Bibliotheek Velsen is trots op de VoorleesExpress

Het is een jaar geleden dat Bibliotheek Velsen van start ging met VoorleesExpress Velsen. Een landelijk programma, dat zeer succesvol is in het verbeteren van taalvaardigheid van kinderen. Dit door twintig weken voor te lezen in de veilige thuissituatie. Voor Velsen werd dit mogelijk gemaakt door sponsoring van gemeente Velsen en de Rotary Club Santpoort. In het eerste jaar was het doel om vijftien gezinnen te koppelen aan een vrijwillige voorlezer.

Enthousiaste voorlezers.

Inmiddels zijn ze een jaar verder. De eerste helft van het jaar verliep voortvarend; enthousiaste voorlezers meldden zich aan. Aanmeldingen van gezinnen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken in het stimuleren van de taalontwikkeling, stroomden binnen via scholen en consultatiebureaus.

Online-voorlezen en woordspelletjes.

In de tweede helft van het schooljaar kregen we te maken met corona en de lockdown. Voor de VoorleesExpress Velsen werden de huisbezoeken noodgedwongen stilgelegd. Bijna drie maanden lang was er geen voorlezen thuis. Maar er werd wel voorgelezen; de voorlezers met hun gezin bedachten mooie oplossingen, want de behoefte aan ondersteuning in de taalontwikkeling werd, mede door de sluiting van de scholen, niet minder. Dus het online-voorlezen werd opgestart en er werden woordspelletjes gedaan via WhatsApp. Er is grote bewondering voor de inzet en creativiteit van de vrijwilligers.

Huisbezoeken hervat.

In juli zijn de huisbezoeken weer hervat. Veiligheid staat hierin voorop; de voorlezers en gezinnen volgen het advies van het RIVM. De gezinnen en voorlezers zijn blij dat ze weer gestart zijn. Al zijn, wegens gezondheid, niet alle trajecten opgestart. De coronacrisis heeft wat vertraging opgeleverd, maar ze zijn trots dat vier gezinnen het traject dit jaar volledig afronden en acht gezinnen het bijna hebben afgerond.

VoorleesExpress

Vergroten (taal)kansen.

Ook staan er vier nieuwe gezinnen klaar om te starten met het voorlezen voor het vergroten van (taal)kansen in de veilige thuissituatie. De ambitie is groot, ze willen dit jaar bij minimaal dertig nieuwe gezinnen starten. Wil jij helpen? Meld je aan als VoorleesExpress Vrijwilliger bij Bibliotheek Velsen door te mailen naar jwinkel@bibliotheekvelsen.nl.

Deel dit bericht via: