Welkom!

Velsen is een aantrekkelijke gemeente om te wonen, werken en recreëren. Wij vroegen nieuwkomers waarom zij zich juist hier hebben gevestigd. Deze keer zijn dat bewoners Koos van Leeuwen en Dawa Stoop.

‘Je hoort mij niet klagen’, zegt Koos van Leeuwen (34) trots. Hij en Dawa Stoop (32) zijn sinds april 2021 tevreden inwoners van Velsen. Dawa woonde al eerder in IJmuiden maar Koos is een echte Haarlemmer. Een maand voordat de wereld op z’n kop kwam te staan gingen ze samenwonen in een mini behuizing in de Haarlemse binnenstad om vervolgens een tussenstap te maken naar een groter maar onbetaalbaar appartement 500 meter verderop. Na drie keer vergeefs op een woning te hebben geboden, vergrootten ze de zoekopdracht en kwamen in Driehuis terecht. Natuurlijk ook niet voor een prikkie maar ze konden hun spulletjes er zo inschuiven en zijn een blij stel met allerlei plannen waarvan ze een aantal jaar geleden niet wisten dat ze die ooit zouden krijgen. Koos: ‘De grootste charme is wel de rust, dat had ik vroeger nooit gezegd. Ook niet dat ik cactussen zou gaan kweken trouwens. Eventueel bezorgde buren, daarom brandt dus tl-licht op zolder!’

Dawa is bestuurder van Stichting Buitengewoon in Velserbroek en Koos accountmanager in de drukwereld. ‘Je krijgt hier veel meer waar voor je geld, we hoefden niets van ons wensenlijstje te schrappen. Je bent ook minder anoniem, de buurvrouwen kwamen meteen bloemen brengen. We gaan naar de kroeg, naar Telstar en we halen een visje. We missen alleen een hond.’ Vervolgens filosoferen ze over baby’s en honden en dat dit huis echt voor de lange termijn is. ‘Je gooit de deur open en kinderen kunnen buiten spelen.’ De poes komt lichtelijk geïrriteerd kijken waarom ze zo enthousiast ratelen. Het zit wel goed daar in Driehuis.