We zijn nu nog bezig om dit in goede banen te leiden en ons bedrijf weer op te bouwen. Mijn oproep aan iedereen is dat je als bedrijf niet moet denken dat het allemaal ‘ver van je bed’ is, want het kan ook jou overkomen!’

Kickstart Meldpunt Cybersecurity Haven IJmuiden

Van Hardeveld is blij met het Meldpunt dat bijdraagt aan het verbeteren van de digitale weerbaarheid van de bedrijven in het havengebied. Samenwerking is daarbij het toverwoord. Het doen van meldingen en aangiftes na een cybercrime aanval zijn van wezenlijk belang om bedrijven steeds weerbaarder te maken. De verschillende vormen van cybercrime ontwikkelen zich razendsnel en (beveiligings)systemen zijn, voordat je het weet, weer verouderd.

Deel dit bericht via: