Expositie: Op doorreis langs IJmuiden

Vanaf 1 Mei is in het Hoogovensmuseum een vitrine te bewonderen met 24 meter modeltreinen, schaal 1 op 87, uit de collectie van Stichting Doorreis. Om te beginnen wordt een selectie getoond van NS-materieel dat in het verleden dienst deed in Beverwijk en omstreken.

In modelspoorkringen is Stichting Doorreis al vele jaren een vertrouwde naam. De stichting werd in 1991 opgericht door een vriendenkring rond de Amsterdammer Harry Jurgens (1931-1998). Jurgens bouwde en verzamelde modellen van alles wat bij NS gereden had. Hij bezat onder meer een groot aantal exclusieve, handgemaakte messing modellen van het legendarische merk Philotrain. Jurgens vreesde dat de collectie na zijn dood uit elkaar zou vallen bij gebrek aan geïnteresseerde erfgenamen, en Stichting Doorreis moest dit voorkomen door te zijner tijd het beheer over te nemen. Die mogelijkheid werd tevens geboden aan andere verzamelaars die met hetzelfde probleem zaten, en door de jaren heen is de collectie dan ook aanzienlijk gegroeid.

De expositie gaat van start met treinen die ooit te zien waren rond Beverwijk. Een prominente rol is daarbij weggelegd voor Harry Jurgens’ persoonlijke favoriet: het elektrische materieel ‛24, beter bekend als de Blokkendozen. Van de talloze varianten van dit treintype, dat dit jaar zijn eeuwfeest viert, waren er indertijd maar twee te koop als kant-en-klaar model. Met liefdevol zaag- en plakwerk wist Jurgens uit die twee vrijwel alle andere versies samen te stellen. Te zien zijn onder meer een vierrijtuigstel waarmee in 1931 de elektrische dienst tussen Haarlem en Alkmaar van start ging, en een aantal rijtuigen die vanaf eind jaren 50 werden gedegradeerd tot dienstmaterieel of ingezet voor het vervoer van dienstplichtige militairen.

Andere Doorreis-medewerkers richten zich op het nabouwen van het gestroomlijnde reizigersmaterieel dat daarna kwam. Ook daarvan zijn meerdere voorbeelden te zien. Uiteraard staan ook enkele Philotrain-modellen in de vitrine, aangevuld met voorbeelden van de goederentreinen die steenkool aan- en rollen staalplaat afvoerden.

Wanneer

woensdag 1 mei – zaterdag 31 augustus

Op:
Woensdag : 10:30 – 15:30 uur
Zaterdag : 10:30 – 16:00 uur
Zondag : 10:30 – 16:00 uur

Prijzen

€ 5,00
€ 2,50 Kinderen 5 t/m 12 jaar

Locatie

Hoogovensmuseum
Wenckebachstraat 1
1951 JZ VELSEN-NOORD

Tel. 06-53845297
jvanikelen@quicknet.nl

Website:
www.hoogovensmuseum.nl/open