Vishandel Jak, ambassadeur van Noordzeevis uit IJmuiden

Midden op de Grote Markt in Haarlem is op zaterdag Vishandel Jak te vinden. De vishandel is een echte ambassadeur van Noordzeevis uit IJmuiden en brengt onze vis letterlijk tot buiten de gemeentegrenzen. ‘We verkopen maar liefst 60 soorten verse vis en speciale visspecialiteiten’, zegt André Weijers, samen met zijn vrouw eigenaar van de vishandel. ’30 jaar geleden heb ik mijn vrouw ontmoet. De volgende ochtend heb ik haar geholpen met het opzetten van de kraam, omdat haar ouders met vakantie waren. Daarna vroeg ze of ik van de zalm even moten wilde maken. Ik ben er nooit meer weggegaan.’

André zoekt de vis zelf uit op de visafslag in IJmuiden en daarna koopt hij het zelfstandig in. De importvis zoals zalm haalt hij bij de groothandels in de haven van IJmuiden op. Op donderdag en zaterdag wordt de vis op de markt verkocht. ‘Het liefst koop ik op vrijdag de vis in die door flyshooters naar IJmuiden worden gebracht, maar ook op andere dagen ben ik op de afslag te vinden. Op woensdag koop ik in voor de donderdagmarkt in de Floresstraat. Met mijn eigen koelwagen breng ik het dan naar ons pakhuis waar ik de vis verkoopklaar maak. Op zaterdagochtend zijn we als eerste op de Grote Markt te vinden. Als het uitgaanspubliek naar huis gaat zet ik mijn koelwagen rond 5.00 uur neer en dan gaan we uitladen. Al jaar en dag is een Haarlemse smid mijn eerste klant rond 7.00 uur. Die komt even een vissie halen, want daar is hij zo gek op. We zijn ook de laatste op de markt die om 17.00 uur weer schoon naar huis vertrekken na een drukke dag.’

Ondertussen wil een vrouw graag een zeeduivel. Wel graag helemaal schoon zonder botten en graten. ‘Dat is geen probleem’, zegt André.’ Wilt u de kop ook mee? Om soep van te trekken?’ Naast zeeduivel is alles te vinden bij Jak. Zeebaars, griet, inktvis, wijting, poon en natuurlijk haring, oesters en gebakken kibbeling. ‘De laatste jaren zie je dat ook buitenlandse vissoorten meer in trek komen. Zoals pulpo, een octopus uit de Middelandse Zee. Wat mij betreft zouden Nederlanders wel meer vis mogen eten. Wij lopen qua consumeren echt achter op de rest van Europa. Terwijl het zo lekker en gezond is. Mensen vinden het soms een moeilijk product om klaar te maken, maar zoals elke chefkok ook doet, moet je soms gewoon een beetje fantasie bij de bereiding gebruiken.’

‘Sinds de coronacrisis zijn de mensen de markt meer gaan waarderen. En daar ben ik erg blij mee. Ze beseffen dat hier veel verse kwaliteitsproducten te vinden zijn. En ook producten die je niet overal tegenkomt. De markt is leuk en aantrekkelijk. Dus wij zullen hier nog jaren te vinden zijn met verse Noordzeevis uit IJmuiden.’

www.noordzeevisuit-ijmuiden.nl
www.vishandeljak.nl