Zo snel mogelijk van boot naar bord

Een steentje bijdragen aan verduurzaming van de vissector, dat is wat directeur Martijn Spilt van Maxima Seafood graag wil. Het bedrijf aan de Halkade gaat daarom bewust om met onder meer verpakkingsmateriaal, transport en energie. ‘De zee is de schatkamer van de natuur. Generaties na ons moeten daar ook nog van kunnen genieten.’

Spilt woont in Huizen, maar werkt al jaren in IJmuiden. Hij begon als mede-eigenaar van vishandel Gebr. Bakker, die in 2016 fuseerde met Vishandel Hoeve. Maxima Seafood, met 34 werknemers, is daarvan het resultaat. Het bedrijf is leverancier van vis, schaal- en schelpdieren voor onder meer horecagroothandels, supermarkten en cateraars. Wekelijks gaat er zo’n 100 ton vis in het bedrijf om, waarvan meer dan de helft wordt geëxporteerd naar in totaal 24 landen. Het bedrijf probeert daarin zo duurzaam mogelijk te werk te gaan. Zo levert het vis met het keurmerk Friend of the Sea en is een deel van het assortiment MSC en ASC gecertificeerd; keurmerken die strenge normen hanteren om overbevissing tegen te gaan. Voor het transport maakt het bedrijf gebruik van groupage: een vrachtwagen pikt bij meerdere bedrijven lading op en gaat dus niet met een halflege wagen de weg op. En de vis die Maxima Seafood uit onder meer Japan en Zuid-Amerika importeert, wordt waar mogelijk per schip vervoert, in plaats van met het vliegtuig. ‘Want de impact op het milieu van zeevracht is een stuk kleiner dan van luchtvracht’, zegt Spilt.

Liefst zou hij de weg van boot naar bord zo kort mogelijk houden. Het bedrijf doet dan ook zijn best om Noordzeevis binnen Nederland te promoten. ‘Veel vis die voor onze kust gevangen wordt, gaat de grens over’, zegt hij. ‘Terwijl we ons hier voeden met kweekvis uit het buitenland. De balans is zoek en daar proberen we wat aan te doen. Waar mogelijk maakt het bedrijf gebruik maken van grootverpakkingen, en de tempex transportdozen worden binnenshuis tot recyclebare blokken geperst. Momenteel werkt Maxima Seafood aan een plan om zonnepanelen op het dak te plaatsen en om energiezuiniger te werk te gaan. ‘We hebben kou nodig om vis te bevriezen en warmte om te ontdooien. We doen beide binnen dit bedrijf. Het ligt voor de hand dat die energiestromen elkaar ergens kunnen ontmoeten. Dat is een speerpunt voor 2023.’

Spilt kijkt ook verder vooruit. ‘Met een groeiende wereldbevolking die ewitrijkvoedsel tot zich moet nemen, verwacht ik dat de vraag naar vis gaat groeien. We moeten ons afvragen waar die vis vandaan gaat komen, want niemand heeft iets aan een leeggeviste zee. Op een gegeven moment moeten we de bakens verzetten, misschien wel naar kwekerijen op het land. En ook met zeewier is een hoop winst te behalen.’ Zo was Maxima Seafood enkele jaren aandeelhouder van Seamore, een bedrijf dat onder meer chips en pasta maakte van zeewier. Om kinderen iets bij te brengen over de visserij, worden er nu en dan rondleidingen aan schoolklassen gegeven. ‘We willen laten zien dat er nogal wat voorafgaat aan dat lekkerbekje of dat bakje kibbeling. Dat er in IJmuiden echt iets gaafs gebeurt.’

www.noordzeevisuit-ijmuiden.nl

Dit artikel is net als vele andere artikelen terug te lezen in het magazine Ontdek Velsen Nr. 10.