Zeilen, een mooie manier om te genieten van het buitenleven

Niks mooiers dan je passie voor wind en water te delen met anderen; dat weten de leden van de YSY (Yachtclub Seaport Ymuiden) als geen ander. ‘Gezelligheid staat bij ons voorop’, vertelt penningmeester Majel Tromp. En dus is het na de wekelijkse zeilwedstrijd fijn napraten met een drankje erbij. Een clubhuis hebben de zeilers niet, maar Paviljoen Zuidpier doet al jaren dienst als officieus clubonderkomen. De YSY heeft 115 leden uit heel Nederland, maar voornamelijk uit Noord-Holland.’

Waarom ze juist voor IJmuiden kiezen? ‘De locatie natuurlijk! We hebben een beschutte jachthaven en je bent toch zo op zee. Dat is zeker voor Nederland heel bijzonder. Vanaf mei houden we elke woensdagavond een zeilwedstrijd. We varen dan langs de boeien die grofweg tussen Zandvoort, de ankerplaats voor de grote scheepvaart en het windmolenpark voor de kust liggen. Met de YSY willen we het zeezeilen stimuleren. Veel mensen vinden de zee toch spannend en komen nooit van het Marker- of IJsselmeer af. Daar is niets mis mee, maar we willen laten zien dat er meer is. Daarom organiseren we elk jaar de Ronde om Noord-Holland. We vertrekken uit Lelystad en varen via de Waddenzee de Noordzee op en finishen in de jachthaven in IJmuiden. Een prachtige tocht van 100 mijl die inmiddels zelfs internationale deelnemers trekt. De gemeente Velsen is onze hoofdsponsor en daar zijn we erg blij mee. Velsen laat zo zien dat ze onze vereniging en de zeilsport serieus nemen. En het imago van IJmuiden, Rauw aan Zee, past ons ook. Bij ons tref je geen elitaire toestanden, maar wel doe maar gewoon.’ De populariteit van veel buitensporten is het afgelopen jaar flink toegenomen. Dat geldt zeker ook voor de zeilsport. In tijden van lockdowns en vakantie in eigen land blijkt de zeilsport een mooie manier om te genieten van het buitenleven én om sociale contacten te onderhouden. ‘Nieuwe leden zijn bij ons altijd welkom, met of zonder zeilboot. Zelf ben ik hier zo’n twintig jaar geleden aan komen lopen en ging sindsdien altijd mee als opstapper. Sinds twee jaar heb ik pas mijn eigen boot.

Zeilen, een mooie manier om te genieten van het buitenleven

YSY Ronde om Noord-Holland en Rauw aan Zee.

De YSY Ronde om Noord-Holland wordt dit jaar voor de 25e keer gevaren. Het evenement begon ooit als clubtocht van de net opgerichte YSY en groeide uit tot één van de hoogtepunten van de Nederlandse zeilsportkalender. De start is in BataviaHaven in Lelystad en via Enkhuizen en Kornwerd wordt de provincie gerond en trekken de deelnemers verder naar Seaport Marina in IJmuiden. De gemeente Velsen, Rauw aan Zee, is de hoofdsponsor van het zeilevenement. De inschrijving voor deelnemers is geopend tot en met zondag 13 juni. De wedstrijd zelf wordt op 18 en 19 juni gevaren. Meer informatie op www.ysy rondeomnoordholland.nl en www.ijmuiden.nl/rauwaanzee.

Deel dit bericht via: