Feestelijke opening nieuwe exposities Hoogovensmuseum

Woensdag 8 november zijn de nieuwe exposities van MEKOG/CEMIJ/DCTS feestelijk geopend in het Hoogovensmuseum. Waar de MEKOG (Maatschappij tot Exploitatie van Kooksoven Gassen) geheel is verdwenen uit IJmuiden, zijn CEMIJ en DCTS nog steeds actief. CEMIJ als producent van Hoogovencement en Danieli Corus als internationaal werkend ingenieursbureau op het gebied van ijzer en staal productie. Drie nieuwe informatie kolommen geven elk een goed beeld van de drie firma’s welke allen hun oorsprong vonden binnen Hoogovens als verwerken van kooksoven gas, het maken van cement van gegranuleerde hoogoven slakken en als verwerker van hoogoven technologie.

Daarmee beschikt het Hoogovens museum dus niet alleen over de geschiedenis en productie expositie van het staalbedrijf in IJmuiden zelf maar is nu aangevuld met die van de drie dochterondernemingen CEMIJ, MEKOG en HTS, nu Danieli-Corus.

Bart van Roon en Ad Tervoort (de mannen van de CEMIJ) hielpen met het ontwierpen van een kolom en een wand vol met CEMIJ attributen, productiestoffen en afbeeldingen. Oud-medewerkers van de Mekog, als Dymph van der Ende, waren behulpzaam bij het samenstellen van de Mekog kolom, terwijl Danieli via Edo Engel het museum verraste met vier nieuwe zijkanten voor de Danieli-Corus kolom vol kleurige beelden en teksten over hun geschiedenis en al hun activiteiten.

Het Hoogovensmuseum is gevestigd in het oude bad- en kleedlokaal van de Mobiele Vaklieden en brengt zowel de meer dan honderdjarige historie van het staalbedrijf, als het proces van het maken van ijzer en staal in beeld,

Het museum is open op woensdag, zaterdag en zondag.

www.hoogovensmuseum.nl