Zeesluis IJmuiden

Toegangspoort van de wereld

Aan de monding van het Noordzeekanaal met het uitzicht op Forteiland ligt hij: Zeesluis IJmuiden. De sluis is 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep. Daarmee is Zeesluis IJmuiden de grootste zeesluis van de wereld. In 2022 wordt de sluis in gebruik genomen door de scheepvaart.

Grotere en bredere schepen

De schepen worden de laatste decennia groter en breder. De moderne schepen hebben meer goederen en bulk. En er komen ook grotere cruiseschepen. Om deze schepen bij laag water veilig en vlot toegang tot de Amsterdamse haven te kunnen blijven verlenen, moest er een grotere zeesluis in IJmuiden gemaakt worden. In 2016 is daarom de start gemaakt met de werkzaamheden op het sluizencomplex. Het is de bedoeling dat de nieuwe zeesluis in 2022 in gebruik wordt genomen.

Enorm sluizencomplex

Er liggen meerdere sluizen op het sluizencomplex. De Zuidersluis voor de pleziervaart, de Middensluis en de Noordersluis. Tot nu toe was de Noordersluis uit 1929 dus de grootste. Maar deze voldeed dus niet meer om economische maar ook technische redenen. Wat er in de toekomst gaat gebeuren met de Noordersluis is nog onbekend. Tijdens de bouw van de nieuwe zeesluis blijven deze drie sluizen gewoon in werking.

Selectieve onttrekking zoutwater

Ook is er een spui- en gemaalcomplex aan de noordkant van de sluizen. Hier wordt straks door middel van selectieve onttrekking zout water terug naar zee gebracht. Dat is nodig omdat anders het water in het achterland te zout wordt. Iedere keer dat een schip door de sluizen gaat, komt er zout water in het kanaal. Te veel zout water in het Noordzeekanaal heeft negatieve invloeden op ons drinkwater, de natuur en land- en tuinbouw. Er is een soort scherm gebouwd aan het begin van het Binnenspuikanaal. Zout water is zwaarder dan zoet water. Door onderin bij het scherm een opening te houden verdwijnt grotendeels het zoute water en blijft zoet water achter.

SHIP bij Zeesluis IJmuiden

Leer alles over Zeesluis IJmuiden in SHIP

Wil je alles weten over de grootste zeesluis ter wereld? En over de rest van het Noordzeekanaalgebied en de havens die achter de sluis liggen? Kom dan naar SHIP op het sluizencomplex. Hier zijn verschillende tentoonstellingen over het sluizencomplex. Bovendien kun je vanaf het dakterras mooi alle bewegingen in en rond de sluizen bekijken.