Hoogovensmuseum

Ruim 100 jaar staal- en ijzerindustrie beleef je in het Hoogovensmuseum. Rond 1995 had iemand een vooruitziende blik: oude machines en industriële objecten uit de fabriek moest je maar bewaren. Die vertellen nu samen met modellen, foto’s en films het verhaal van staalproductie in de IJmond.

Je komt meteen binnen in een indrukwekkende hal. Details zoals de kledinghaken en een doucheruimte herinneren nog aan de vorige functie: het badlokaal van de mobiele vaklieden. Nu word je hier door het productieproces van steenkool en ijzererts tot staal geleid. Onderweg kun je een kijkje nemen in hoogoven 3. De temperatuur is veel lager dan de 1500°C die het hier vroeger was, maar de afmetingen geven een goede indruk van de grote hoeveelheden staal die hier geproduceerd worden. De expositie maakt tastbaar wat zich een paar honderd meter verderop bij het staalbedrijf afspeelt. Letterlijk, want in het Hoogovensmuseum kun je van alles aanraken en uitproberen.

www.hoogovensmuseum.nl

Naar het museum in Velsen.

In de gemeente Velsen valt veel te doen en te beleven. Zo zijn er de stranden, natuur- en recreatiegebieden en zijn er meerdere musea en historische gebouwen. Ze zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. Ga voor een totaaloverzicht naar ijmuiden.nl/cultuur.