Wie zijn wij | Kunstenaars Collectief Velsen 30 jaar

Later dan gepland vieren we in Raadhuis voor de Kunst het 30 jarig jubileum van het Kunstenaars Collectief Velsen, dat in 1991 startte met 17 kunstenaars uit de regio met een eerste expositie onder de naam IJmondexpositie , die werd gehouden in het gemeentehuis in IJmuiden. De kunstenaars Meskers, Peek, Hofman en Bosma, namen het initiatief om met Velsense kunstenaars contact te houden. Momenteel zijn er 18, leden waarvan er nu 13 deelnemen aan deze expositie.

Wie zijn wij?

Aan de kunstenaars werd gevraagd een zelfportret in de breedste zin van het woord te maken. Niet alle technieken lenen zich daar gemakkelijk voor. Ook al sta je er niet expliciet letterlijk zelf op voor de ogen van de beschouwer, dan zegt elke werkstuk altijd wel al iets over de kunstenaar. Tania Engelchor toont haar zelf in de bijzondere collagetechniek, zoals wij die van haar gewend zijn. Dianne Vivian Robinson verbeeldt in een en-profiel portret haar ambigue gevoelens over haar Nederlandse moederland en haar Engelse vaderland. Afke Spaargaren kiest naast een zelfportret van nu een zelfportret van toen. Waar zij op 17 jarige leeftijd kampeert in Frankrijk. Je helemaal vrij voelen, voor het eerst met vriendinnen haar vleugels uitslaand met nog een heel leven voor de boeg. John van den Goorbergh beheerst tal van technieken. Kees Kalkman pakt zijn portretten op karikaturale wijze aan. Dakmar Scholten schilderde portretten uit verschillende fasen in haar leven. De eigenaar van een van Dakmar’s olieverfwerken leent haar bijzondere werk ter gelegenheid van deze expositie uit. Even bijzonder zijn de fijn geschilderde verhalende mysterieuze olieverfwerken van Annet Verplanke.

Larissa Neslo de Groen ontvouwt haar zelfportret op wel heel verrassende wijze, gemaakt met verschillende technieken tovert zij letterlijk haar zelf voor de beschouwer tevoorschijn. Winnie Meijer Rob maakte van keramiek een vrolijk portret waar met een knipoog haar naam in vertegenwoordigd wordt. Henk Zwanenburg zal ons ook met humor in zijn werken verrassen. Bettine Heslinga maakt subtiele textiles van hergebruikt textiel. Renske de Jong komt naast haar fotografie met een gebreid portret van bijzonder garens. Petra C.M. Meskers kijkt voorzichtig vanuit de kosmos naar wat eigenlijk? Naar Nu.

Laat je verrassen! Van alle kunstenaars zijn meerdere werken te bewonderen.

“Wie zijn wij” | Kunstenaars Collectief Velsen 30 jaar
“Wie zijn wij” | Kunstenaars Collectief Velsen 30 jaar

Opening door wethouder Verwoort.

De opening werd op 12 september verricht door wethouder van cultuur Jeroen Verwoort. De expositie is vanaf nu te bezoeken. De kunstenaars zijn bij toerbeurt persoonlijk aanwezig op de openingsdagen. Iedereen is welkom op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur. De laatste expositiedag is zondag 17 oktober. Toegang is gratis.

Raadhuis voor de Kunst

Deel dit bericht via: