Vogels van de Pier

De monding van het Noordzeekanaal bij IJmuiden is één van de favoriete plekken in Nederland om naar vogels te kijken. Een echte hotspot voor vogelaars en vogelliefhebbers. Over deze plek is een vogelboek uitgekomen, Vogels van de Pier. Vooral met heel veel foto’s van vogels die er gespot zijn. Bekende en minder bekende vogels zoals de jan-van-gent, kuifaalscholver, steenloper, slobeend, wintertaling en verschillende soorten meeuwen en ganzen.

Altijd wat te zien op de pier.

Wandelaars komen eigenlijk ogen te kort op de pier. Er valt altijd wel wat te zien. Uiteraard zijn de grote schepen die langsvaren een blikvanger. Maar ook kan de ontmoeting met een zeehond een leuke bonus zijn. Als ze gezien worden is het meestal doordat ze hun hoofd boven het water uitsteken. Maar soms liggen ze ook te rusten op het strand of tussen de blokken langs de pier. Ook kunnen wandelaars in het water rond de pier bruinvissen zien zwemmen. Meestal alleen de rugvin, omdat ze even boven water adem moeten halen. En dan zijn er nog de vossen die de bezoekers tegen kunnen komen tijdens hun wandeling. Maar uiteraard zijn de vele vogels vooral duidelijk waarneembaar.

Geliefde bestemming voor vogelaars.

De pieren zijn een geliefde bestemming voor vogelaars. En dat is niet zonder reden. De ligging is gunstig voor het verrichten van vogelwaarnemingen. Meer dan 300 soorten komen er regelmatig voor. Bovendien kunnen liefhebbers dankzij de pieren ver de zee in lopen. Zo zien ze verschillende zeevogels van dichtbij. Ook zijn de pieren voor de vogels zelf een uitstekende plek om te rusten of voedsel te vinden. Vooral voor enkele rotskustvogels. Er is altijd wel wat te zien op de pieren, maar met name tijdens de voor- en najaarstrek.

Kijktips.

In de lente, zomer en herfst is een bezoek in de vroege ochtend aan te bevelen. Over het algemeen is de activiteit onder vogels dan het hoogst en zijn er nog relatief weinig recreanten in het gebied. Ook een bezoek aan het einde van de dag kan lonen. Gedurende de winter, wanneer de dagen kort zijn, is de middagdip minder uitgesproken. Op dagen met veel mensen in het gebied is er relatief vaak sprake van verstoring. Vooral op het strand verblijvende steltlopers, meeuwen en sterns zoeken hun heil dan elders. Over het algemeen is het rustiger op werkdagen dan in het weekend. Rustig wandelen of fietsen, of zelfs stil zitten op plekken met goed overzicht, levert vaak mooie vogelwaarnemingen op. Als het te hard waait zijn de pieren gesloten. Neem vooral een verrekijker en vogelgids mee, want dan kan meteen bekeken worden welke vogel gespot is.

Vogels van de Pier.

Het boek Vogels van de Pier is samengesteld door Jelle van der Helm, Dick Groenendijk en Roy Slaterus. Vanaf eind augustus ligt het bijzondere boek in de boekhandel. Het is bijna niet voor te stellen hoeveel uren aan fotografie er aan dit boek ten grondslag liggen. Het is een uniek boek geworden met schitterende foto’s. Allemaal met een eigen verhaal.

Vogels van de Pier
ISBN 978 90 5615 549 0
Uitgeverij: Noordboek Natuur