‘Ik woon hier met heel veel plezier’

De 94-jarige mevrouw Kassing woont exact 65 jaar in een sociale huurwoning van toen nog Woningstichting Velsen. Alle reden voor een bezoekje om haar te bedanken met bloemen en gebak voor decennialang trouw huren. Mevrouw Kassing is er als eerste bewoner in 1958 komen wonen met wijlen haar man, toen nog via de gemeente.

Beiden kwamen oorspronkelijk uit Halfweg en woonden eerst in Velsen-Noord. ‘Je had toen geen water in huis en de wc was buiten. Dat was met drie kleine kinderen niet te doen. Hier hebben we zes jaar gewoond en zijn toen begin juni 1958 verhuisd naar de Planetenweg waar ik nog steeds woon’, vertelt de nog kwieke mevrouw Kassing. Na even zoeken onder in een lade vindt de oudste dochter van mevrouw een metalen kistje met daarin het originele huurcontract, de vergunning vanuit de woonruimtewet, huurreglement en het borgbriefje.

Spelen in de wijk.

‘We betaalden 25 gulden borg plus de eerste week huur vooruit, één gulden vijfenzeventig’, vertelt ze. Haar man werkte destijds bij J.G. Nelis dat later overgenomen is door Koninklijke BAM. ‘De wijken waren opgedeeld in letters, wij kwamen in wijk F, die was gekoppeld aan een specifieke wijkopzichter. Die hield toezicht op de woningen en bewoning’, vervolgt ze.

De dochter weet nog goed dat ze het heel fijn vond om er op te groeien. ‘Toen reden er nog niet veel auto’s en konden we naar hartenlust buiten spelen, tollen, rolschaatsen, elastieken en hoelahoepen. Of we bouwden een tent met de buurkinderen en hadden we de grootste lol! Tegenwoordig zie je niet veel kinderen meer buitenspelen.’ Ze hebben nooit overlast gehad van buren. Tegenwoordig wonen er veel jonge mensen maar ook daarvan ondervindt ze geen hinder.

Grootschalige renovatie.

De Planetenwijk wordt vanaf deze maand grondig aangepakt en sommige bewoners moeten drie weken elders verblijven. ‘Daar zie ik tegenop’, zegt mevrouw Kassing. ‘Alles is nog in goede staat want we hebben het huis altijd netjes gehouden, maar het moet maar even.’ Mevrouw verblijft straks tijdelijk in een straat in de buurt van haar dochter, wiens woning zijn twee jaar geleden helemaal is opgeknapt en verduurzaamd door Woningbedrijf Velsen.

Mevrouw Kassing kan niet wachten totdat haar woning klaar is, want ze wil nergens anders wonen.

Ik woon hier met heel veel plezier’

Over Woningbedrijf Velsen.

Stichting Woningbedrijf Velsen bezit 7.742 verhuurbare eenheden zoals sociale huurwoningen, eengezinswoningen, vrijesectorwoningen en appartementen, studio’s, zorgeenheden, maatschappelijk vastgoed, bedrijfspanden en parkeerplaatsen in de gemeente Velsen en zet zich elke dag in om goed wonen mogelijk te maken. Nu en in de toekomst.

www.wbvelsen.nl

Deel dit bericht via: