Voor en door mountainbikers, MTB-parcours in Spaarnwoude

Vlak voor het buitensportseizoen losbarst, wordt er op het mountainbikeparcours in Spaarnwoude hard gewerkt door vrijwilligers. Verenigd zijn ze als MTB Spaarnwoude, een club die zich al meer dan 20 jaar ontfermt over het parcours in het recreatiegebied in Velsen.

Jonge sport.

Paden vrijmaken, granulaat storten, een goede flow aanbrengen, nieuwe stukken toevoegen aan de route: de mountainbikers draaien hun hand er niet voor om. ‘Als je wilt mountainbiken, moet je veel zelf doen’, vertelt Daan Handgraaf, die bij MTB Spaarnwoude verantwoordelijk voor het onderhoud van de trail is. De vereniging werd ruim 20 jaar geleden opgericht. ‘Daarmee lieten we aan het recreatieschap, de gemeente en andere betrokken partijen zien dat we het serieus namen’, zegt Daan hierover. ‘Er was een visie voor de lange termijn.’ De mountainbikers waren één van de laatste gebruikers die na bijvoorbeeld wandelaars en ruiters gebruik van de natuur gingen maken. Wat dat betreft is mountainbiken een jonge sport volgens voorzitter Wouter van Woensel. ‘En een sterk groeiende sport, dus je moet wel kijken waar je heengaat met al die mountainbikers’, vertelt hij. Spaarnwoude is daarvoor een geschikte locatie – dat zagen ook andere partijen in. Met het eigen spaarpotje en financiële steun van MTB-Noordwest, de gemeente, het recreatieschap en het Schipholfonds kan er sinds vorig jaar flink in het parcours worden geïnvesteerd.

1.700 vrijwilligersuren voor 5 km.

Net zo belangrijk als de financiële middelen zijn voor MTB Spaarnwoude de vele vrijwilligers. Volgens Wouter zaten er in de winter van 2020/2021 al ruim 1.700 vrijwilligersuren in het verduurzamen van 5 kilometer MTB-trail. ‘Het is specialistisch werk. Dat is kostbaar, te kostbaar om als vereniging allemaal uit te besteden’, vertelt Daan en voegt eraan toe: ‘En wie weet er nu beter wat er gedaan moet worden dan de mountainbiker zelf?’ En dus is het aan het einde van de winter elke zaterdag flink aanpoten om het parcours netjes te krijgen. Op een frisse februariochtend verduurzaamt een klein groepje mountainbikers het parcours met granulaat. Twee mannen scheppen de korrels in een kruiwagen, die vervolgens naar het slingerende pad in het bos wordt gebracht. Een van hen is er bijna elke zaterdag bij, de ander is vandaag voor het eerst. Beide mountainbiken hier graag zelf en besloten daarom een handje te helpen: ‘Het is tenslotte allemaal gratis te gebruiken.’

Voor en door mountainbikers

Compact en spectaculair.

Het resultaat van het harde werken is een compacte, maar technisch interessante trail. ‘Het grote rondje is bijna 8 kilometer’, vertelt Daan. ‘In combinatie met een flink aantal hoogtemeters maakt dat de route in Spaarnwoude best zwaar en spectaculair.’ Er is ook een korter, minder inspannend rondje. Niet voor niets komen zowel beginnende als doorgewinterde mountainbikers van heinde en verre om zich in Spaarnwoude uit te leven. En als alle mountainbikers een klein steentje bijdragen door een lidmaatschap, donatie of klusochtend, blijft Spaarnwoude het mountainbikeparadijs dat het nu is.

www.mtb-spaarnwoude.nl

Deel dit bericht via: