De ontwikkeling van de industrie in Velsen

Met ingang van zaterdag 3 juli is in het IJmuider Zee- en Havenmuseum in de Industriezaal een nieuwe, permanente, tentoonstelling te zien over het ontstaan en de ontwikkeling van industrieën in Velsen zowel langs het kanaal als in de havens. Een ontwikkeling ontstaan sinds en door de opening van het Noordzeekanaal in 1876.

Twee jaar na de ingebruikneming van het kanaal bezocht de Haarlemse schrijver J. Craandijk de haven. Hij noteerde toen: ‘IJmuiden begint zich op en tegen de duinen te ontwikkelen. Veel zaaks is het nog niet. Veel zaak zal ’t ook nooit worden.’ Hij had dit helemaal verkeerd gezien. De ontwikkeling voltrok zich namelijk razendsnel.

Aan de hand van tijdlijnen en veel foto’s is te zien hoe industrieën als visserij, papier, keramiek en staal zich hier al vroeg vestigden en waarvan vele bedrijven nog steeds van groot economisch belang zijn voor de regio. Ook vormen zij samen de markante en imposante skyline langs het kanaal.

Nieuwe maquette kanaal en nieuwe film.

Blikvanger van deze tentoonstelling is een maquette van de eerste zes kilometer van het kanaal. Dit is het stuk dat met schop en kruiwagen is uitgegraven door de kanaalgravers, waarvan het verhaal centraal staat in het museum. Deze maquette is aan het museum geschonken door het Amsterdamse Scheepvaartmuseum. Nieuw is ook een film die het museum heeft laten maken van dit gedeelte van het kanaal in vogelvlucht. Deze film zal permanent draaien in de Industriezaal.

De tentoonstelling is op vrijdag 2 juli geopend door de heer Floor Bal, wethouder van de gemeente Velsen.

Plan uw bezoek op de museumwebsite.

Het museum is in de maanden juli en augustus geopend van woensdag t/m zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Reserveren vooraf wordt aanbevolen (is niet verplicht) en kan via de website van de Zee- en Havenmuseum (ook met museumkaart of donateurskaart). Op de website staan alle bezoekregels, actuele openingstijden en verdere informatie.

IJmuider Zee- en Havenmuseum