Welkom

Velsen is een aantrekkelijke gemeente om te wonen, werken en recreëren. Wij vroegen twee nieuwkomers waarom zij zich juist hier hebben gevestigd. Deze keer is dat bewoner Krist Gruijthuijsen.

‘Heerlijk vis eten, want daar zijn we dol op. In de zon voor ons huisje zitten en in de zomer met de fiets naar het strand.’ Krist Gruijthuijsen ziet zijn leven als kersverse IJmuidenaar al helemaal voor zich. Samen met zijn partner Frank Gutteling betrok hij onlangs een oud pand aan het Sluisplein. ‘Het is zelfs het oudste huis van IJmuiden, uit 1875. Het was een sluiswoning waar schippers tol moesten betalen om het Noordzeekanaal op te mogen varen. Heel bijzonder. De vorige bewoners hebben het prachtig gerenoveerd in Portugese stijl. Helaas heb ik er nog niet veel tijd doorgebracht. Ik werk in Berlijn als directeur van KW Institute voor Contempory Art en kom één keer per maand hiernaartoe. Ik zou niet alléén in IJmuiden kunnen wonen; de drukte van de stad en het werken daar heb ik nu nog nodig. Maar deze verdeling van werk en privé is prima. Mijn start in IJmuiden was wel wat vreemd. Door de Duitse coronarestricties kon ik helaas minder vaak naar Velsen afreizen dan ik zou willen. Maar dat geeft niet. Dit huis is een blijvertje, ik heb dus nog volop tijd om er te aarden.’