Benefiet: Oekraïense film Donbass in Stadsschouwburg en Filmtheater Velsen

Stadsschouwburg & Filmtheater Velsen presenteert op zondag 6 maart 17.00 uur de film Donbass van de Oekraïense regisseur Sergei Loznitsa. De volledige opbrengst van de voorstelling gaat naar Giro 999 van Stichting Vluchteling, deze dagen speciaal opengesteld voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Ook licht het gebouw van Stadsschouwburg & Filmtheater Velsen deze week geel en blauw uit, de kleuren van de Oekraïense vlag. Dit om steun te betuigen aan de inwoners van een land in oorlog.

Film is een medium voor nuance en reflectie, een venster op de wereld, een bron van empathie en identificatie. Naast deze culturele waarden biedt het ook maatschappelijk engagement. Zo kan film helpen om de chaos en tragedie van de huidige oorlogssituatie in Oekraïne beter te doen begrijpen.

Donbass, van de Oekraïense regisseur Sergei Loznitsa, werpt een kritische blik op de gespannen verhoudingen in Oost-Oekraïne. Het stelt op een urgente en inzichtelijke manier een geopolitieke situatie aan de kaak, die de afgelopen week is geëscaleerd tot deze verschrikkelijke oorlog.

Over Donbass.

Wanneer oorlog vrede wordt genoemd, propaganda tot waarheid wordt gebombardeerd en haat tot liefde wordt verheven, dan begint het leven op de dood te lijken. Regisseur Sergei Loznitsa geeft een ‘praktische handleiding’ voor het overleven in zo’n hel. In dit geval heeft die hel een specifieke naam: het Oost-Oekraïense Donbass, waar criminele bendes, het lokale leger en Russische troepen elkaar bevechten op straat. Overal heerst angst, woede en argwaan, maar wat is echt en wat is fake news?

Met acteurs en inwoners van de regio herschept Loznitsa filmpjes die rondgaan op social media om te tonen dat de waarheid vaak wonderlijker is dan fictie. Zijn episodische fictionalisering, die hem de prijs voor beste regie opleverde in het Cannes-programma Un Certain Regard, benadrukt het groteske van situaties die vreemd en verontrustend zijn. Vol gitzwarte humor toont Loznitsa ons een maatschappij in verval, terwijl absurde komedie gaandeweg omslaat in absurde tragedie.

Voor tickets en informatie ga naar filmtheatervelsen.nl.

Giro 999 van Stichting Vluchteling is deze dagen speciaal opengesteld voor vluchtelingen uit de Oekraïne. Kijk voor meer informatie op www.vluchteling.nl.